設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: edmundsf

[投影機/幕] 新手玩投影數問

進階玩家

edmundsf 發表於 2014-9-25 14:36
勁呀CHING,做到梗幕。。我要同部電視SHARE 幅牆,只能做電動幕

睇部細電視, 或在另一邊睇電視.

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章76-FC 藍寶石勲章

cshingyau 發表於 2014-9-25 16:06
睇部細電視, 或在另一邊睇電視.

很可惜,我只有一邊可以睇。。。兩邊都係窗。。。

我想再問下,PROJECTOR 個電制位應該做響天花板定係拉返落地下?我無做假天花,唔知會唔會好醜樣

進階玩家

edmundsf 發表於 2014-9-25 16:29
很可惜,我只有一邊可以睇。。。兩邊都係窗。。。

我想再問下,PROJECTOR 個電制位應該做響天花板定係拉 ...

我就禁做.

星級玩家

admire

銀級玩家

我又想問下,我響呢個網站可以計到每部PROJECTOR 嘅THROW DISTANCE。其實係咪部機SET 響個THROW RANGE 中間最好?好似SONY 部 HW55ES 咁,投落90吋幕度,係咪最好SET 響11呎左右,咁樣向前向後ZOOM 都得?我想確認下我嘅想法O岩唔O岩

http://www.projectorcentral.com/ ... -calculator-pro.htm

Screen Shot 2014-09-27 at 12.32.45 AM.png

黑鑽玩家

edmundsf 發表於 2014-9-27 00:41
我又想問下,我響呢個網站可以計到每部PROJECTOR 嘅THROW DISTANCE。其實係咪部機SET 響個THROW RANGE 中間 ...

如你所說的 setting方便日後换幕唔使搬机位,但記住机放前D肯定會光D,我的投投机肚同銀幕上面白边是水平,所以只調較少許便ok,左右都在銀幕中心位也是只調較少許便ok,理論上調較越少越好,不過提提銀幕有大買大,因睇3D感覺个畫面细左好多,我眼睛到銀幕13尺用100寸16:9就覺得細D,而家諗緊150寸21:9
PMC IB2
PMC TB2+ x7
ENERGY ES-18XL
PASSLABS XA160.5+XP30
YAMAHA 3030
PIONEER 608G
OPPO 95
SONY HW20
Stewart 100"

銀級玩家

lwk10 發表於 2014-9-27 08:13
如你所說的 setting方便日後换幕唔使搬机位,但記住机放前D肯定會光D,我的投投机肚同銀幕上面白边是水平 ...

調校得越少越好嘅意思係咪個ZOOM 越近1.00x 越好?即係14尺左右?

Screen Shot 2014-09-27 at 10.21.55 AM.png

我用小畫家構思咗大概啲尺吋,不過仲未諗掂兩隻前置點算,如果做90吋,兩隻前置可能要放低啲,或者改用80吋。唔知仲有冇其它方法解決呢?同埋個中置放響個架上面,唔知會唔會令到個SCREEN 太高呢?

電視牆 2.png

銀級玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

edmundsf 發表於 2014-9-27 10:30
調校得越少越好嘅意思係咪個ZOOM 越近1.00x 越好?即係14尺左右?

通常書架喇叭加腳都一定要18-24”,才能達到高音單元對耳朵水平。所以你問個幕會5會太高?我答你一定5得。
(Post76 Android 手機版送出)

AV WEAPON'S                       MUSIC WEAPON'S