設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sharkpigyu

[合併式擴音機] 為左追求Accuphase音質 不惜一切 E460 + DP550

星級玩家

樓上CHING講左啦, 約39K其實係平過呢個數小小上去買SALES都係講呢個的企得硬
Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

星級玩家

momolee 發表於 2014-10-19 13:34
快d 出個開箱文啦

開箱文要寫D咩野好呢頭疼? 其實用緊隻鬼妹BDP出RCA去E460已相當不錯, 音色透左,人聲比以前前左更離箱以及更近似歌手原本既聲線, 音質同空間感音色伸延性完全唔同味道左, 真係似聽2CH感覺, 又令我想起以前成日去陳列室聽人地的貴機DEMO時類似的回憶, 所以到我學人用AV AM後左換右換D線係就係改善左好多, 之不過而家先知係根本係2個世界點都無得比, 當日去入手時有試老麥聲底又另一番味另一種吸引力, 但我要夾PROAC SPK就選左金仔而且老虎鍾意香檳金

其實小弟係想講下鬼妹BDP既分析力唔差的, 經金仔處理再出來已好正! 音場深左,人聲前左清晰透左, 以前總係好似隔住小小野情況已無晒, 音色更甜美左而再無之前間唔中生硬既情況發生了, 開始有D似係歌廳聽野感覺甘了, 重有係以前聽SACD有時會有過重的BASS或迴音唔識講咩野東東而家通通無晒啦, 果D BASS好似一下下滲出來甘十分正

聽CLASSIC 呢後邊不同樂器同主提琴手既分離感清晰度又正過以前好多, 我成日播殘片隻嘔血劏雞及粱祝所以即時比較到前後分別好明顯, 大棚野無左有時成舊甘爆出來好左唔少, 始終係BDP無得要求甘多啦

有D以前以為衰聲碟而家就家就然可以聽到搖下個頭, CHING你可以估到分別係邊, 或者甘講連我老虎都話而家有幾隻手上既碟竟然聽到有些少毛管動FEELING...

BUT SORRY我中文有限隻手又酸痛仲有小小震, 又一下子想唔到的更詳細形容詞出來講下心得, 不如等小弟呢個星期尾出埋DP550(我毒后已出批文無異議), 小弟一次過補番D相上來做開箱文下半PART

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sharkpigyu + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d

星級玩家

都係補左相先BUT周身酸痛所以影得唔好SORRY, 另外借機會再THANKS 2位前輩晶爺及PAC SIR 以及其他CHING一年來俾左唔少意見小弟, 請多的指點我呢D新手, 我玩左剛剛好11個月ja.... 身邊豬朋狗友去國內抓銀KTV之類, D同事們就成班聯合國都唔玩HIFI玩車旅行就有份, 所以只有成日上來76 做8公

講番先我仲記得晶爺就提點我玩AV唔駛用N記線甘貴因為係2CH來, 但小弟當時已被人點左而家捱到可以轉去2CH用

PAC SIR亦提點過ZX7並非聽2CH BEST PARTNER, 但小弟REPORT時係估估下情況下已買左...AV就無得頂
聽2CH就預左有幾%左右損失甜美柔和度甘上下, 當然比起以前BDP出鬼妹AV AMP仲係拋離幾條街啦
因為已試過460直出SPK真係正到我都會嘩出來, ANYWAY而家半分家無計了

FRONT

FRONT

BACK

BACK

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
sharkpigyu + 10 + 10 一定要加分
momolee + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2014-10-19 03:04
對reference 好靚仔,洗唔洗三皮?

我二手翻2萬頭
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

jeffmao 發表於 2014-10-20 12:17
都係補左相先BUT周身酸痛所以影得唔好SORRY, 另外借機會再THANKS 2位前輩晶爺及PAC SIR 以及其他CHING一年 ...

呢度都真係唔少ching 用proarc

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

lamhokin 發表於 2014-10-20 15:03
我二手翻2萬頭

二幕萬頭低唔喎,話哂都係kef 頂級書架,想問下同r300 聽感差幾遠?

星級玩家

momolee 發表於 2014-10-20 15:21
呢度都真係唔少ching 用proarc

多謝CHING又加分, 原來呢度多CHING用PROAC架? 但搵唔到咩野分享文甘, 我早2個月轉座地時PRIOIRTY係ELAC, FOCAL, DALI之類, FOCAL聲底我最LIKE, DALI就唔肯俾我試吹脹卒之去左地牢一試PROAC就合晒心水但個LOOK就十分唔鐘意好心佢改下外形啦

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

jeffmao 發表於 2014-10-20 15:39
多謝CHING又加分, 原來呢度多CHING用PROAC架? 但搵唔到咩野分享文甘, 我早2個月轉座地時PRIOIRTY係ELAC,  ...

Focal 更係正啦,9系已經好正 ,再高級別應該仲正
Dail 未有機會聽過,其實有機會好想聽聽,但我見av amp區個邊都有好多ching 用
Proarc 個樣係普通d,但好聲咪得,如果個樣再靚d可能又唔係呢個價

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2014-10-20 15:26
二幕萬頭低唔喎,話哂都係kef 頂級書架,想問下同r300 聽感差幾遠?  ...

我覺得比起r300都差幾遠
3頻會清晰好多,分析力亦好上不少。
我有次出旺角友蛇試機,店家就系駁住r300,聽左兩首歌已經頂吾順,好矇
吾知關吾關器材事

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

lamhokin 發表於 2014-10-20 17:11
我覺得比起r300都差幾遠
3頻會清晰好多,分析力亦好上不少。
我有次出旺角友蛇試機,店家就系駁住r300, ...

原來REFERENCE 係三頻, 咁R300 同LS 50 都應該完全無得比囉
R300 我聽個雖然D 聲係幾柔,但感覺上有D朦
LS50 雖然人聲出同音場闊, 但分析力欠奉同有少少硬D 聲,對比起一些高級別喇叭