設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: heiya

[隨身耳擴] 請問Sony PHA-2能否對應Walkman A17?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kitkitkit_2046 發表於 2014-11-5 12:08
A17 味精重嗎?? 我試過我比想像中無咁重.

其實a17相比我部a860,偏冷較淡,但清晰度較高同bass打得分實啲,包圍感少啲。人聲無咁前,味精少咗。個人感覺聽感好過F880,但似ZX1多過A860。希望遲啲開咗聲會暖返啲。

新仔玩家

多謝師兄們,其實我係講緊A17 digital out唔係analog,純amp我有,但Sony機lo其實唔會比po好好多,因為po已經接近冇失真,可以講amp只係張佢啲聲放大未必佔到po太多便宜,呢樣嘢我由從前玩X1050已經知S-Master嘅優勢,除非你係因為推力或調音問題,如非必要嘅話Walkman其實玩po會正過模擬out,同埋A17模擬out相當細聲只等於差不多得ipc嘅一半,玩lo始終都係ipc正啲有返啲模擬味,我諗呢個時間仲玩緊純amp嘅師兄唔多唔少都係要呢種暖意。

講返A17,有師兄話佢分析一般,但煲返百幾個小時嘅分析,定位,人聲都走返出嚟,我未玩過ZX1,除E系或以下系列,其他差不多都玩過或擁有過,以我嘅記憶A17喺A系嚟講最好聲嘅一部,改善咗以前S-master果種數碼感,A17中頻靠前而有良好嘅結象感,有穿透力,比其他系列A17對中頻嘅染色相對係比較重,尤其愛聽女聲嘅師兄應該會有一刻被爪住,低頻今次唔會係A17嘅亮點,但仍然保持Sony一貫有深度有彈性嘅低音,音場係Walkman中已經算闊落但比較感覺扁平一點,整體比較偏向中高,分析力亦好好,S-master解出嚟嘅其實十分強勁,但聲音始終較冷調聲落似純分析,配合返一啲比較聲暖一點嘅日本耳機其實好夾,我用佢推IM70感覺互補長短,反而推um pro30中頻有輕微頭中嘅感覺,而A17推力只屬一般,但足夠推大陪份iem,自己對佢都好滿意,細細部,價錢又平,而Sony亦為免因為內儲容量影響佢攻平價Hi Res市場亦加入插卡功能,得益嘅係消費者,A17我本人覺得係歷代Walkman最成功嘅其中一部,既可以播放Hi Res又可以插卡(亦因為咁嘅原因先有得插卡我覺得),而size又相當袖珍,各樣優點夾埋另我已經張ipc當收藏品封存,轉會成功。

黃金玩家

想問CHING A17推力如何?

新仔玩家

感覺比ipc推出嚟嘅嘢實淨少少,但論推力唔會比ipc高太多

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

chauchin 發表於 2014-11-5 11:43
我有A17,放pha2之前親自駁過兩部機。
用walkman usb專用線接pha2, 可以digital out 用pha2 dac 解碼。
100 ...

(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

I also tried to test A17 + PHA-3. The result is quite good.

黃金玩家

我早兩日帶 im03 去 Sony 試咗 ZX1 同 A1?(唔記得), 都係聽返佢同一樣嘅 Demo 歌, 試完我諗唔到買 A1? 嘅理由

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

可能人人口味唔同,我最後放咗部A17。如上面所講,今次聲音取向係偏中音。我個人覺得聲音較硬同冷,有時會有點吉耳。無疑分析力同女聲味精出眾,但我自己唔太喜歡冷聲。佢係暖過F880, 但無咗A860同Z1050咁有聽感。

另外,同價位我覺得AP100係我個人首選。

銀級玩家

kitkitkit_2046 發表於 2014-11-5 10:49
咩Player機Analogue出去PH-2 或其他耳擴都好, 去到耳機, 都可以好靚聲,
唔係下下要USB入至係最好, 睇你點 ...

我就覺得PHA-2只係一部有phone out功能既DAC機...
如果用黎做純耳擴 其實真係唔覺會有咩進步可言 仲浪費埋佢粒PCM1795
同價位真係有大把靚Amp大力過佢
之前玩過PHA-2 佢個amp真係連Fidelio x1都推唔靚