設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手請教黑膠盤問題

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

如題...小弟入左個Project Debut III, 有以下幾個問題想請教各CHING:

1. SET ARM個時, 如果GRAM數大多OR唔準, 會有咩影響? (因為我SET就SET左, 聽到, 但唔知準唔準, 怕對音質同唱針有影響)

2. 有個ANTI SKATING WEIGHT, 我放左係中間個格, 其實我睇完MANUAL都唔係太明有咩分別 OR 其實係咩情況用係邊格..?

3. 同埋聽落個時有時會'跌跌聲', 係咪同地線有關? 之後REMOVE左, 都有, 何解?

4. 係咪因為電平問題, 所以我用AV AMP (DENON)聽個時要TURN到 VOL -10先覺得大聲 (平時CD -20左右都好OK)

最後關於唱針和碟的清潔同保養, 可以點做?

因為以前都係跟阿爸玩下, 未正式自己玩, 所以想請教一下各位..希望可以在此分享一下經驗..謝謝~!!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

4. 係咪因為電平問題, 所以我用AV AMP (DENON)聽個時要TURN到 VOL -10先覺得大聲 (平時CD -20左右都好OK)

Ching, 你個唱盤係直接駁去 AV amp? 依家九成九既AV amp都無 phono input, 你要買個 phone pre-amp 先得喎, 我上個月先o岩o岩左一個~ :p

專業玩家

NOW USING DENON AVR 2809, 佢有PHONO INPUT同地線接口, 所以用到....我都有問過PHONO AMP...但見有得用用住先..玩熟D再升呢..HAHAHAHA

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

NOW USING DENON AVR 2809, 佢有PHONO INPUT同地線接口, 所以用到....我都有問過PHONO AMP...但見有得用用住先..玩熟D再升呢..HAHAHAHA
donji 發表於 2009-9-18 18:49

如來如此, 請問你個唱盤買左乜顏色呢? 可否告知幾錢? THX~

專業玩家

啞黑色 (原先想買令面黑, 但代理話香港無晒, 下批shipment未知幾時到)
不過啞黑易打理...$2380

對於小弟其他問題, ching能否解答? hahaha..因為真係好驚操作有誤....

星級玩家

如題...小弟入左個Project Debut III, 有以下幾個問題想請教各CHING:

1. SET ARM個時, 如果GRAM數大多OR唔準, 會有咩影響? (因為我SET就SET左, 聽到, 但唔知準唔準, 怕對音質同唱針有影響)

2. 有個ANTI SKATING WE ...
donji 發表於 2009-9-18 18:21

唱重 (tracking force)應設定在唱頭推薦的範圍內(recommend tracking force). gram 數太重聲音會變得呆滯, 亦會令高當喑啞, 太輕則會低音不足, 音像不夠穩定.

Anti-Skating - 當唱盤 (platter) 旋轉時, 會產生向心力 (留意沖廁所水時, 你就會明白 ), 如果沒有Anti-Skating (坑滑), 針尖就會偏重近圓心抗紋 (即左聲道), 形成左右大細聲. 日子一久, 近圓心抗紋就會過度磨損, 因此就需要有Anti-Skating 來抗衡, 簡單講, 即是用另一個相反方向的力度將針尖推回外圈. 設定Anti-Skating 時, 可用mono碟來測試, 務求左右音量接近便可!! 其實向心力會隨着外圈, 中間, 內圈停改變, 因此用一個固定數值來設定Anti-Skating只是一個較為妥協的做法, 一切還是耳聽為準.

AV AMP+成十沒有唱頭放大, 廠商所標明的"Phono", 只是方便用家區分. 如想休驗LP 威力, 必須再購入Phono amp. 你現在聽到的聲音, 是欠缺活力和動態嚴重足.

星級玩家

2. 有個ANTI SKATING WE ...
donji 發表於 2009-9-18 18:21

你所講的"dede聲", 應是靜電聲, 只須洗碟便應可消除. 洗碟可用洗碟水再加蒸溜水洗淨便可, 當然購入洗碟機方為上策!!

針尖亦要定期清洗, 推薦用Lyra SPT. 價錢最貴, 效果亦是我暫時最滿意. 約四百完一小瓶. 如無意外, 應可用一年以上!!

專業玩家

多謝martin ching之分享~對呢個玩意認識又加多一點點

phono amp問題都明白, 因為依家聽到既聲...bass位怪怪地, 總係覺得好似部amp唔夠力推咁.
咁用法即係由phono 入phono amp再出番去av amp? 但我睇過一d ching講話唔好再插番入av amp個phono 同接地位, 應該插去aux之類, 係咪應該咁做? 謝

星級玩家

多謝martin ching之分享~對呢個玩意認識又加多一點點

phono amp問題都明白, 因為依家聽到既聲...bass位怪怪地, 總係覺得好似部amp唔夠力推咁.
咁用法即係由phono 入phono amp再出番去av amp? 但我睇過一d ching講話 ...
donji 發表於 2009-9-19 00:24

Phono 又好, AUX 又好, 只是方便區分而矣. 根本就沒有唱頭放大組件在內, 如果你不信, 即管用Phono input播CD, 是否和你現用的CD Input 音量有否不同?

正確的接駛應是由唱臂的Phono cable 插入Phono amp, 再經由Phono amp 插入你的AV AMP內!!

黑膠純綷講物理, 宜多加深究, 切忌怪力亂神!!

其實要討論的還有很多呢

專業玩家

知道..明白..謝謝分享~
如果選擇phono amp, Project的tube box II or phono box II, TUBE應該BETTER, RIGHT?
OR有咩要注意? (eg. 要求, 匹配 etc)