設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ken01010

[請教] 新手問後置

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ken01010 發表於 2014-11-24 23:52
請問用 Mirage 做surround & surround back, 會唔會好過用 t101?

應該會好過,我會揀OS3或以上。
SONY 55X9000

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ken01010 發表於 2014-11-24 23:25
我想包圍感重d
爬過文, 我個環境唔適合用 r800, 但 r100 又太大隻
請問師兄有咩提意呢? thanks ...

師兄,不如你up家居擺位圖一齊研究下~
你環繞用咩?
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wadee 發表於 2014-11-25 07:15
師兄,不如你up家居擺位圖一齊研究下~
你環繞用咩?

小弟畫得唔好, 請師兄見諒 !

喇叭 & 梳化 距離8.5呎
前置喇叭左右相距大概 7.5呎

爬過文, 已親身試過, 現在
前置疑用 Kef R900 中置 R200 Atmos R50

但未知Surround & Surround Back 用咩好, please advice, thanks!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ken01010 發表於 2014-11-25 10:38
小弟畫得唔好, 請師兄見諒 !

喇叭 & 梳化 距離8.5呎

睇咗圖, 其實驚你用R900個廳受唔住, 單邊窗另一邊係飯廳會左右超唔平衡, 建議用R700算. 另外中置用R600好啲, 因為睇戲最重要係中置, 絕對值得投資~~!! {:9_423:}

surround同surround back用R100當然係好, 不過首要睇你部AMP係咪推得到先(唔知你用咩AMP同有無後級), 如果一隻AV AMP推7.1既KEF R應該都幾痛苦.....其實你梳化貼晒牆距離唔算大而你又諗住用7.1, 咁用返指向性既喇叭好啲, mirage係擴散性適合玩5.1多啲~~!! {:9_428:}

題外話, 記得裝窗廉(最好厚身啲遮光度達90以上), 同埋要用多少少時間去調教前置位置(因為2邊太唔平衡), 播歌用2CH先調教前置喇叭先, 跟住先用AMP既auto setup, 之後喺皇帝位再用音壓計微調~~!!

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ykluk 發表於 2014-11-25 10:53
睇咗圖, 其實驚你用R900個廳受唔住, 單邊窗另一邊係飯廳會左右超唔平衡, 建議用R700算. 另外中置用R600好 ...

請問師兄, R100 會唔會太大隻(本來打算T101, 貪佢薄), 應該點放好呢, 而surround back 用咩好呢?

av amp 打算入y記3040 or O記 3030, 唔會入後級了

十仔 20k budget, 可以選擇邊隻呢?

多謝師兄指點

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ken01010 發表於 2014-11-25 11:17
請問師兄, R100 會唔會太大隻(本來打算T101, 貪佢薄), 應該點放好呢, 而surround back 用咩好呢?

av am ...

1. R100都幾大隻, 放4隻喺梳化上面都幾係嘢.... T101係薄出到80Hz - 30kHz算係咁(效果喇叭OK), 但問題係你要個喇叭單元指向皇帝位耳仔, 如果你掛梳化上面咁你要裝到斜返落嚟, 又或者你預第時玩atoms可以裝4隻T101裝入牆, 而高度就同皇帝位耳仔水平一樣, 跟住再裝多4隻全頻(T101同T301都唔係全頻無低音)上天花玩足7.1.4~~!!

2. 正路諗, surround back係要單向指向性喇叭, 而surround就係用bi-polar或者tri-polar既指向性喇叭, 不過CHING你要考慮點裝到先得, 至於bi-polar或者tri-polar既指向性喇叭, 最出名都係MK同JBL, 不過都有其他牌子, 可以去唔同毒氣室試吓~~

3. 如果你想要包圍感重啲, 一定係揀Yamaha架喇~~!! 不過小弟未試過3040唔知佢效果點, 小弟以前淨用3020推9.1都可以架, 不過加咗後級當然唔同啲啦~~!! O記3030小弟聽過都保持O記特點既, 力水應該比Y記好, 但包圍就一定輸啦~~!! {:9_430:}

4. 20K筆直買十仔都有唔少好嘢, 不過唔知CHING你鍾意邊類低音, 打心口同潛得深都有唔同效果, 你個廳用10吋都夠, 除非你係低音怪~~!! {:9_407:} 十仔可以去唔同毒氣室試咗效果, 心裡有返個底先~~!!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄
R900驚你個廳食唔落
一陣boom到7彩就閉家火
用R300會較好又或用reference 1,但reference一般AV amp推唔到,要加int amp
R100做環繞可能太大隻
用R800ds可能會較適合
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ykluk 發表於 2014-11-25 11:44
1. R100都幾大隻, 放4隻喺梳化上面都幾係嘢.... T101係薄出到80Hz - 30kHz算係咁(效果喇叭OK),  ...

我打算係7.1.2

師兄意思係, 我用t101 做 Surround & surround back 都可以?
如果用mirage OMD-5 做surround, t101 做surround back 會唔會好d? 因為OMD-5全頻& 細隻

我想十仔可以隱形, 可以融入主聲道, 請問有咩可選擇?

Thanks

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wadee 發表於 2014-11-25 11:46
師兄
R900驚你個廳食唔落

請問師兄, 我用R800 都可以? 因為有一邊係窗, d 聲會唔會出晒街?
Thanks

3萬

白鑽玩家

wadee 發表於 2014-11-25 11:46
師兄
R900驚你個廳食唔落

R800ds咪仲大隻.....{:9_436:}