設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Einstein

[合併式擴音機] Int Amp 聽歌之餘又比AV amp用

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

可以加個pre amp插落去main in度..咁NAD就變左獨立power amp功能
Einstein 發表於 2009-9-17 00:12

唔同架...有bypass mode front panel度會有得揀...而NAD插左之後就一定要bypass無得揀...除非抆左條線...明未

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

即是Cary batter than NAD好多ar...?
Einstein 發表於 2009-9-17 00:13

又唔可以咁講..個人口味...但我個人就覺得Cary會高一班

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔同架...有bypass mode front panel度會有得揀...而NAD插左之後就一定要bypass無得揀...除非抆左條線...明未 http://www.u-file.net/dpic.php?call=piho4034&upici=6xur0  ...
howin 發表於 2009-9-17 00:25

而家明曬...即係NAD冇bypass...諗Cary唔諗佢...Thanks howin CHing
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

而家明曬...即係NAD冇bypass...諗Cary唔諗佢...Thanks howin CHing
Einstein 發表於 2009-9-17 00:29

明就快d出手啦....鍾意聽歌買部stereo amp包你唔會後悔..(最鍾意見到人買野...haha)

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

明就快d出手啦....鍾意聽歌買部stereo amp包你唔會後悔..(最鍾意見到人買野...haha)
howin 發表於 2009-9-17 00:33

我都好enjoy...
研究-係我終生興趣
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

專業玩家

a stupid question want to ask on Int Amp and AV AMP+Power Amp

if the CDP is good, so will use it's D/A chips to decode the source and then RCA to Int/AV AMP. And normally will bypass this pre-amp part and go straightly into the Power part and output the speakers.

if this is true, so the performance of AV Amp + Power Amp is similar to a powerful Int Amp as long as the CDP is good and use it for decode?
Dyna 72SE
Naim 200/202/HiCAP DR/NAPSC
Denon 3808 / Pioneer 05FD / SVS SB12+ / Sony 46X300A

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

May I know why ylike like onix A65...?
Einstein 發表於 16-9-2009 12:29 AM

本來我睇中左cambridge 640A, 因為我用緊640C, 我想買的時候, 又出左650A喎。貴左..又無Bypass 而640A又斷左貨(黑色). 佢介紹nami比我..成9k.我又唔捨得..行多兩行..見到onix a65, 7k幾...同我想要的價錢差不多..又有bypass...最重要我幾like呢個牌子...因為我用緊佢隻坐地喇叭...用左3年..都幾滿意..不過...錢我諗...到時會有..不過..地方好似唔夠....又要諗計...不過..到時又有可能用d錢換av amp都唔出其...到時先算喇...haha

鉑金玩家

本來我睇中左cambridge 640A, 因為我用緊640C, 我想買的時候, 又出左650A喎。貴左..又無Bypass 而640A又斷左貨(黑色). 佢介紹nami比我..成9k.我又唔捨得..行多兩行..見到onix a65, 7k幾...同我想要的價錢差不多.. ...
eric_on 發表於 2009-9-17 23:58

ONIX & Cary 同一店有賣...try try la...
研究-係我終生興趣

銀級玩家

唔同架...有bypass mode front panel度會有得揀...而NAD插左之後就一定要bypass無得揀...除非抆左條線...明未 http://www.u-file.net/dpic.php?call=piho4034&upici=6xur0  ...
howin 發表於 2009-9-17 00:25

Hi howin hing
小弟都係用onix RA 120 + onix CD-3 cdp 小弟想問下c hing 用乜 RCA 線架呢因為小弟想up下D線材

同埋想問下小弟用Pioneer LX 81 per out前置R/L去onix RA 120個bypass 時前置好鬼大聲, 我已經係LX 81個manual入面把前置減到-10 db 但用spl check 出黎前置有成85db 想問下c hing 有冇同樣問題呢
AV Amp:Pioneer AV amp LX81
Blu-ray player:Pioneer BDP-LX71
Front Speaker:Jm lab 807V

鉑金玩家

Hi howin hing
小弟都係用onix RA 120 + onix CD-3 cdp 小弟想問下c hing 用乜 RCA 線架呢因為小弟想up下D線材

同埋想問下小弟用Pioneer LX 81 per out前置R/L去onix RA 120個bypass 時前置好鬼大聲, 我已經係L ...
xx666hk 發表於 2009-9-18 11:19

正常...2ch power amp 勁夠力過AV amp....set 75db la...
研究-係我終生興趣