設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: investor5409

[DAP播放器] 又有新嘢出,唔洗買耳擴

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

henryctw 發表於 2014-11-9 16:34
點睇都好過部大陸360(╯з╰)

不如講下你點睇啦?

未聽過的話,即係講樣講設計講功能?
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

shrimprice 發表於 2014-11-9 14:43
師兄唔使咁燥,雖然其他人連機都未出街就未審先判,但都唔可以太怪人,話哂而家head-fi devices真係愈出愈 ...

愈出愈貴都已經麻木了,但無得聽所以仲未去到以聲論價 or 以價論聲的階段,純講功能參數之嘛,白紙黑字野,都可以起晒牆來撐,莫名其妙!

6K 買 DAP 今時今日已經唔算好貴,買韓機連門檻都入唔到,呢部我都想佢得,set 個上限比日系機都好啊!但唔怕自已爆響口先,好聽 D 我玩精打細算,唔好聽既就我係 cheap 精,6K 我都會遂行睇遂個數字喙,先評後讚,咁先無咁易狗衝撞板嘛!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

進階玩家

shrimprice 發表於 2014-11-9 14:43
師兄唔使咁燥,雖然其他人連機都未出街就未審先判,但都唔可以太怪人,話哂而家head-fi devices真係愈出愈 ...

yes!

進階玩家

Andykong 發表於 2014-11-9 20:12
愈出愈貴都已經麻木了,但無得聽所以仲未去到以聲論價 or 以價論聲的階段,純講功能參數之嘛,白紙黑字野 ...

好似lee部咁,百老x買成9000元,但聽落都唔知貴係邊度!
http://shop.cowon.com.hk/goods-584.html

進階玩家

investor5409 發表於 2014-11-10 22:05
好似lee部咁,百老x買成9000元,但聽落都唔知貴係邊度!
http://shop.cowon.com.hk/goods-584.html ...

最希望lee部成功熱買,好聲又好價錢。可能吸引其他日系耳擴商生產(denon,sony,)dac/amp,唔洗用轉頭出街!

星級玩家

或呢部好似幾勁咁喎, 幾時出?

但唔SUPPORT ALAC 係有D 美中不足

星級玩家

一體機既野價錢比到既都有限.....到依家為止.....一體機我都系覺得C4比較值依個價....

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

investor5409 發表於 2014-11-10 22:05
http://shop.cowon.com.hk/goods-584.html ...

聽落都唔知貴係邊度? 其實個個月都見到人問買完 AK 播放器後加乜野 DAC 或 Amp 好,你呢個問題都同樣應用到!

標準答案是睇下你識唔識聽和自唔知自已要乜 jet!

星級玩家

新仔玩家

班目一角 發表於 2014-11-11 11:09
一體機既野價錢比到既都有限.....到依家為止.....一體機我都系覺得C4比較值依個價.... ...

有趣;師兄會唔會可以分享下?

對於七彩虹C4,我傾向有保留。之前用過一段時間,不論操作、外觀、聲音、推力以及續航等都唔太滿意。我主要聽古典樂類,但不論係小中大任何編制我都唔太能夠認同其他用家所講既C4聽古典對味

星級玩家

新仔玩家

Andykong 發表於 2014-11-11 11:39
聽落都唔知貴係邊度? 其實個個月都見到人問買完 AK 播放器後加乜野 DAC 或 Amp 好,你呢個問題都同樣應用 ...

又未必真係用到「識唔識聽」呢個講法既;我覺得headfi之流都只係娛樂,可以有自己睇法但好難話識聽唔識聽。

AK系列雖然唔可以講成係主要以音質見稱,但係我覺得唔計價錢,AK120II暫時好多方面都合我要求,我覺得便攜黎講好正架 係我荷包唔得寬容,先唔打算而家入手