設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 【Pioneer 912 雙龍匯】活動簡報 (已更新相片)

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

本版文章已收錄於AV影音BLOG:
http://www.post76.com/wordpress/?p=1344

名稱: 【Pioneer 912 雙龍匯】
日期: 2009 年 9月 12 日 (星期六)
時間: 15:20 - 16:50
地點: 信和影音 ~ 中環都爹利街一號 5 樓全層
-----------------------------------------------------------------

首先好多謝大家踴躍支次呢個活動,並得已順利完成 ...

特別鳴謝以下幾個單位借出場地及影碟 (排名不分先後)
場地      : 信和影音
器材提供: Pioneer HK 及信和影音

出席嘉賓名單
01. Michael          - Pioneer HK
02. Joyce            - Pioneer HK
03. Edward          - Pioneer HK

出席會員名單
01. 烏龍茶
02. 勇者仁傑
03. 勇者仁傑女友
04. 孤身走我路
05. adafong28
06. Alexivy
07. ckw
08. cyberken
09. haliruya
10. hkboy
11. ikkjr
12. JKC710
13. matta722
14. Metropolis
15. Sheeta
16. otigero
17. tontontony
18. turbochan
19. wkw9811
20. wkw9811朋友
21. yoyopccw
22. avmilk 爸爸
23. ken704 爸爸

出席版主及特攻隊名單
01. avmilk            - 活動籌劃及影音器材指導
02. ken704          - 活動助理
03. lemonstar      - 活動硬照攝影
04. Raphael          - 活動硬照攝影
05. wil-wil            - 活動籌劃
-----------------------------------------------------------------
會前花絮 ... 今日既活動器材表現真係好突出  呢點唔係我講嫁! 係會後大家即時比我地反應! 有出席過之前活動既會員更加話,係佢參加過咁多次活動最好感覺既一次。我覺得除左今次 Pioneer 活動既器材真係唔野少之外,我地既影音指導 avmilk 同線皇 hintel 都應記一功。因為呢次活動真係我地第一次,連每件器材擺位、插線到調教都到一手一腳,絕無假手於人。所以活動前一日,我地已經係午後出動。除作深入既聲畫調教外,每個細節都前後反複作比對及手動調教多次。調教好後,又反覆以不同影片作聲畫對照及微調,總知差少少都唔收貨,最終都搞到晚上八點有多先有今次咁出色既表現。

唔講大家都唔知,器材上係無用任何電源處理,就連電源線都只用原廠跟機條線。HDMI 線除由 Player 上電視個條係 1m Supra 外,其它都係用最一般雜牌 HDMI 線,你地話咁既表現,係唔係做到人機合一既地步 ~ 真係決一不可!

另外,原本只作靜態展示既旗艦級高清擴音機 SC-LX90 及 BDP-LX91 藍光碟播放機,經過商議後決定比大家感受一,呢對機皇係 AV 以外兩聲度方面,點樣比其它同級品牌有較優越既表現,所以我地都係隔離房準備好比大家參考參考,相信大部份早黎既版友都聆聽過當中既味道!

活動一刻 ... 每位出席版友都會安排一張 Pioneer 貼紙及詳細器材資料。

隨後更安排好大廳及兩聲道房間比大家先先感受 Pioneer 產品既威力作熱身。

重頭戲比原定時間雖遲左少少開始,但一黎已經比我有另一種睇匯,因為我地既影音活動越黎越有家庭 feel。記得最初出席只有全男班;到第一次見到一對夫婦出席;到今日有兩對夫婦、一對戀人及兩位享緊清福既版主爸爸參予,而且大部份都已經成為我地版友且一直有發言,你話幾感動 。由此可以証明今時今日玩影音再唔係只有三五知己既小玩意,係可以夫婦、父子、兄弟、好友共融既健康活動 (當然大家成日講話要食樹皮既日子,如果都甘苦與共就更好)。

言歸正轉! 當大家互相介紹過後,就到 Pioneer HK 既 Edward 詳細講解 BDP-LX52 藍光播放機及 VSX-LX52 高清擴音機既先進功能。

我自己較為深刻印象就係 Pioneer 獨家研發既 PQLS 精準石英系統、MCACC 多聲道自動音場側修正系統及無須額外選購 iPod Dock 已經對應到 iPod 既功能。先講 PQLS 既技術,原來就等同另一品既什麼 Link,呢個技術除左可令到兩部機聲畫同部功能真正發揮到之外,佢仲唔洗特別選購更高階型號擴音機及藍光碟播放機先支援,而且更加唔須要自行買多條指定線材配合,一條必須用到既 HDMI 線已經處理晒聲畫連 PQLS 對應功能。至於 MCACC 多聲道自動音場側修正系統,就於調機當日見識過。的確係等候時間上比 Audyssey 既 auto setup 快得很,而且係數據上都非常準確。

跟住到今時今日摩登家庭中,起碼有一部 iPod 或 iPhone 既大家,原來乜野配件都唔洗賣就可連接到部高清擴音機,呢點雖然未必係大家必然既考慮,但跟埋黎又真係未嘗不可!

聽左咁耐,真係令到我呢個從未個 P 牌既都心郁郁 想快試試呢個 P 牌仔 ...

之後,就準備左三套西片一套港產片及一個演唱會比大家!

打頭陣就係近黎熱爆既試機碟 ~ Knowing (地球毀滅密碼)。真係每次播佢都必定令大家目定口呆。不過今次再加埋 Focal Chorus 826W 30th Limited Edition 前置 ....

同埋 JL Audio Fathom F212 配合 ...

有會員睇完炒機幕之後話 ... 好似企左係現場見住件事發生咁;

跟住另一段世界未日大爆炸之後到兩位小主朋友係草原行一幕,

我就有更深既睇匯部擴音機既分析力 ~ 一粒一粒大小不同既玻璃碎到踩係草地上既大細步做成不同既草聲都清晰表現到出黎。我用開既擴音機只係比我感受到個粒聲既存在,個種澎湃既爆炸感覺,但就無細致得咁緊要。

之後神槍手、Wanted (殺神特工)、Kung Fu Panada (功夫熊貓),大體上都展示到聲畫配合得拾到好處。但都想提提兩點,一就係部 60" Kuro Plasma 既黑位可以黑到同電視框一樣 ...

根本上熄左燈睇黑夜既畫面可以連片中上下黑 bar 都唔見左,Pioneer Plasma 「黑」既功力真係唔講得笑。

另一點再提就係部 JL Audio Fathom F212,記得座係死角位理應最衰聲乜野都感受唔到既孤兄都大叫好似比人推埋牆角打心口咁,我地問佢有無咁跨 ...

睇戲就好正,睇演唱會呢? 咁就搵黎劉德華 Wonderful World 2007 演唱會既我恨我痴心,呢對 LX52 孖寶真係完全交足功課、比到晒現場演唱會既氣氛,大家都二口同聲都話好似去左紅館睇緊咁,真係無得講 ~ 正!

機就試完 ... 我地照舊問問題,送出 5 份 Pioneer SE-CL17-L Color MIMI Stereo Earphones 及一隻由鉅星影視贊助既「神槍手」藍光影碟。當然要多謝 Pioneer HK 既營運及市場部高級經理 Michael Yang 頒發獎品。

得獎名單如下: (排名不分先後)
1. Pioneer SE-CL17-L Color MIMI Stereo Earphones
    - 勇者仁傑及女友
    - JKC710
    - matta722
    - Metropolis
0044.jpg 0047.jpg 0045.jpg 0046.jpg 0048.jpg

2. 神槍手藍光影碟
    - adafong28

活動完結後當然要同各版友同 Pioneer HK 既三位代表合照! 合照完大家就各自搵相關代理提問、部份版友就聚埋分享今日活動既感受、請教 avmilk 既調機秘訣等等 ...

------------------------------------------------------------------------
有你既支持,就係我地最好既推動力,齊齊參予
FUN ... post76.com
單選投票, 共有 50 人參與投票 查看投票參與人
40.00% (20)
2.00% (1)
0.00% (0)
54.00% (27)
4.00% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限

評分

參與人數 14威望 +92 收起 理由
cyberken + 5
611323 + 5
Ken704 + 8
HP2210 + 10
mankoo + 8
alexivy + 1
ckman0302 + 8
ikkjr + 10
otigero + 1
chhanthony + 10
lemonstar + 8
hintel + 8
matta722 + 2
avmilk + 8

查看全部評分

專業玩家

AV 新丁

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

多謝 wil-wil 報道
今次個 show 真係好正呀~

不過隻 JL Audio 真係聽壞耳.... (岩聽咪大鑊!?)
不斷求進步的 AV + HIFI 生活... MA+SVS@SONY+Spark Audio
=> 我的初級 AV + HIFI 組合 <=

黃金玩家

安記

76 榮譽忠義勲章

咁快就有報告,感覺wil-wil對影音的好有熱誠
多謝wil-wil報導!
今次個show真係正,pioneer的入門機都有這樣的效果,真的不俗!

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

去唔到......

下次再報過!
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

多謝 wil-wil 同各位版主攪呢次活動,

Pioneer 嘅 LX52 amp + bdp 完全收貨,
Pioneer Amp 分析力, 包圍感相當好,
又完全唔覺有薄聲問題 (avmilk 兄 同 hintel 兄 調教功力深厚 )

另外隻JL audio subwoofer 真係唔講得笑 (可惜連價錢都係   ),
比小弟上次 2009 AV show 聽 "米樂" 用一對 mk350 mark II 更震撼,
JL Audio 212 唔止掃褲腳, 掃埋心口, 仲感覺到 d 底音包圍全身,
而又做到底音乾淨, 快收快放,
二字概之: "超正"

而 Pioneer 隻 plasma 仲攪到小弟急性中毒,
要 "拿拿淋" 走去買解藥

進階玩家

去唔倒 X2
淨係聽Wil兄告已經流晒口水
我要先鋒....

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

去唔倒 X2
淨係聽Wil兄告已經流晒口水
我要先鋒....
Gulu 發表於 2009-9-13 09:09

如果你係現場聽/感覺埋個隻SUBWOOFER , 你仲後悔點解呢次試聽會點解唔嚟....
(直情打完心口再打埋背脊順便掃埋褲腳!)
小弟坐最後都感受到!)
200 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

進階玩家

非常詳細報告,恭喜成功主辦這次活動!
hi

進階玩家

多謝 post76各位Ching 攪呢次活動及 wil-wil 既詳細報告!
睇完聽完Pioneer既組合,覺得聲晝既分析力都非常好!!!
畫面配合埋60" Kuro Plasma真係冇得頂, 連Nicolas Cage既眼仔都閃閃發亮~
聲音方面有好多細緻位(中高)都好清脆! 而JL Audio就勁打心口! 睇劉德華concert好似在現場坐左響頭幾排咁~

好期待下次既活動

專業玩家

多謝 post76各位Ching 的安排