設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: eric_explorer

[請教] KEF LS50

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2014-12-22 16:19
係呀,呢對超重,不過我灌滿算了,用沙調聲對我來說太不便了。

如超重就唔好灌滿喎!D聲真係好明顯係實哂呀!
唉!你太心急啦!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

KING 發表於 2014-12-22 16:21
如超重就唔好灌滿河口喎!D聲真係好明顯係實哂呀!

知道。我之前無時間買石英沙,只係用五金舖15蚊一大袋建築用的河沙再曬乾佢用。
現在新 stand 一條柱99%滿,另一條得半滿(唔夠沙)。相對全滿個隻腳,半滿個條呢聲好空洞好單薄咁。可能用河沙,唔係石英沙,暫時我同太座都喜歡全滿個邊的聲。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

黃金玩家

PhantomGTR 發表於 2014-12-22 16:17
師兄,個 stand 係要提供一個不動的平台俾個喇叭,而又不會將個喇叭的震動影響到其他物件,攪到其他嘢都 ...

腳就梗係要穩陣啦,呢個係一定既,唔好誤會
我既意思係落腳唔單只係要穩定個platform但係亦要有帶走震動既功效
得個重字,係可以減低下面既震動進入,但器材同喇叭既震動同樣帶唔走
舉個例說,得個重既架係shielding,而化震既係grounding,得shielding係可以保護但不能走noise
呢個係我睇咗啲廠既講法得出既理解,亦因為咁,逄親好貴既墊材都係有物料係裏面,唔係得實淨兩個字
點都好,信唔信係你既自由

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HenryHou1 發表於 2014-12-22 16:29
腳就梗係要穩陣啦,呢個係一定既,唔好誤會
我既意思係落腳唔單只係要穩定個platform但係亦要有帶走震動 ...

我明你意思,不過未可以現在攪住。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

黃金玩家

PhantomGTR 發表於 2014-12-22 16:30
我明你意思,不過未可以現在攪住。

你試到邊種啱聽就可以啦
理論還理論,如果整完耳仔唔收貨咁講咩都無用啦

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2014-12-22 16:25
知道。我之前無時間買石英沙,只係用五金舖15蚊一大袋建築用的河沙再曬乾佢用。
現在新 stand 一條柱9 ...

你對腳架係兩柱,但你一條滿哂一條一半咁攪野既?唔怪之得你話唔岩水平啦!
其實你應該倒哂D沙出黎,再用個磅 磅一磅有幾多,跟住就分一半黎灌每一隻腳,
咁咪唔用大細超law!
祇回應不推介!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

KING 發表於 2014-12-22 16:34
你對腳架係兩柱,但你一條滿哂一條一半咁攪野既?唔怪之得你話唔岩水平啦!
其實你應該倒哂D沙出黎,再用個磅 ...

唔係呀,每條柱都係半滿。
R: 兩柱全滿
L: 兩柱半滿

現在係全滿個條個頂板唔平。

3萬

鑽石玩家

PhantomGTR 發表於 2014-12-22 16:46
唔係呀,每條柱都係半滿。
R: 兩柱全滿
L: 兩柱半滿

即係一邊滿,一邊入一半,咁真係要倒返哂出黎磅吓,再分返開佢一半黎入!
面板唔平唯有係用"野"黎墊平佢,3M Blu-Iack都可以喔!我都係用緊怇都墊喇叭!
祇回應不推介!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

KING 發表於 2014-12-22 17:00
即係一邊滿,一邊入一半,咁真係要倒返哂出黎磅吓,再分返開佢一半黎入!
面板唔平唯有係用"野"黎墊平佢,3M B ...

灌沙個到由得佢先,呢幾日無時間,要下個星期先有些時間再攪,反正對喇叭都要等佢開聲。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

PhantomGTR 發表於 2014-12-22 18:08
灌沙個到由得佢先,呢幾日無時間,要下個星期先有些時間再攪,反正對喇叭都要等佢開聲。  ...

頂吾平我之前就冇喎,你意思係鐵板吾平?定羅C突左上黎
有冇相睇睇!

釘腳收入下面件鉄板有得較平水架喎!