設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: HKP

[請教] 關於整流膽的噪音....

銀級玩家

HKP 發表於 2014-11-23 14:25
還有…  
如果整流管嘅電容 買47uf   " 50v "
情況又會點呢?

絕對唔可以用50V!!!
膽機屏極閒閒地300V電壓! 你俾佢耐壓得50V,電容定唔順實爆!
V數只可以換高,不可以少
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
HKP + 1

查看全部評分

<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

溫馨提示 : 唔識電子野, 最好唔好搞。
膽機用高壓較危險。

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
HKP + 3 + 3 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

HKP 發表於 2014-11-23 12:03
話明新手丫嘛……
冇諗到要出動他錶

錯!
新手必備他錶。銲好晒,插任何膽 (包括整流 ,低放,功放管等等)前必先測定電壓及腳位——呢個係大會指定動作,冇得蛇王!
之後仲有好多野要靠他錶作參考調整。

今日您處女下海,建議用住電解 E-cap ,及薄膜 film cap 先,開左聲丶再油浸都未遲。 砌機邊有一步到位架,扲鐘仔中招就有。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
HKP + 1

查看全部評分

billy

銀級玩家

billymud 發表於 2014-11-23 17:32
錯!
新手必備他錶。銲好晒,插任何膽 (包括整流 ,低放,功放管等等)前必先測定電壓及腳位——呢個係 ...

<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono

銀級玩家

ADA 發表於 2014-11-23 16:28
溫馨提示 : 唔識電子野, 最好唔好搞。
膽機用高壓較危險。

對,你冇他標,又唔知線路電壓,好危險!
你之前究竟有冇意識到你接觸緊咁高電壓?雖然電流小,但係市電230V,你而家係300V啊。。。

黃金玩家

jastudio 發表於 2014-11-23 18:15
對,你冇他標,又唔知線路電壓,好危險!
你之前究竟有冇意識到你接觸緊咁高電壓?雖然電流小,但係市電2 ...

手碰高壓電既"快感", 係要親身領略先知味道架!
我既第一次丶 測試BVceo時摸落500 volts DC,  隻手臂High 到暈 ,痺左成日。
billy

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

billymud 發表於 2014-11-24 12:24
手碰高壓電既"快感", 係要親身領略先知味道架!
我既第一次丶 測試BVceo時摸落500 volts DC,  隻手臂High ...

我只係試過爆 cap 同電到彈開。
係咁多畢生難忘。

銀級玩家

ADA 發表於 2014-11-24 13:46
我只係試過爆 cap 同電到彈開。
係咁多畢生難忘。

我好彩手背掂到彈開,如果一手咋落去,電到d 神經令手指肌肉收束一路咋實條線放吾開就系甘先。

進階玩家

我早年做電工, 都試過觸電, 都知危險.....
當時裝修工一名, 有次我去攪緊天花燈條線, 個油漆佬唔知做乜走去開咗電掣,
我又咁啱爬上爬梯响度開緊線頭, 就係咁.....我俾佢電到跳落梯响地滾兩圈.....
好彩兩條線無接觸到, 如果唔係....人都爆炸.....

又試過响地盤度, 見有個南亞裔雜工小解, 小便射向工字鐵,
我哋一班人"唔小心"跌咗電線响工字鐵另一端....
成幾秒後, 個雜工跳起大叫, 唔知佢係拉鏈夾到, 定係觸電......

結果一年後轉行, 唔做呢啲高危工作....

又講返轉頭, 可唔可响電容後面加個放電電阻呢?
因為我見過有啲300B設計圖, 係用200uf, 但會加電阻放電....

純粹想學下嘢, 希望大家指點指點

銀級玩家

HKP 發表於 2014-11-24 16:33
我早年做電工, 都試過觸電, 都知危險.....
當時裝修工一名, 有次我去攪緊天花燈條線, 個油漆佬唔知做乜走去 ...

咁你都幾電得幾都多喎
答返問題,是可以加放電電阻的,2百零K度啦。如圖

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
HKP + 3 + 3 精彩報告

查看全部評分