設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: @肥狗仔@

[多機種] 當爛仔識得跳樓 = 《Assassin's Creed Syndicate》10.23登陸PS4/XONE

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

cwf12312123 發表於 2015-5-14 15:47
呢隻無得輸

我都好希望係

但係上一年Ubisoft真係令我太失望喇

Watch Dogs由2012 E3睇Demo 個玩法、畫面嘅超前幾震撼到我地
至到舊年我地得到嘅大失所望 玩法單調 古仔似曾相識

Unity第一次睇更加係 畫面又係靚到Dum一聲 仲可以Co op 真係冇得輸
結果⋯⋯更加慘 一出果嗰時得22FPS左右 你係咪玩Q我呀 古仔仲要悶到PK

我都好希望隻Game好 但係經過舊年 我真係有陰影

鉑金玩家

年年都出...攪到麻木曬, 無曬新意驚喜~~

我寧願佢見好就收, 留返個美好回憶俾大家~~

星級玩家

kl122002 發表於 2014-12-3 13:46
現在的ACU加上上次的黑旗, 玩到真是有少少想爆粗.
黑旗好悶, 玩在好耐都不離架船. 有時覺自已似在玩 ship  ...

黑旗真係超悶
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

自Assassin's Creed 3開始ubisoft將主線內容越縮越小,用大量收集,支線內容大幅增加嚟填補遊戲時間,粗製濫造!
對呢個系列冇乜冀望,watchdog 都係咁!直情對呢公司冇哂信心!

1萬

白鑽玩家

老而不

michael.t 發表於 2015-5-14 23:48
我都好希望係

但係上一年Ubisoft真係令我太失望喇

我開始覺得D開招時有超美畫面的game要小心D, 特別是U公司出的

還是好音樂最好.

銀級玩家

wetsnake 發表於 2015-5-15 12:16
自Assassin's Creed 3開始ubisoft將主線內容越縮越小,用大量收集,支線內容大幅增加嚟填補遊戲時間,粗製濫造 ...

用大量收集黎延長遊戲時間應該係系列傳統黎, 諗起AC1個D旗仔收集......

星級玩家

getyamasaki 發表於 2015-5-15 15:26
用大量收集黎延長遊戲時間應該係系列傳統黎, 諗起AC1個D旗仔收集......  ...

Assassin's Creed 3開始主線章節只有ac 2一半可能可能更少!

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

當玩亞做緊200蚊P4美版,我就用咗百幾蚊買咗XONE版下載卡,抵玩到爆。玩咗Unity幾日,首先畫面肯定係對得住PS4/XONE的機能。特別一開始的高光位同美工。但玩就真係一般般喇,當玩家經歷過三集都有廣闊的區域可供探索,仲有船戰哩種標誌性的遊戲元素。今集回歸返兄弟會的始原玩法,而且除咗多人合作之外就冇任何新元素去頂替前作船戰的地位,而且雖然地圖係大,建築物比例亦係系列最好的,但就我睇起黎外觀其實好多區域都係差唔多。

戰鬥系統比起前作某程度有若干改善,但哩份改善其實係基於遊戲的RPG元素,一開始玩家以1星裝去面對5星敵人當然吃力,但之後有新衫到手時,仍然會係Connor上身,連糾纏都算不上。

系列特色(亦都係缺點之一)收集元素在Unity中稍為收歛,但無聊的支線任務仍然一地都係。

故事上直頭係敗筆,個人唔要求主角好似Ezio咁靚仔,亦唔要求主角的事跡好似Altaïr咁有影響力,但至少應該比人感覺係有個性,有血有肉的。只能夠話Arno的復仇線及愛情線都主導了角色的表現,令佢的個人魅力無從釋出。如果要選系列最悶蛋刺客,Arno一定當選。而且當時正值大革命時代,男主角對於街上民生議題的淡定實在令我感到震驚。在黑旗中Edward雖然作奸犯科,至少亦會關心自己家園。

除了招牌式的遊戲性,本作暫時做得比較好都係美工部份,貧窮問題係法國大革命的催化劑,即使遊戲入面啲建築物好多睇落差唔多,但入到去室內就可以清楚分得出有錢人同貧人的居住環境。純粹話遊覽吓,體驗吓法國當時的風土人情都係值得的。(當然,我係用$160買遊戲的,仲要有埋黑旗)