設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[業界動向] DirectX 12首支技術演示

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

MS近日公佈咗低門檻的過渡性3D圖像媒介DirectX 11.3同埋DirectX 12首支技術演示,內容為《Fable legends》實時渲染影像,其實都冇咩野睇。

[YoutubeHD]FIk8Q8luWsI[/YoutubeHD]

1萬

白鑽玩家

老而不

用了480, 720, 1080 看過,
480 - 好典型的youtube
720 - 比480 好少少
1080 - 開首的樹葉好假, 石紋仲有一掛先可以上都真實一樣細緻感覺...

望下先, 期待有game真是用盡這個direct X....
還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2014-9-26 08:14
用了480, 720, 1080 看過,
480 - 好典型的youtube
720 - 比480 好少少

其實哩個年頭畫面好壞同API冇咩直接關係,最主要睇美工,program同佢個algorithm。好似《RAGE》咁,同一個引擎,三個平台都唔同API,唔理係openGL定DirectX畫面同樣出色。哩個《Fable Legends》本身就係行卡通風格,註定咗同真實無緣。而且今次DirectX 12擺明係係衝住Mantle而來。純粹係鬥運算速度,唔預期佢會刻sell其他特性。不過哩條片用《Fable Legends》做DEMO都好明顯係幫Epic賣廣告,怪唔得Epic會賣戰爭機器比微軟喇。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

講乜技術都係假,根本宜家啲廠商基於盈利考慮,想投入最少卻賺到最多,好多時都無好好發揮機能,浪費晒
消費者俾錢買高技術硬件 > 遊戲廠商用鮑魚造狗糧 > 產生硬件機能不足既錯覺 > 消費者又要俾更多錢買更強硬件...... 一直 loop
在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我就吾理,最係要好玩,

黃金玩家

Raphael 發表於 2014-9-26 23:48
講乜技術都係假,根本宜家啲廠商基於盈利考慮,想投入最少卻賺到最多,好多時都無好好發揮機能,浪費晒
消 ...

如果係講PC都岩嘅,但從另一角度其實電子科技個模式係應該要咁先能夠避免停滯不前。點解CD project同Crytek成日話家用機係個負累,的確Nvidia同AMD新卡年年出,但開發者所追求的就係發揮最新硬件上的優勢從而不斷改進,用今年的新卡甚至下年的新卡去優化其實都冇問題,最大問題係要顧及埋舊年的硬件。所以話顯卡廠同遊戲商玩合作唔係必然結果,背後係有雙方一拍即合的地方,都唔係一朝一夕的事。哩點個人已經睇化哂,幾個月前壞咗高階卡,最後都換返張入門卡,打機用PC唔玩到發燒級別根本就係伏。

BTW,今次個DirectX 12唔係果啲咩咩畫面技術的宣傳,哩類API主要針對開發者的,唔用亦唔一定做唔到咁嘅效果。好似id software用緊openGL,Naughty Dog亦有套PS4專用的API。至於DirectX,微軟每次轉OS都會show一show出黎,如果你覺得Uncharted畫面靚過HALO,咁哩啲野聽吓就算,唔洗太認真。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2014-9-28 01:55
如果係講PC都岩嘅,但從另一角度其實電子科技個模式係應該要咁先能夠避免停滯不前。點解CD project同Cryt ...

的確,我係以 PC 平台既角度去睇既,並不將家用機列入考慮範圍 (呢排換咗顯咭,有感而發)。

(註:以下內容與前面既正題討論完全無關;純粹受你講述 Halo 及 Uncharted 所啟發)
Halo 我無玩,唔敢講佢有幾「靚」;我只能夠話,我相信 Halo 喺圖像處理技術方面會比 Uncharted 優勝
之不過,「靚」與「處理技術」唔一定成正比。打個比喻.....
假如完全重新製作 FF7,圖像處理達現世代水平,但人設改咗盧海鵬同黃夏蕙做主角....... 你會覺得靚嗎?
如果會的話,咁你可以唔駛在意我講梗乜了

在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

黃金玩家

Raphael 發表於 2014-9-28 12:37
的確,我係以 PC 平台既角度去睇既,並不將家用機列入考慮範圍 (呢排換咗顯咭,有感而發)。

(註:以下內 ...

其實Raphael的比喻亦都係我上面所表達的東西。"HALO VS Uncharted"哩個話題好多時會引起罵戰,但更大機會係不分高下。之所以搵HALO同Uncharted去比唔係真係要分個高低,而係講緊當微軟不斷吹噓自己個DirectX同時,對比返Naughty Dog所做出黎嘅成品,玩家根本唔會理你用咩技術。就好似kl122002兄對段片的反應,其實好正常。

至於美學同審美個問題,之前我都好似有提過,畫面嘅野技術佔4成,美工佔6成。好似當初PS2咁,機能比XBOX弱多了,又出唔到24bit color。性能不足,美工補救,起碼最後我喺XBOX上面搵唔到好似旺達,戰神哩類畫面咁出色嘅遊戲。其實上一代主機早期,開發商對主機認識仲係初步階段,角色的多邊形仍然唔能夠太多,好似刺客教條咁,一個角色都係千幾到幾千不等,主要係texture做得夠好先有如撕效果。同樣道理,最近UC4果張Drake建模畫面,所有面部細緻都出哂黎,一定係PS4太強喇。非也,就算PS4再強,多邊形都唔可能多到哩種地步,主要都係用normal map去做。但一提到美工,Ching所講的"美"就一定牽涉在內。FF7要重製,佢地公司要顧及個brand,佢地自己會有個定位,至少FFXV個樣我都接受到。但難保他朝超人電影第N次reboot,搵個小白臉做主角,咁我都冇辦法,當然佢VFX可能都係大片級數,但樣哩家野已經同技術完全無關...