設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: masterk

[1080高清電視] TH-65AX900H

專業玩家

深水埗新成田有 show 58",
相我唔識攪,遲少少搵師兄們轉載
1, 講顏色,係相當自然,面色唔會唐人變鬼佬,重睇到色彩變化,人面油光及化妝無所遁形,的確係廣色域
2, 細緻度,係清晰幼細但又唔會死人果隻,質感及物件重量感十足,好似睇舊菲林機大底片相的感覺,或睇 imax 片
3, 對比度,多得local dimming,據講 128區調控,靚色加上高光暗層次,比 plasma 有更光輝之餘亦有極黑於同一畫面同時出現
4, 立體 3D, 同 LG一樣 使用劇院式被動眼鏡,眼得舒服輕鬆,好滿意,能做到高解象夾靚色及質感
5, 4K電視廣播升頻,完全保留上述好處,但睇片,最好由播放器自身升頻 4K再入電視,咁就可得最大優化畫面,連小米出 4K睇片都靚到痺…(改用線性電源)
6, 3000hz倍頻技術,數字嘅野不用深究,但咁大個畫面,我只能睇自己的視覺暫留,我禽晚睇宇宙最強的一個人的武林,單打獨鬥及群抽圍場面都交代清晰
7, 轉台及開關機反應迅速
8, 自身帶有網絡功能,睇 YouTube 高清檔連電腦都慳番,夠睇(靚)有突
9, 睇 HKTV  一 D 問題都無,靚過用小米盒子睇
10, 睇片模式,我用標準冷色溫一看數碼廣播,睇藍光碟用 thx cinema (調暗廳燈光),睇 3D用真實睇院模式(關燈)

我只係用家,講個人親身體會,我對電源噪聲干擾方面做左一番功夫,用降噪超過 90%以上電源濾波器,電視機 USB 位接上地盒清除自身噪聲,電視 13A插頭換左純銀 fuse,綜合種種條件下有以上報告

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

出面都未見有display睇,真係好有興趣,但係價錢都幾貴吓

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

masterk 發表於 2014-12-7 07:44
深水埗新成田有 show 58",
相我唔識攪,遲少少搵師兄們轉載
1, 講顏色,係相當自然,面色唔會唐人變鬼佬, ...

點解ching未睇display就決心買?買果下真係要好有決心先得!

58果部唔掂!係完全唔掂果隻!等ching靚相

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝   分享   

進階玩家

littleap 發表於 2014-12-7 10:51
點解ching未睇display就決心買?買果下真係要好有決心先得!

58果部唔掂!係完全唔掂果隻!等ching靚相 ...

c兄點唔掂法??

專業玩家

我係睇過德褔中原部 58"後好滿意至決定的,至於個人口味,各花入各眼啦,我原先想買 sonyx9000b,比較喜愛全面 D 嘅色調咁啦,都係個人品味啦,最重要係自己喜歡就得

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

容許我講少少.....

我成日話58唔掂係佢播1080的表現! 佢播4k係ok, 冇問題, 最少我覺得靚過晒其他brand, 特別係色水同埋層次度....但播1080, sorry....我真係接受唔到佢3萬幾1080係咁表現, 拖尾鬼影乜都齊.....我諗係佢個cpu有問題, 因為我見過有shop將blue ray upscale俾佢食4k係冇咁惡劣......但拖尾都係有....但冇咁嚴重.... 如果ching有時間可以叫sales開個1080 source俾你睇就明

65果部我真係唔敢講, 我未見過真機, 就咁睇個spec這部flagship係true ips panel, 而果部58係va panel, 係color gamut表現, 這部應該更出色 (有錯請指教), 其實58果部色水都係grade 1, 只係佢配合個cpu播1080.....我實在不能接受...好似當年hd睇dvd果陣咁......當然各花入各眼, 好見人見智...有人話samsung靚,有人話sony更靚, 我見好多人都買左sony....但佢果隻奇怪紅色唔知發生乜野事, 我睇來睇去都係怪怪地, 而samsung彊屍臉都係令我頂唔順........

老實講, pan記這部58 4k播4k係幾靚, 只係1080我嘔晒血, 65係咪咁勁真係唔知, ching comment應該不太差, 不過我d賴過n次的人....都係睇下現貨先好心動......

專業玩家

C hing 提到嘅缺點未有在我部機出現,真幸運

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

masterk 發表於 2014-12-8 07:26
C hing 提到嘅缺點未有在我部機出現,真幸運

師兄買左幾錢?
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

專業玩家

4萬零蚊