設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 有關睡房電視接收問題~help help

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位Ching,

小弟新裝修, 想係房間加部電視, 想可以睇到廳的AV , eg :Now TV , HTPC, BD...

可以點做???? 要叫CF 走定線呢?? or 上TAOBaO 買无线数字电视机顶盒共享器 就可?????

Thank you ar
3D投影機:JVC DLA-X35
SONY Z9D
OPPO 105BD
Onkyo Rz5100
SP KEF 900 600C R800ds

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有Ching 可以help help me 嗎?

銀級玩家

如果未裝修好,叫師父拉線入房

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小弟朋友都有用TB既分享器, 不過signal好睇屋企牆既水泥厚度等等, 可能未必得....

搵師傅拉定條cat6入房先, 如果筆直可以拉光纖更好, 2邊用光纖盒轉返做cat7真係快好很的多~!!! NAS放喺廳, 然後買部可以read到NAS file既Player就得(好多機甚至電視都得)~~!!

至於NOW......小弟都想知.....肯定得既方法係喺NOW出一個1出2既HDMI, 拉一條HDMI線入房, 但呢個方法又貴又煩.....我無做.....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
76joe + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2014-10-8 09:56
小弟朋友都有用TB既分享器, 不過signal好睇屋企牆既水泥厚度等等, 可能未必得....

搵師傅拉定條c ...

好多謝Ching 的詳細回覆
我已經叫左CF 拉缐入房,拉定兩條HDMI。

但我可以點樣在房間遙控到廳的Now? 及PC ?

因我個廳果部不是Nas , 是PC !

Thanks
SONY Z9D
OPPO 105BD

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

76joe 發表於 2014-10-8 17:34
好多謝Ching 的詳細回覆
我已經叫左CF 拉缐入房,拉定兩條HDMI。

嘩, 你呢個情況咪等同於你喺街, 但係你又想remote到屋企既now同PC.....{:9_433:}

NOW我就真係唔係好知喇.....未聽過可以點做.....PC既話, 你咪要用房既PC去remote control廳既PC....不過咁做又太複雜同太奇怪....呢個係networking同電腦問題, 唔關AV/HIFI事....答唔到你唔好意思.....

評分

參與人數 1威望 +20 收起 理由
SonSon + 20

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Now 有app 可手機當搖控

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

xanthony 發表於 2014-10-8 19:25
Now 有app 可手機當搖控

Thank you Ching
我打去now 問問先
SONY Z9D
OPPO 105BD

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2014-10-8 18:28
嘩, 你呢個情況咪等同於你喺街, 但係你又想remote到屋企既now同PC.....

NOW我就真係唔係好知 ...

Thank you

我可以去邊度問到人呢?
SONY Z9D
OPPO 105BD

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

我屋企用緊衣部機
叫做ScreenCast AV 4 Wireless AV-to-HDTV Adapter
http://www.belkin.com/us/p/P-F7D4515/

我將廳的AV Receiver 的HDMI output 入Adapter
而房的ADAPTER HDMI 出房的電視

所以AV Receiver 出到的Signal都向房睇到
(即睇NOW足球、BLURAY睇戲等等)
SIGNAL非常好,冇DELAY
同埋其實房都出到5.1同3D

PS
1. TAOBAO, SSP有好多類似的機,唔使一定買BELKIN
2. BELKIN的CUSTOMER SERVICE好一般(真係好一般..... ),唔建議用衣個牌子
3. 衣個方法唯一唔好處係多左2部機(廳房各一),即多2個電插

希望幫到師兄

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
76joe + 10 + 10

查看全部評分

2CH: Accuphase + Yamaha