設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[業界動向] 微軟談XBOX ONE向下兼容/云端/DirectX 12...

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

微軟XBOX部門主管 Phil Spencer最近上咗一個名為The Inner Circle podcast的電台節目,當中提到好多野,但有幾點比較值得注意:

有關向下兼容:
"向下兼容係每一代主機都會衍生的熱門話題,我知道過中原因。特別係唔少玩家在X360上購買了大量數字內容,意味住仍然有好多玩家對該主機不離不棄。我是完全理解,亦非常尊重這個訴求。現階段我唔能夠承諾什麼,但我可以話: 「我已經聽到你地嘅訴求」。毫無疑問我已經清楚明白大家的意見,並且會努力嘗試滿足玩家。"

有關云端:
"當你看到《除暴戰警》,你會見到遊戲嘗試製作一些別人未曾實現過的飛躍。而《Titanfall》則通過云端處理AI元素...至於《HALO5》亦都絕對係一款用上云端技術的遊戲。"

有關DirectX 12:
"在DX12問題上,我好早就被人問起DX12會唔會顯著提升畫面表現,而我嘅答案係:「唔會」。我唔係想潑大家冷水,不過CPU, GPU以及RAM作為XBOX ONE的配置,係咁多就係咁多。當你以DX12開發遊戲,DX12能夠使你更容易將XBOX ONE的性能發揮,在遊戲優化上會有明顯改善。但若果你地問我會唔會有好顯著的畫面提升呢,不論係過去或將來,相信我嘅答覆都係否定的。"

Spencer的言論起碼比人知道微軟或者會就XONE對於X360/XBOX1代遊戲的兼容上落功夫,早前就有傳微軟正嘗試以云端方式實現在PC上運行XBOX遊戲。而其對手SONY在有關服務上已經踏出咗第一步,但問題係PS NOW的遊戲租賃價格的確非常趕客,再加上PSN的質素...

另外DX12如之前本人所講,就運行上或者開發上會有好處,但對圖像的影響其實API唔係決定性因質,不過若果屆時可以令XBOX ONE多返少少1080p遊戲,應該係可以期待的。

[YoutubeHD]AH2RG7TSLJI[/YoutubeHD]

Source:
https://www.youtube.com/channel/UCMCZOBk8FyF5Nnzub9XAuPQ
http://www.dualshockers.com/2014/10/08/xbox-boss-talks-xbox-ones-cloud-backwards-compatibility-and-gives-a-honest-answer-on-directx-12/

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

錄音入面其實Phil Spencer仲提到咗獨佔遊戲,話出年同16年的遊戲陣容將會好強大。不過同一翻說話亦能夠出自SONY口,所以基本上可以無視,但Phil Spencer重視獨佔遊戲,哩個係真的。至於日本市場,Spencer指出之所以在弱勢下仍然堅持推出市面係因為要繼續和當地遊戲公司搞好關係,哩家已經同部份公司傾緊日系遊戲。不過當MS以25億美金收購Minecraft,XBOX部門究竟能夠以點嘅規模同budget去傾獨佔game,相信係XBOX未來挽回劣勢的關鍵。無獨有偶,The Inner Circle podcast的主持人問到Phil Spencer會唔會推出一堆系列續作的時候,主持人的名單如下:

Halo Wars
Alan Wake
MechAssault
Conker’s Bad Fur Day
Blinx the Time Sweeper
Fusion Frenzy
Banjo Kazooie
Kameo
High Heat Baseball
Otogi
Knights of The Old Republic
Shenmue

無錯,最後一個係莎木,其實微軟的確可以考慮下。而Spencer指出除咗《MechAssault》之外,這個名單內的部份作品正在製作中。個人其實幾期待會有Alan Wake 2的。

另外XONE的主題/背景圖及截圖功能將會在未來幾個月陸逐推出,嗯,遲到好過冇到。

高級玩家

@肥狗仔@ 發表於 2014-10-9 20:28
錄音入面其實Phil Spencer仲提到咗獨佔遊戲,話出年同16年的遊戲陣容將會好強大。不過同一翻說話亦能夠出自 ...

gear of war 影都無, 陣容真係勁到呢

ms 講多無謂 release date pls.
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

期待向下兼融

黃金玩家

inagawa 發表於 2014-10-9 21:49
gear of war 影都無, 陣容真係勁到呢

ms 講多無謂 release date pls.

對一隻未公佈的已知續作黎講其"曝光率"已經算高,起碼製作人都有定期匯報進展。MS本身都確認咗遊戲出年會有新消息,但最理想係2016年推出,MS好興係XX"周年紀念版",而16年係1代的10周年紀念,出合集之餘亦可能出埋新作。至於出年機會個人覺得唔大,始終一山不能藏二虎,HALO同GEOW同一年出弊多於利。

黃金玩家

DX12最新演示,再密集的運算都低唔過30fps,不過這些機會也未必屬於XONE。

[YoutubeHD]qVjjWyRugpc[/YoutubeHD]