設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 粗人敵卡

[~ 原創影評 ~] 「劇透慎入」《戰逆豪情》Fury感想︰戰爭的殘酷與無人道

銀級玩家

mike384 發表於 2014-10-27 13:54
戰爭係混亂的, 佢地係快天黑時出手, 不敢話冇可能, 雖然話係SS, 但去到1945年4月,真係重有幾多猛人剩.

...

其實戲入面是有的暗示果班是新兵
(或者是完全未上過戰埸的部隊)
點解我咁肯定?
因為佢地一出場就係度步操
兼且是一邊操一邊唱歌!
如果是老兵的話
只會安靜地行軍,儘量都不會發出聲音
而且隊形更會著重隱蔽,減低被人發現的機會
好似之前的敵人,就是全部同你玩捉依因
而不會好似呢班傻仔般大模斯樣,謊死人地見它不到
在呢個時勢(1945年4月)
只有未打過杖的部隊先會咁on9.......
所以去到最後
其實是美軍一架坦克+四個身經百戰老兵+一個新兵
面對一班毫無作戰經驗的德軍

鑽石玩家

窮鬼

Ahfour 發表於 2014-10-28 01:46
其實戲入面是有的暗示果班是新兵
(或者是完全未上過戰埸的部隊)
點解我咁肯定?

師兄咁講

都解得通
CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

睇咗 ! good ! 好有 saving private ryan 眞實戰場feel !   本人覺得 brad 表現 ok 但無特破 , 如果Tom Hanks做相信更好 ! ,其他配角都做得唔錯 大家有冇留意D子彈橫飛時好似睇緊 starwar 仲有D新仔呀頭老薑唔多服佢地
MEGNETAR 900
ANTHEM AVM 90
CROWN 2002 *5
I-TECH 4x3500
B&W CT 7.3*3 ,B&W CT 7.5*4
TOP-EARTH QUAK *6
SUB-SVS PB16-Ultra*2 , B&W CTSW-15*2

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

時代背景等等都有差距, 我冇當佢係第二套PRIVATE RYAN.
如果拍返咁上題材, 相信TOM HANKS都好難再突破, PRIVATE RYAN實在係神作!!
STAR WAR效果? 因為用了TRACER, 而導演都好友善地係電影的初期用[教新仔]為由, 同觀眾說明左.
相比起PRIVATE RYAN個班, 呢個較烏合, 但亦較真實.
之前亦有人提過畢的槍, 係德軍STG44, 的確係有規定話唔用人地武器, 但夠有規定唔畀殺戰俘, 呢D正如阿畢所講, 係理想黎, 現實歸現實啦, 當時黎講呢支係又輕又勁(相比起美國的BAR, 英國的BREN GUN, 捷克的ZB26呢一類同輕機槍差唔多重的自動步槍輕好多, 裝單數重有30飛添), 可以話係世界第一支上戰場的突擊步槍.
等運到

銀級玩家

mike384 發表於 2014-10-28 14:29
時代背景等等都有差距, 我冇當佢係第二套PRIVATE RYAN.
如果拍返咁上題材, 相信TOM HANKS都好難再突破, PRI ...

何止⋯⋯除咗坦克上的重機槍之外,所有人用的武器都是德國佬的!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ahfour 發表於 2014-10-28 17:16
何止⋯⋯除咗坦克上的重機槍之外,所有人用的武器都是德國佬的!

師兄,基本上,除了畢彼特的STG 44外,其他都是美軍武器。
首先,沙拉保夫(忘記了角色名字)使用的是湯普森衝鋒槍(Thompson submachine gun),它可以選擇20或30發彈匣。
不過,由於湯普森衝鋒槍生產成本高及生產過程繁複,所以美軍之後發明了M3衝鋒槍(M3 submachine gun),亦即是諾文和肥哥用的那支。可能M3和德軍的MP40有少許相似,所以師兄才有少許誤會。
至於畢彼特那枝手槍,肯定不是美軍的M1911。
各位有錯請指教,謝謝。
stephen_brother

黑鑽玩家

Ahfour 發表於 2014-10-28 17:16

***以下雖然唔算劇透, 但有好多細節, 未睇的朋友請SKIP ***
趁機講返D輕武器啦, 先從阿畢架車講起, 阿畢=WAR DADDY自己較特別, 用的係一支長管(5"左右)的S&W M1917, 雖然係左輪, 但同當時的制式手槍M1911A1(俗稱曲尺的自動手槍)係用同一種子彈的, 手柄重係特製的, 用水晶膠夾著了一幅美女相片係入面, 呢支槍好搶眼, 相當於係戲入面的一個角色. 而另一亮點就係支STG 44, 係畢佬最常用的步兵武器之一.
最後個場, 有人不停咁去玩支M1911A1, 但唔記得係邊位隊員, 後來睇返IMFDB係大隻佬的.
新仔用的係俗稱[油槍]的M3A1, 係當時最CHEAP的槍械之一, 亦都係最常見的戰車兵武器.
還記得BIBLE係用過THOMPSON M1A1的, 畢竟坦克車內好難放支RIFLE入去, 其實M1A1已係平價版了, 本來的M1928更貴.
其他美軍都係個D啦, M1 卡賓, M1加蘭(TANKER就唔覺有), BAR等等, 冇乜太特別的.
德軍方面, 都係最常見的, KAR98K, MG42等, 比較注目的係最後殺畢佬個支SNIPER, 睇唔清楚, 連係BOLT ACTION定AUTO的都唔太記得, 有朋友記得的話請單聲, 我係IMFDB都搵唔到呢支野的紀錄.

等運到

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike384 發表於 2014-10-29 09:23
***以下雖然唔算劇透, 但有好多細節, 未睇的朋友請SKIP ***
趁機講返D輕武器啦, 先從阿畢架車講起, 阿畢= ...

師兄,那枝是蘇制的半自動SVT40。有空大家再交流。謝謝
stephen_brother

黑鑽玩家

stephen_brother 發表於 2014-10-29 09:50
師兄,那枝是蘇制的半自動SVT40。有空大家再交流。謝謝

多謝C兄報料!! 難怪, 唔知點解, 就凝著佢係半自動的M43, 原來係俄佬的...夠哂RARE.
唔通導演想借用呢一下, 黎過[以彼之道]? 一個用德軍槍的美佬(阿畢, 估計都係殺了對方搶的), 最後被用蘇軍槍的德佬[隊林], 因果報應呀.
講起因果報應, 有一套較MINOR的8~90年代電影, 又係以戰車為主, 不過背景係阿富汗戰爭, 主角們係一架蘇軍戰車的CREW, 好好睇, 整套戲充滿了因果.
兩年前貪得意POST係攝影版的, 有興趣大家交流下.
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=120620
等運到

銀級玩家

咁可能是我老眼昏花