設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: momolee

[請教] cardas 電源線

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

momolee 發表於 2014-10-14 20:58
無錯! 但4K 幾買條線真係唔捨得.......

小弟正係用QUADLINK PC
其實冇真係試過AB TEST
唔敢講到好肯定

小弟有3條PC
WW 紫色PC(鍍銀) (買左幾年, 型號都唔記得)
Cardas quadlink
isotek diy PC (料由英國寄回)

ISOTEK 插拖板, 當年比我既驚喜最大, 整體改善
WW插SOURCE, 都正路, 清晰
QUADLINK 係柔和D, detail唔強, 唔會有種好突出既靜感, 中音較突出, 但厚其實不算厚, 但耐聽

我冇聽過cardas clear line, 因為我都唔捨得入手
不過我用twinlink 喇叭線, 當年對比起LS603敏力, 正路得多

twinlink只係中頻突出, 但整體平衡, 唔會怪
雖然一聽就知粗聲過ls603
LS603 只要對比一聽就知厚到嚇親
CUT高頻....
我對neat 高頻都好
插完條線冇左個高頻
個中低就好出
所以呢...

買線聽人講或靠估...
真係幾陰公
又冇得試
事實上唔煲唔ab test
根本試唔到

LS603我都聽左3個月比人建議聽番轉頭先知原來出哂事
而家都唔敢用敏力線了....
真係厚到飛起

CARDAS 想買
但1.5m香港冇貨... 要訂

評分

參與人數 4威望 +36 金錢 +36 收起 理由
jeffmao + 10 + 10 用家心得
喜喜天使 + 10 + 10 用家心得
oldappletree + 6 + 6 用家心得
momolee + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

momolee 發表於 2014-10-14 20:58
無錯! 但4K 幾買條線真係唔捨得.......

補充多少少

CLEAR PC係5K以上
CLEAR M係3到尾至4K左右

我建議你睇番CARDAS 本身既應用建議
CLEAR係靠全面
M係比SOURCE同唔大電流既野
BEYOND係比大POWER

而QUADLINK係可應用係INT AMP同SOURCE
理由靠全面

當年我清左某店既QUADLINK英式剩貨(應該係)
所以好平
不過裝修後D價就升哂了 (都可能係代理升)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

que 發表於 2014-10-14 23:05
唔敢講到好肯定

CLEAR M 我暫時唔捨得住, 除非有部6 7 皮INT AMP 就話者, 我個部都係幾皮貨仔..........
我都用緊CARDAS QUADLINK 喇叭線人聲唔錯,耐聽 (但條線都真係唔平勒,對於我黎講),
至少聽好耐耳仔都唔會覺得唔舒服

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

衰仔樂園 發表於 2014-10-14 18:45
DIY電源線仲好玩,可以換頭尾插較聲
初時買下買下買左幾條線同幾套頭尾插
後來將幾條線同d不同牌子頭尾插 ...

如果自己識DIY CABLE 更係好玩啦

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

momolee 發表於 2014-10-14 23:39
如果自己識DIY CABLE 更係好玩啦

其實只要唔亂呢
用番d大路野

小心D DIY都唔會好危險既....

我都係只DIY過一次
就係果條ISOTEK
我都有係DIY區分享過

CLEAR M 插AMP應該不是很好

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔敢講到好肯定

敏力厚?我可能用金仔加focal薄聲組合 唔係好覺 我ab compare XLO仲厚

我sc ic 都係敏力了

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

furuya 發表於 2014-10-15 09:34
敏力厚?我可能用金仔加focal薄聲組合 唔係好覺 我ab compare XLO仲厚

我sc ic 都係敏力了 ...

之前同朋友一齊係德國寄左兩對LS603同1302ic番來
後來用左一排
果時我組合部amp都薄聲
所以果時覺得好大改善
聲厚番,中低都補足左

但後來我朋友話要賣左佢
叫我聽番轉頭
一插就知咩事
個高頻唔係少左
係似成個range冇左

不過呢個只係我個case
有既朋友都可以ab test下

603其實明顯係高班過twinlink
滑d,音質亦好d
但係少左高頻
都可以叫去左d口水聲既

評分

jeffmao + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

唔敢講到好肯定

同感買線聽人講好易賴野無陰公, 早前小弟幾乎入手不過有的顧忌, 特別係俾人CUT頻最憎, 最後都係用番自己熟既絲帶算了怕怕又好彩無令我失望

評分

que + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

que 發表於 2014-10-14 23:11
補充多少少

CLEAR PC係5K以上

cardas cross power cord 會比 quadlink 好嗎?
我見dma 有得賣,聽講cross 係舊model ,會厚聲d...

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

momolee 發表於 2014-10-15 14:14
cardas cross power cord 會比 quadlink 好嗎?
我見dma 有得賣,聽講cross 係舊model ,會厚 ...

Cross有新舊款
好似以前係孔雀綠,
而家係橙色

其實cross, golden cross 並不平
所以應該係唔同line
但clear line好多人分享都係清晰過以前
不過我之前問Cross應該平過clear m
Cross係高班過quadlink
導體口徑好似粗d
用落amp應該好力d既

評分

momolee + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分