設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Happy89

[1080高清電視] LG UB 9500終於送到家了。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Happy89 發表於 2014-11-3 17:44
各位師兄 比噃啲體驗包膠大家...以這部 LG UB9500 ,只要你調好畫面,本人覺得比起"三叔"色彩更自然,畫 ...

GOOD!!   非常同意.  最衰早兩個月前左8300.  如果唔係我都9500.

銀級玩家

Happy89 發表於 2014-11-3 17:44
各位師兄 比噃啲體驗包膠大家...以這部 LG UB9500 ,只要你調好畫面,本人覺得比起"三叔"色彩更自然,畫 ...

ching 部機克位ok嗎,漏光情况嚴唔嚴唔重.
TV sony KD85x9500B nanotec 305
oppo 103D nanotec 306
onkyo 5509 aet hin evo
winner hd 5250se Oyaide 2.6cryo
ms hd power nbx 22
隆宇LY 200-8
2000w 隔離牛
velodyne VX , 10"×2

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

santafeomkent 發表於 2014-11-3 18:36
ching 部機克位ok嗎,漏光情况嚴唔嚴唔重.

師兄 就我看畫面的光度分布得好平均,沒有漏光情況出現,在家居環境下,我還需要把背光和光暗調低。至於黑位方面,我用"黑夜之神"來調教,在黑暗下街景細節也很清晰,而警車那車身的黑色金屬感也很重,沒有變灰!當然如你要求甚高的話,就不是這價位機種了!
We are happy

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Happy89 發表於 2014-11-4 09:24
師兄 就我看畫面的光度分布得好平均,沒有漏光情況出現,在家居環境下,我還需要把背光和光暗調低。至於 ...

我同你一樣要把背光和光暗調低,  如果唔係全白色既時候會刺眼.

呢部都算高層次架喇.

MHZ又快.

銀級玩家

可否分享吓個Setting, 唔該。
我都係9500

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

hangson 發表於 2014-11-4 09:39
我同你一樣要把背光和光暗調低,  如果唔係全白色既時候會刺眼.

呢部都算高層次架喇.

師兄 分享吓本人調教心得...首先响影像選擇影像精靈lll,然後續步選擇,盡量選用建議圖像,完成後返回影像模式,我會用清晰模式,再去影像調整,張背光減到55,亮度減到60,色調調至0,色彩60,對比94,水平10,垂直10,這是我的選擇!
We are happy

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Happy89 發表於 2014-11-4 22:00
師兄 分享吓本人調教心得...首先响影像選擇影像精靈lll,然後續步選擇,盡量選用建議圖像,完成後返回影 ...

又好, 等我試試先.  謝CHING

銀級玩家

請問睇波時, 個波有冇殘影 或 拖尾?

銀級玩家

Happy89 發表於 2014-11-4 09:24
師兄 就我看畫面的光度分布得好平均,沒有漏光情況出現,在家居環境下,我還需要把背光和光暗調低。至於 ...

thanks ching 詳細回覆
TV sony KD85x9500B nanotec 305
oppo 103D nanotec 306
onkyo 5509 aet hin evo
winner hd 5250se Oyaide 2.6cryo
ms hd power nbx 22
隆宇LY 200-8
2000w 隔離牛
velodyne VX , 10"×2

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Happy89 發表於 2014-11-3 12:51
師兄 我都喺掛牆, LG UB9500 確實超值低玩,以唔駛萬四蚊能玩55吋4K有咁嘅質素,真的冇買錯!我強烈推薦各 ...

C hing,
請PM 我邊到買. Thank you.