設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: [DOH]Naruto

[影音配件] 萬事俱備,只欠開工 [報告已出]

鉑金玩家

[DOH]Naruto 發表於 2014-11-26 15:06
尋晚行左一次 auto setup

今晚再試下左調右調睇下有咩唔同既效果

師兄D喇叭既擺位可以影張相分享下嘛~

高級玩家

Rakehell 發表於 2014-11-26 08:51
師兄,我都係過來人,分享下。

1)分頻試80或100, 唔一定全部一樣,因你對前置5吋單元低音一定好過中置4 ...

1)分頻試80或100, 唔一定全部一樣,因你對前置5吋單元低音一定好過中置4吋。試到岩。

係 wor, 我都冇考慮過呢樣野, 又學到野  

2)Klipsch喇叭,新買就要煲佢個幾月。好痛苦,挨過左會覺得佢正。

呢樣真係要比 d 耐性

3)人聲麻麻,濛,會唔會因為放上木櫃又無落釘腳?差好遠架喎。

crossover adjust 左之後已經有改善.  釘腳未必落, 因為唔識玩, 可能會買 d 膠墊減震

4)用靚少少既線,我用oyaide tunami nigo 餵中置,非常滿意。但燒銀紙。

依家我用緊 supra classic 2.5, 煲下佢試下先

高級玩家

wantai288 發表於 2014-11-26 15:00
甘未好囉,

多謝 ching 教路

高級玩家

kelvinchan 發表於 2014-11-26 15:11
師兄D喇叭既擺位可以影張相分享下嘛~

依家間屋亂晒籠

等我清左場再 post 張相分享一下

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

[DOH]Naruto 發表於 2014-11-26 15:15
1)分頻試80或100, 唔一定全部一樣,因你對前置5吋單元低音一定好過中置4吋。試到岩。

係 wor, 我都冇考 ...

師兄放中置上櫃面?

落釘腳會即時清晰左一兩成,一定要落腳,乜腳都好,三隻象棋都好。

成隻中置平面貼晒普通木板一定濛到七彩。

唔係咩學問,簡單三粒"的"都可以架啦。
(Post76 Android 手機版送出)
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

高級玩家

Rakehell 發表於 2014-11-26 15:27
師兄放中置上櫃面?

落釘腳會即時清晰左一兩成,一定要落腳,乜腳都好,三隻象棋都好。

ching 果然醒, 我隻中置真係就咁放係個木櫃上面

今晚試下貼 d 膠的睇下有冇料到

但係貼 3 粒唔係 4 粒? 如果 3 粒係咪前 1 後 2??

麻煩 ching 指點一下

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

[DOH]Naruto 發表於 2014-11-26 16:50
ching 果然醒, 我隻中置真係就咁放係個木櫃上面

今晚試下貼 d 膠的睇下有冇料到

我個人了解點解三隻 : 通常地面/櫃面未必真係100%水平 , 4隻腳好易郁郁貢.
相機腳架通常都係三腳 , 就算有D唔平, 三腳都會好好平衡到.  
其實四腳都OK , 我前置都係四腳既.

兩前一後, 或兩後一前 , 我個人唔識分.  A/B 過都唔覺大分別, 可能2 Channel 會有分別.
我會以邊一邊重就放兩粒.  我諗 RC-42 都係前重D.
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

高級玩家

kelvinchan 發表於 2014-11-26 15:03
師兄有冇試埋架太空船吸上去果段?~
有冇比佢吸走既感覺先

我想問係咪指捉柯柏文上去果段?

如果係我 set 野完全冇料到 ..{:9_438:}

高級玩家

Rakehell 發表於 2014-11-27 01:02
我個人了解點解三隻 : 通常地面/櫃面未必真係100%水平 , 4隻腳好易郁郁貢.
相機腳架通常都係三腳 , 就算 ...

尋晚我試左貼膠的 , 前 1 後 2

但係又聽唔出個分別

可能我對聲音既觸角都係差 d

鉑金玩家

[DOH]Naruto 發表於 2014-11-27 15:01
我想問係咪指捉柯柏文上去果段?

如果係我 set 野完全冇料到 ..

吸柯柏文上去?~你果道好似喺之後~

我講果段即喺黃敏德講左句"got to call the central goverment for help" , "走啊"果段~