設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: kl122002

[討論] 有無人試過一邊打機, 一邊拍自己的打機片?

1萬

白鑽玩家

老而不

michael.t 發表於 2014-11-13 17:50
如果淨係直播的話而家可以PS4或者XBOX ONE,再加個有MIC headset就可以架

但係要錄片就需要Extra 裝備

睇完你個post, 我收工去左WC腦場, 找了相熟的, 未議價都要HK$1.8K
回家上amazon睇下, HD60好貴... USD$ 169.00 !!!!!!!!!

如果我只玩PC, 應用不著這盒子吧?  又有咩software可以幫手做錄畫面+後期edit呢?

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2014-11-13 20:48
睇完你個post, 我收工去左WC腦場, 找了相熟的, 未議價都要HK$1.8K
回家上amazon睇下, HD60好貴...{:6_12 ...

FRAPS啦

佢出名就一定係響PC Games測Framerate

但係一樣有Video Capture Software 可以一試

但係我覺得用軟件解碼就一定冇咁好 會好拖低部腦既性能

不過用FRAPS就肯定經濟又實惠

1萬

白鑽玩家

老而不

michael.t 發表於 2014-11-13 21:31
FRAPS啦

佢出名就一定係響PC Games測Framerate

我自己主打PC game, 根本上送走PS3之後都無買過接電視的機, 所以我都好難諗買多過外置盒有無用?
如果由graphic card出, 入個box, 再用USB接回另一部電腦..看起來好大工程,
而由graphic card出, 入個box, USB接回自已主機又好似奇呢...
都是用software錄好了....

不過我最想知, 是怎樣同時錄自己, 又錄打機的畫面, 之後又點樣兩者二合一???
我對video editing 真是好無知....
還是好音樂最好.

白鑽玩家

kl122002 發表於 2014-11-13 22:03
我自己主打PC game, 根本上送走PS3之後都無買過接電視的機, 所以我都好難諗買多過外置盒有無用?
如果由gr ...

主打PC Games 仲好啦

Nvidia有ShadowPlay可以邊燒卡邊錄

test過平均只係跌幾個FPS

有LINK:http://www.geforce.com.tw/geforce-experience/shadowplay

AMD卡就有GVR

LINK:http://raptr.com/TinyDino/news/53d6730c16b46f0af3/introducing-gvr-and-instant-replays-capture-and-share-gameplay-video-with-nearly-no-performance-impact-

剪片方面而家D錄影software個內置剪片其實一定夠用

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

海盜 發表於 2014-11-13 18:45
分紅係未即係係你條片度放廣告果d
(Post76 Android 手機版送出)

係呀!不過打機畫面好似唔比做分紅了

白鑽玩家

阿定 發表於 2014-11-14 08:00
係呀!不過打機畫面好似唔比做分紅了

冇奶油架

如果唔係D YouTube gamer係揾唔到食架