設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[天線] 更換全屋天線問題

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

你好!

小弟因為近日新屋大裝修,好有衝動換哂啲線去。(打算由線房入屋的,全換上Beden 1694a cable )

雖然寒舍都屬於新屋苑。

今日搵咗師父去幫我睇位,又用過TV Signal Level Meter幫我測過。雖然師父都是中立,換唔換都是取決於我。

不過我換之前,也有很多問題想請教各位﹕

(我新屋的佈局很簡單,從總房是有兩條天線,一條入主人房,一條出客廳)

1. 上討論區爬過少少文,好似話現在數碼廣播,對天線的要求已經不高。其實師父同我計算過,大約25米,可以換哂由總房到主人房和客廳的兩條天線,我預計是HK$1千攪掂。但現在聽講數碼廣播又對天線的要求不高,真不知如何,可能慳返這1千蚊。所以我放了原裝的線的相片,希望給各師兄評價一下,原先大廈用緊的黑色線同分線器,係咪好雞?

2. 而TV Signal Level Meter提供的數值,雖然有圖見到都是above everage,但我唔知咁既數值,算唔算係好?

3. 從圖看到,總房的天線接頭,叫咩接頭? 因為買Beden 1694a cable 時,會買埋個接頭比師父。

謝謝各位~~

原天線1

原天線1

分線器

分線器

TV signal Level Meter

TV signal Level Meter

原天線2

原天線2

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

1.yes.得收到同收吾到或不穩定
2.好
3.F頭,c Fu有夾線夾就吾好貪貴買F夾頭(有分直徑C)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ykluk + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

進階玩家

billy3310 發表於 2014-10-7 23:32
1.yes.得收到同收吾到或不穩定
2.好
3.F頭,c Fu有夾線夾就吾好貪貴買F夾頭(有分直徑C)

咁師兄的建議,係咪唔使換呢?

另外,F頭,有分夾頭同唔夾頭? 請問有無圖參考一下?

謝謝

專業玩家

ktlouis 發表於 2014-10-7 23:39

絕對不用換,如對 1694a 有情意結,
可以用作牆插至電視之用。

夾頭即是總房那種,要用工具及可快速安裝,所以只有專業工程才用,
家用 diy 一般用擰頭(與圖中插住儀錶那種相同),

另有一隻萬視宝倒牙 F 頭,直套入線材便可,

仲有一隻金銀潤 F 頭,但不建議用,因此欵帶有插針,價錢亦較貴,
而其它各欵設計上是用線材線蕊,直接入插座的。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ykluk + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

有冇度全部頻道先, CH25正常唔係數碼, 係analog, 除非大廈天線系統轉左

進階玩家

茶母 發表於 2014-10-8 13:25
有冇度全部頻道先, CH25正常唔係數碼, 係analog, 除非大廈天線系統轉左

無試頻道啊,因為未有TV帶去。
我知大廈已經有數碼廣播,CH25 Analog 我諗佢係想試比我睇訊號有幾多。

黑鑽玩家

ktlouis 發表於 2014-10-8 14:18
無試頻道啊,因為未有TV帶去。
我知大廈已經有數碼廣播,CH25 Analog 我諗佢係想試比我睇訊號有幾多。 ...

Analog 同Digital會唔同, Digital 可以細啲都得, 而且可以一個頻道夠但另一個頻道唔夠, 同比接近頻道影響,

最好全部度一次記低佢, 到時裝修完再度睇下變化大唔大

但由於你係新樓更加會時大時細(因為可能未fine tune好)

重有度嗰個係Digital 表定舊式analog表, 如果analog就度digital 頻道會唔準

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

駛吾駛換?
大人買玩具從來都吾駛原因,自已喜歡就得
不過係我要換都吾會換belden
裝修師傳包料就一定係普通嘢
發展商用既料不一定係最差的
佢用既同你買既邉個好啲也說不定

F頭分焊,免焊,夾
焊會跌ohm,免焊時間耐有機會鬆而接觸不良
入牆野十年八載都吾會搞佢最好用夾
不過靚既F夾頭已難買,夾頭個夾隨時仲難買

進階玩家

billy3310 發表於 2014-10-8 15:45
駛吾駛換?
大人買玩具從來都吾駛原因,自已喜歡就得
不過係我要換都吾會換belden

billy3310 兄,

哈哈~ 你講得啱,買玩具應該自己喜歡就可以。不過往往都是請教別人,再自己摸索一下,得出滿意效果,咁就是最大滿足~~

吾會換belden,請問有乜好建議呢?{:9_419:}

小弟只是性價比做出發點.....{:9_434:}

這刻我還未買belden,因為諗緊係咪發展商的較差。真煩惱啊~{:9_412:}

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

出鴨記睇吓...個人覺得萬視寶都可以...幾蚊尺
窮人.amp pioneer lx87   Wharfedale Denton 80th   center kef kht5005   surround bose       subwoofer sunfire hrs-12    sony klv-46v400a      PIONEER LX-55  SONY PS4  panasonic BDT320