設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] 請問OPPO 95 HDD 問題

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟部95 ,使用 HDD DOCKING USB IN/ESATA 冇反應, 後來買左一個新也是冇反應, 跟住用隻16G 手指試下USB IN , 部機又OK喎,

心諗可能買左個平價大陸DOCKING , 今天再去買多一個DOCKING (CENTURY NO.52) , 心想今次OK 啦, 但結果都係冇反應,

現在冇計可施, 請問大家知唔知部機發生咩事

Speaker :TOY TOWER + LS-1302
Amp :Accuphase E560+Gutwire Sp6.1
CDP:Original Amadues CDP+Voodoo diamond & Siltech XLR

專業玩家

HI All Ching

小弟發現問題在於HARD DISK , 隻HARD DISK 曾經用於NAS 並FORMAT EXT4 格式, 但我已經係電腦重新FORMAT NTFS, 並入左一兩套ISO 檔, 所以一直都認唔到隻HDD, 但我在電腦睇又冇問題, 另外我自己用另一隻HDD FORMAT NTFS再入ISO 開機試就OK,
所以我肯定應該係曾經用過NAS 既HDD , 再用返係EXT DOCKING 係會有問題, 請問我可以怎樣做FORMAT 先可以CLEAR 所有
格式,轉返NTFS .

Amp :Accuphase E560+Gutwire Sp6.1
CDP:Original Amadues CDP+Voodoo diamond & Siltech XLR

專業玩家

搞左一晚, 問題終於解決了。
Thank all ching
原因係format hdd 係MBR or GPT 分別,
oppo 95 只能認到MBR format , 所以曾用過nas 既hdd 要識轉返MBR format 格式

星級玩家

OPPO Digital香港

lamswim 發表於 2014-9-22 08:36
搞左一晚, 問題終於解決了。
Thank all ching
原因係format hdd 係MBR or GPT 分別,

師兄,唔好意思,昨日休息,回覆慢咗。
9系列機器系只可以支持MBR分區列表,以FAT/FAT32/NTFS格式化;所以支援的硬碟都唔可以大於2T。
OPPO Digital香港官網 www.oppodigital.com.hk
E-mail:service@oppodigital.com.hk
客服熱線:(852)5100-3372
facebook:www.facebook.com/oppodigital.hk

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

leqee 發表於 2014-9-22 15:40
師兄,唔好意思,昨日休息,回覆慢咗。
9系列機器系只可以支持MBR分區列表,以FAT/FAT32/NTFS ...

但係FAT32有4G上限,有咩方法解決呢?謝謝

星級玩家

mclaren 發表於 2014-9-27 17:29
但係FAT32有4G上限,有咩方法解決呢?謝謝

師兄,FAT32對存儲檔案大小有限制,所以只可以轉成NTFS格式咯。
OPPO Digital香港官網 www.oppodigital.com.hk
E-mail:service@oppodigital.com.hk
facebook:www.facebook.com/oppodigital.hk

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

leqee 發表於 2014-9-29 09:25
師兄,FAT32對存儲檔案大小有限制,所以只可以轉成NTFS格式咯。

你好,請問我用mac機好似沒有NTFS呢個格式。是否沒有其他方法呢?謝謝

星級玩家

mclaren 發表於 2014-9-29 10:28
你好,請問我用mac機好似沒有NTFS呢個格式。是否沒有其他方法呢?謝謝

這個真系冇其他辦法,你把硬碟拿到其他windows系統做NTSFS格式化。