設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] [劇透]《出埃及記︰神王帝國》影評︰神愛世人?

鑽石玩家

窮鬼

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Ridley Scott導演啲戲都叫幾好

異形嗰種喺太空困獸鬥嘅絕望俾我一個深刻嘅印象

Blade Runner叫做科幻經典小弟仲未去睇

呢套出埃及記開頭大場面打仗都幾先聲奪人

相當大陣仗,但屠殺敵軍嘅場面

唔知係咪就美國PG-13評級

硬係覺得導演拍得唔夠爽快

Christian Bale同Joel Edgerton原本情同手足

因為開頭女祭司嘅預言(祭司唯一貼中嘅預言)

暗示Christian Bale成為領袖

Joel Edgerton開始對Christian Bale有戒心

而Christian Bale飾演嘅摩西前半段未被人發現真正身份之時

形象幾顛覆,係一個埃及將軍,仲係一個無神論者

直到佢被Joel Edgerton放遂之後,先慢慢開始信神

佢喺迦南上個「聖山」嗰段情節

有幾隻羊跟住上去,小弟認為羔羊迷途知返

呢段開始跟番舊約聖經情節

神嘅形象係細路小弟唔係幾明Ridley Scott象徵啲咩嘢

Christian Bale未再次返埃及節奏都keep得幾好,戲劇張力唔錯

到返番埃及,細節有少少交待不清,節奏變得有點怪

希伯來人幾時組織反抗軍對抗埃及就直頭無交待過

十災嗰段場面令人驚嘆,亦係意料之中,無乜驚喜

反而我覺得嗰段神對埃及人好殘忍

神喺呢段好似抱著「非我族類者死」、「順我者昌,逆我者亡」的想法

雖然埃及人欺壓希伯來人四百年之久

但手法幾令小弟對呢位神反感

埃及人係咪應有此報小弟都有少少質疑(淨係見到法老王糟質希伯來人,埃及市民點對希伯來人無乜交待)

最後過紅海嗰段都幾令小弟有驚喜

Christian Bale把象徵以前埃及王子嘅劍變咗分紅海嘅神杖

故事就幾「忠於史實」,除咗摩西好抽得之外

演員方面就Ben Kingsley角色有少少浪費

異形女主角過場性質居多

Joel Edgerton做得唔錯

Christian Bale都做到摩西喺對抗埃及法老王嗰種掙扎

印象深刻喺十災佢同神嘅對手戲

Ridley Scott今次拍得無異形令人眼前一亮

同帝國驕雄比,有少少相形見絀

總括而言,都算得上可觀嘅大製作

另外,睇完呢套戲之後無令我更信奉神

評分︰70/100

評分

參與人數 8威望 +340 金錢 +320 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50
小瑟 + 100 + 100
kh22 + 10 + 10 精彩報告
alleelarry + 50 + 30 精彩報告
wally + 10 + 10
kc275 + 10 + 10 精彩報告
day2013 + 10 + 10
Hugo Fok + 100 + 100

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

鉑金玩家

神嘅形象係細路小弟唔係幾明Ridley Scott象徵啲咩嘢 ..............

因為導演由頭到尾都無話佢係神,包括摩西大佬"装"佢同"神"講嘢時,係見唔到"神"的(呢一幕有D搏擊會精神分裂Feel)
另外影片中從未正式提及十誡 ,只係見到摩西對住塊石板喺度鑿吓鑿吓{:9_404:} 好多嘢都係等觀眾自己諗

值得一提是Ridley Scott過去的驕雄糸列中的千軍萬馬/萬箭齊發場面都再有出現在片中

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

鑽石玩家

窮鬼

kc275 發表於 2014-12-7 15:42
神嘅形象係細路小弟唔係幾明Ridley Scott象徵啲咩嘢 ..............

因為導演由頭到尾都無話佢係神,包括摩 ...

成套戲無乜點hard sell宗教

呢樣我幾欣賞

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由

查看全部評分

Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

禁止發言

電影版揸fit人

hard sel宗教的電影最令我反感

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

中後段全程訓著 太悶............
AMP: DENON AVR110 /DENON 7200WA               
LCR:  JBL LS40X2  JBL LS CENTER /MK M7X3                          
SUR: JBL L820X2 /MK M4TX2                        
SUB: JBL LS120P / MK SB12  
ATOMS: J

鑽石玩家

窮鬼

AST(Gym) 發表於 2014-12-7 19:37
中後段全程訓著 太悶............

記得早場喺十災嗰段

有觀眾係到嗌悶…

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Good sharing, thanks.
小弟愚見。呢套唔係福音劇,只係一套用聖經作背景的荷里活电影。所以你睇完之後無令你更信神一點都不奇怪。
你要記得,呢套係美国电影。聖經故事对美國人而言就是從小到大都在身邊的事,當然,信唔信,做唔做就係第二件事。
所以,在他們而言,有很多聖經細節已是understood, 唔駛多講。

雖然我尚未有机會睇,但亦想先從聖經回應師兄幾點。
聖經中摩西係未能正面見到神,呢個係一個好重要嘅舊約聖經的point, 斷估荷里活都唔敢改呢點,但你指的小孩是乜事,要遲D睇完再share

另一点係,舊約聖經的世界係比較血腥,因為當时人的罪實在太大,以色列人在埃及人面前只是一件家財,世世代代沒有机会反身的財物。以色列勞役生的亦屬於埃及主人。考古亦發現當時埃及人拜他們的神時involved 生人(通常係BB) 作獻物,手法極為凶殘。所以,舊約时代係一個以色列民為分別為聖,神要審判世界的一個时代。

當然,其後,作為the chosen one 嘅以色列民都唔好得去邊,所以最後,神親自道成肉身,成為耶穌,上十架,流血,受死,復活,升天,為人洗去罪。這稱為新約时代,即係我哋而家呢個时代。

所以,之所謂神愛世人,就係只要你相信耶穌,在這新約时代,你已不再被審判,作為神的兒女。

Anyway, 呢D都唔係套movie 要交代的嘢

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

wally 發表於 2014-12-7 22:46
Good sharing, thanks.
小弟愚見。呢套唔係福音劇,只係一套用聖經作背景的荷里活电影。所以你睇 ...

答得好。

我未睇呢套電影。

不過,《出埃及記︰神王帝國》和 《挪亞方舟》其實也沒有說明是一套福音電影,所以只可以當之為 荷里活電影。

我未睇《出埃及記︰神王帝國》,所以有一點唔敢肯定,電影裡有否用 "GOD" 這個字眼?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lamwaikit007 發表於 2014-12-8 00:50
答得好。

我未睇呢套電影。

「所以有一點唔敢肯定,電影裡有否用 "GOD" 這個字眼?」

師兄嘅為何有此問题?