設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[耳機配件] 都係忍唔住手之Aclear Porta NXT-2AK 唔洗用電嘅音訊淨化器開箱

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說係入左roxanne同佢嘅平衡線之後,一直都心思思想係耳機同ak240之間接多舊野玩,咁本來就諗住加amp啦,但市面上唯一有2.5mm平衡嘅amp只有venturecraft BXD,但試左2次都係失望而回,反而呢部唔洗用電嘅Aclear Porta NXT-2AK試完雖然覺得貴,但就念念不忘……咁念念不忘,姐係會有迴響啦! 於是第二日我又走左番去……

開 箱 !

其實都冇咩好開,咁的色一個盒,就係部機,條AK專用線,同說明書。

全平衡模式合體! (加D音效先: 銀芽!)

普通用3.5MM頭插電腦手機同冇平衡的播放器都冇問題。

其實呢舊野原理好似同D隔離牛差不多,入面其實就係一個大鐵環同D線圈,所以唔好睇佢咁細舊但都好重下,至少我唔會想拎住佢同240係手用。

咁插左上去有咩效果呢,首先你最明顯會覺得個背景靜左,個音場闊左一小圈,更開揚,分離度明顯好左d。其次就係聲音變得柔和了一點,味道亦淡了一點,呢點好唔好就見人見智,但是至少感覺是非常耐聽的。我就覺得加呢部聽流行曲呀Rock呀之類唔算好好聽,因為少左d熱情感,但如果係聽d靜靜地嘅女聲,或者古典,我就覺得係一流選擇!
我其實買黎主要都係聽古典用,加了NXT-2AK之後聲音的規模感令我我很滿意。
接下黎就係煲機時間,連說明書上都叫我要至少RUN 100 HOURS先會好聲,仲唔乖乖地煲!

PS:個人覺得以提升感黎講,非平衡嘅SOURCE插上去嘅提升感會比本身已經係平衡的大一點,可能因為BALAENCE輸出的訊號本身已經好乾淨了?

話說以前整比DX50/90用的皮革掛包係換左AK240之後就無用武之地,依家可以咁樣袋部NXT-2AK出街呢哈哈

以上。

評分

參與人數 3威望 +60 金錢 +50 收起 理由
hiyori + 40 + 30 精彩報告
斯路 + 10 + 10 用家心得
goodabc2010 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

做唔到師兄早兩日問...咁快就出手{:9_428:}
呢舊野拎上手有種好足料既感覺..

星級玩家

USA2010 發表於 2014-12-3 21:05
做唔到師兄早兩日問...咁快就出手
呢舊野拎上手有種好足料既感覺..

嘛本來覺得就快聖誕去旅行所以已經預備會買禮物比自己玩,哈哈
真係幾重下……

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 無限購物力

查看全部評分

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

樂園追放

星級玩家

ph0381 發表於 2014-12-3 23:22
樂園追放

歌同動畫都好正呀!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

估唔到師咁快開左箱
真係行動力滿分呀

依舊線圈......應該非常耐煲!
期待穩定後既report
總受

鑽石玩家

都有留意呢舊野,不過ONLY浮化電源信号黎講就太貴喇

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

windwolf447 發表於 2014-12-3 23:25
歌同動畫都好正呀!

套野就未得閒睇,但係歌就先行開心聆聽中

星級玩家

煲了10個鐘,之前提到的味道淡化的問題感覺輕微了一點