設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[PC] Game Dev Tycoon (遊戲開發家) (更新:爆機了)

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

在Steam做特價時買的, 一個模型開發電玩的game

System Requirements
MINIMUM:
Processor: 2 GHz dual core
Memory: 2 GB RAM
Graphics: Hardware Accelerated Graphics with dedicated memory
Additional Notes: minimum resolution of 1024x768

RECOMMENDED:
Memory: 4 GB RAM
Graphics: Hardware Accelerated Graphics with 1GB memory

事實要求真的很低.

(玩法心得慢打中...)
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一開波, 你是一個獨身的game developer,  獨自開發game. 根本上和過去好似樣的, 有古老的IBM-PC 和 Commodore 64,
未幾任X堂會出現, 當然SOXY 也會:

之後會問你畫面: 文字/2D畫面 (未來有3D的)
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

之後是戲肉, 就是怎樣design (不是真的叫你寫了) 是將資源怎樣分配. 共分三stage:

寫game中:

最後一個小結, 由你這樣的分配中學到什麼經驗:

公告遊戲之後, 電腦會話你知評價好唔好:
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

不定時會跳出news話你知世界出緊咩事:

唔知大家有無d似曾杷識? (唔好話你太後生未見過)
之後有mbox, PlayXtation...
跟歷史一樣, 一部出, 另一部失.

玩久了, 會有game的大/小型選, 開始好難組合:

而且有d似曾相識了:

-------
成個game玩法大致上就係甘樣, 開發, 賣出.
之後你會再開多幾種gene, 又有d "Marketing" "Target player" 的東西去做research.
然後搬大公司, 請人幫手開game的同時又做下research. 之後有game擺檔又去擺下, 攞名氣....
在這裡我用了PC一台機, + gamebox . 這樣可以省了開發另一台機的licences 錢.
有沒有end game, 就是在你破產的時候.

感想:
好玩在邊度? 我想過個好似flash的東西比打發時間之外,
最有趣的地方是在模疑開發game, 真是比想像中困難. 原以為zombies + RPG可以好得, 點知是 + adventure仲好d. 自已玩開simulation + City, 在3個stage中小調, 出完又出, 結果大賺.
同時望住似曾相識的機體出現, 有少少感足.

在玩的時候要自已開發game engine, 不過開錯game engine 是好白痴的事, 會浪費自已的research point + 錢.
變了大公司之後請人又有一個問題: 員工要放假, 沒假放工作效果差到半死一樣. 同時大公司有好多細節要理 (幸好沒辦公室政治)

我未玩完, 不過最後的一次已見到有SOXY的PS, SXGA的機, 還有任X堂的東西...
只是現在不停破產, 未知自已出錯d咩 (加上之前犯的白痴錯誤...) 在破產-->回到最後save pint 中輪回.

買唔買得過? 呢一種另類的生意模疑題材, 真是很久未見過了.
最好在特價時入手.  
19/11/2014

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
@肥狗仔@ + 100 + 100 用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

你唔會信, 我都好難信 : 爆機了.
打了10小時, 爆機了

沒破產, 反而弄了不少古怪game  (如: UFO + RPG+simulation <--??) 也好賣得出奇.

事實上最後的END GAME (爆機) 就是沒有再新的console/PC之類的東西出了,
而game本身會續下去, 因為仲有好多未出現, 如自己的R&D team. (聘用比自已高level的人再trainning -> R&D)
就是這樣.

很難信自已在這東西花了10小時...

還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2014-11-30 15:47
你唔會信, 我都好難信 : 爆機了.
打了10小時, 爆機了

睇標題唔知原來係經營類的。就咁睇應該冇咩野玩吧。哩種game放上facebook+microtransaction仲賺過出在steam。

1萬

白鑽玩家

老而不

@肥狗仔@ 發表於 2014-12-1 12:36
睇標題唔知原來係經營類的。就咁睇應該冇咩野玩吧。哩種game放上facebook+microtransaction仲賺過出在ste ...

game又有好多種, 又唔一定話經營類的無野玩. 玩點就是在自己在開發管理上的技巧.
沒明確aim的模疑類特色就是在這裡.

我都有疑惑過點解出steam,
不過只回看一下, FB的限時性太大了而且太casual , 少了那種分秒開game賺錢的感覺.
還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2014-12-1 20:35
game又有好多種, 又唔一定話經營類的無野玩. 玩點就是在自己在開發管理上的技巧.
沒明確aim的模疑類特色 ...

純粹kill time,哩類game大概會係其中一個選擇。我就咁睇隻game可能educational方向會高啲,去理解遊戲開發流程或者係唔錯的。但既然作為經營遊戲,一間公司換轉係唔同行業大至上分別理應不大,若果唔做得像真啲,咁真係浪費咗個topic。

其實個人比較抗拒哩種打著"遊戲開發"的經營遊戲,因為市面上已經有唔少可供自創關卡的遊戲,由Warcraft III到LittleBigPlanet再到之後的Minecraft同近期的Project Spark,入面的UI同game engine經已大為接近。如果係免費的網頁遊戲倒是可以接受,要錢的話,只能夠建議哩間工作室應該多從真正教育方面著手。外國kids coding已經有一定程度的發展,好多小朋友有Scratch哩類遊戲打底,去到進階的,經營遊戲可以係個補充材料。不過單純停留在一般經營層面上,真心覺得唔應該收錢。同樣的經營樂趣,講餐飲﹑酒店業的免費遊戲比佢有吸引力,因為遊戲開發本身就係一件十分沉悶的事情。

1萬

白鑽玩家

老而不

我都覺game developing 的topic在這裡有點未完全發展, 唔算太貴我覺就差唔多了. 吸引人的地方是game的design跟現實接近, 出一樣的機種. 玩起來有少少真實感. 呢個有得糠機叫過癮.

現在的經營類game 現在不多, 做得好的更屈指可數, 我只記得古老夢幻西餐廳, simutrans, railway tycoon系列, roller-coaster tycoon.  我唔知一堆simulator系列計唔計 , 有d話開滑雪場, 之不過開了小時之後沒玩了, 真是好悶. 不久前的Hotel giant 麻麻地而且又貴....我都想不起太多好的經營game的例子.

只是如果呢類game 免費地放上FB或者一個webpage, 我就覺把此game的玩感破壞.
玩過的呢類 free game 真是沒一個是有心想玩, 因為玩久了就出一個時限, 又或者問你用FB point買野, 仲有一堆廣告...甘樣玩家開支大的時, 又少了一動力去繼續.

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2014-12-2 13:55
我都覺game developing 的topic在這裡有點未完全發展, 唔算太貴我覺就差唔多了. 吸引人的地方是game的desig ...

其實主要睇隻game個定位係咩。假設佢唸住通過讓玩家經營遊戲開發公司,從而了解遊戲開發的各種職能分配,tools或者主機歷史,哩隻《Game Dev Tycoon》係交足功課。不過真實的game development肯定煩膠過百倍。

雖然唔能夠要求佢太過真實,但玩家總是想要驚喜,睇標題以為係類似game engine的東西,再睇係經營遊戲,但入面好多真實的工序都被簡化成數值了。如果我design的話大概係會變成育成mix經營game吧,例如一開始真係好indie developer的時候,先根據組員的能力去決定佢地做咩role,部份做programmer,部份做game artist, level designer, game director...

之後成班圍埋考慮做咩topic。OK拍板。同時要用有限的金錢去決定買現成engine定自制一個,之後可能做大咗,用錢去upgrade吓software﹑hardware,新office仲要搵發行商,咁做一份design document比佢地過目,然後傾ip個版權問題。出左名之後就開始搞公關,舉辦某啲活動回饋粉絲咁咁。

一款比玩家創作的遊戲比起一款叫玩家睇住人地創作的遊戲黎得有趣好多,所以點解我話經營餐飲好過開發遊戲,佢地本身個流程就係坐喺同一個工作地方18個月,然後publish, 跟住loop loop loop。至於facebook game,其實我都冇咩點玩。之前玩過Q Game果隻素像垃圾,玩到收錢就唔玩喇,又唔係好玩到不得了,冇必要課金。

不過近哩幾年facebook game都用HTML5,部份畫面拍得住網遊,連Unreal都support。科技嘅野我睇唔透。