設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: qaz12312373

[演唱會] 安室奈美惠 LIVE STYLE 2014 blu-ray 豪華盤 (實物圖)#22

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

ultratak_178 發表於 2015-2-11 00:35
嗯,確實如此,
日方鄉民也有人不滿這點,
音效規格方面BD跟DVD同等,實在是...

總知就悲哀, 舊果堆全部有DTD MA5.1
AVEX搞乜

銀級玩家

今次無左dts-hd喎,可能佢要放埋十首落去豪華盤度!等星期六晚先至慢慢睇先

專業玩家

qaz12312373 發表於 2015-2-12 00:41
今次無左dts-hd喎,可能佢要放埋十首落去豪華盤度!等星期六晚先至慢慢睇先
...

我上網看了一下,這次avex實在做的很糟。

首先是豪華盤的問題,
DVD是本番1片+特典1片,BD是全收在1片。
官方寫得非常不清楚,
有鄉民以為DVD豪華盤的第2片是BD,
我以為BD的特典單獨收一片。

這可能會影響到這次的音效格式,
BD一片收了3小時近40首歌,
所以跟DVD一樣只有LPCM,
有鄉民提到,畫質也不怎麼樣,流量不高。
我目前是沒看到普盤的情況,
有可能普盤品質比較好。

難得這次舞台效果滿豪華,
又有很多幻之名曲,
拜託avex不要亂搞。

銀級玩家

我以為特典有獨立一片碟!原來係放進一片碟裡,放棄了dts-hd!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

其實呢個情況我留意左一年多, 日本仔演唱會藍光開始唔做DTS MA5.1
強如sony music, 最近angela aki暫別演出藍光也只有PCM2.0, 不過都有24/96
價格貴到好似安全地帶要8千幾yen藍光同樣只有PCM2.0
我又唔覺今次關容量事, 美劇一隻BD50隊到四五集, 畫面靚, 都首先要入一條英文DTS MA5.1, 後面仲跟幾條其他語言DD5.1
估唔到連安室藍光都咁, oh no

專業玩家

Will 發表於 2015-2-12 01:17
其實呢個情況我留意左一年多, 日本仔演唱會藍光開始唔做DTS MA5.1
強如sony music, 最近angela aki暫別演出 ...

其實就成本考量是可以理解的,
賣得好的有人氣的公司就肯花錢再弄一條DTS-HD出來,
就算是LPCM至少也是向上取樣。

安室BD/DVD銷量都很好,以單人的情況下名列前茅,
所以怕賣差這個理由不成立,
唯一的可能是avex想省成本,
既可以省多做一條DTS-HD的錢,
LPCM用跟DVD一樣的就好,
BD還可以少壓一張,
就省錢的立場何樂而不為?
吃相很難看就是了。

別把歌迷當傻子。

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

qaz12312373 發表於 2015-2-12 01:08
我以為特典有獨立一片碟!原來係放進一片碟裡,放棄了dts-hd!

ching咁快收到貨 我仲等緊
SONY XR-48A90K
DENON AVR-X7200WA BK
Panasonic UB9000 GH1
Marantz SACD 30n
JBL 4312G , RC-52 , RS-42
MK SB12

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ultratak_178 發表於 2015-2-11 00:35
嗯,確實如此,
日方鄉民也有人不滿這點,
音效規格方面BD跟DVD同等,實在是...

我都覺得可能自立門戶問題 , 影響咗呢隻bd

銀級玩家

達子 發表於 2015-2-12 17:42
ching咁快收到貨 我仲等緊

你果隻仲未到,我就多左隻tim

銀級玩家

war2 發表於 2015-2-12 20:34
我都覺得可能自立門戶問題 , 影響咗呢隻bd

9成9成關事啦!之前攪到禁薑,突然又無條件放人!
實有D野,不過而家刀好去左子公司,一心一意再出發!