設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jimlin888

[重低音] 新買HRS 12好细声

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

sclendan 發表於 2014-11-2 07:31
請問師兄你用左隻十仔幾耐? 新買返黎就係咁?

係呀,冇開bdp,冇開amp...
都有電流聲咁。。。

進階玩家

這様的情況,我覺得似壞或av amp set up有問題,我隻十吋在不太大的㕔都爆到冧樓。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jimlin888 發表於 2014-11-2 10:42
是全新買的,音量扭到12点算高嗎?我都同你一樣負2db,單元係有陏,但你福度好小,我係綱上見到人哋果啲HRS ...

師兄, 我都係用緊呢隻 HRS-12, 效果我好鐘意就算第日壞咗都係揀返佢 (如到時仲有得賣)
Subwoofer 設定分開兩方面, 講吓我嘅設定, 希望幫到你

1 (擴音機方面)現時 "低頻" 全部交由 HRS-12 出
YAMAHA AMP subwoofer Level  設為 -2.5dB ( AMP 呢度唔好定太高否則乜野 subwoofer 都會拍邊! )
YAMAHA AMP LFE Level 設為 0 dB

2 (Subwoofer 方面)SUNFIRE HRS-12 後面個 Volum 扭到搭 2點鐘方向 好喇

Crossover 扭到 BYPASS
(呢度人允亦允個個都話 BYPASS, 由得部 AMP 自已分配低頻俾 subwoofer 出, 邊個知部 AMP 有無派呀 ? 最好自已搞下先)

PHASE 扭到 0
(呢度好啲唔係人允亦允, 比較科學方法係放隻多低頻嘅 CD 自已聽吓扭吓, 聽吓邊個方向 "低頻" 與前置聲道較為一致
果個方向就係你要搵嘅野喇, 係咪將 5 聲道嘅低頻都能夠融入整個房間同呢度有關

SET 嘅時侯最好搵多個人一齊聽吓

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
louis001 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

專業玩家

akira11092 發表於 2014-11-2 13:46
師兄, 我都係用緊呢隻 HRS-12, 效果我好鐘意就算第日壞咗都係揀返佢 (如到時仲有得賣)
Subwoofer 設定分 ...

我的設定都同你差不多,不過我就用安記906,等今晚走一次atuo set,同搵返過相位試吓睇吓會唔會再好D,問心呢隻野真係唔錯,我之前用威力登cht10,個量就好大,呢隻好明顯去得深D

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

nickaka725 發表於 2014-11-2 13:31
係呀,冇開bdp,冇開amp...
都有電流聲咁。。。

但如果熄曬其他野淨開十仔有心跳聲,就可能真係有d問題,雖然我未聽過,但聽講呢個情況唔係正常,師兄可能係76search下,不如襯仲早問下賣果個啦
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

jimlin888 發表於 2014-11-2 14:57
我的設定都同你差不多,不過我就用安記906,等今晚走一次atuo set,同搵返過相位試吓睇吓會唔會再好D,問心 ...

原來樓主用開威記,一剛一柔口味唔同,會唔會未聽慣咋
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

paulonmi 發表於 2014-11-2 13:08
你條neotech3002 一出二rca  冇介紹錯,有層次感,力度, 清晰度, 收放速度都好夾.hrs 12  ...

呢個當然啦!
小弟自問都係高要求既人,不過耐何無錢去支持買玩具
所以一定係買d有質素得黎,價錢合理既產品。

不過我都DIY左條比3002更好音樂感,更潛,分析力更好,更雄厚,更闊聲既十仔線

專業玩家

https://m.youtube.com/watch?v=-ZC1GHk3pMQ

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

個單元跳得咁勁, 隻超低音喇叭, 好似無走位喎.

黃金玩家

jimlin888 發表於 2014-11-2 14:57
我的設定都同你差不多,不過我就用安記906,等今晚走一次atuo set,同搵返過相位試吓睇吓會唔會再好D,問心 ...

我估師兄個問題 有機會衰係個距離度
睇下個距離係咪較得太近 所以變左慢聲同冇料到