設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: loadinglove

[頭戴式] 求推薦直推也不太差的大耳機

鉑金玩家

最近係HMV試過森記隻HD8 DJ, 直推好似唔錯

銀級玩家

Philips Fidelio X2 應該同X1一樣幾易推
我只試過X1 只要有一定推力就發揮如常 絕對易出好聲
Focal Spirit Classic都幾好 人聲幾通透 唔難推
但兩隻都唔算高階

專業玩家

20120820 發表於 2014-9-9 23:38
非常易推,配帶舒適,很少音染.
十分寬廣音場和高的分析力,不肥厚的低音和宏亮高音,
人聲暖有韻味而距離又 ...

聽師兄所言 似乎hd700十分適合直推呢
心態 決定境界

專業玩家

WallerHomie 發表於 2014-9-9 23:41
Philips Fidelio X2 應該同X1一樣幾易推
我只試過X1 只要有一定推力就發揮如常 絕對易出好聲
Focal Spirit  ...

感謝回覆
但X1表現的確不錯
但我還是希望要中至高階耳機
以便我日後重返台機懷抱
心態 決定境界

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

loadinglove 發表於 2014-9-9 22:06
感謝多位師兄的回覆
我打算用Lead audio la-100推
聲音偏暖 柔和 動態好 低音有潛力 不過高音表現較差 音 ...

我試聽覺得 1540 和 1840 聲底好唔同, 1540 厚聲多 bass!

我都係對 Shure 和 ED 系興趣不大,聽過覺得有 D 野值得拍手掌,但唔係我杯茶!

咁啱 T5P 和 HD700 我都有,X5 我又有,以 X5 作準的話:

(1)  驅動要求一定係 HD700 大好多,T5P 可以用 Low gain, HD700 一定要用 High Gain, 我試過一齊用 High Gain 比較,大約係 T5P 用 83 時 HD700 用到 110,X5 vol 最大係 120,某情度上 X5 推 HD700 有小小吃力, Headroom 亦較小

(2)  HD700 底頻下潛和量都比 T5P 多,但 roll off 略 sharp, T5p 雖然量小,而且分折力有優勢,聽鼓詩時鼓皮鼓眼分得好清楚

(3)  HD700 高頻較飽滿,但女聲齒音亦比 T5P 略「尖」

(4)  兩隻平衡度都幾好,但 T5P 明顯有小小薄聲

(5)  T5P 高分折,detail 較多,HD700 有開放式加持,聲場較闊和開揚

用 X5 計我自已鐘意 T5P 多小小,聽 HiFi 我會寧小而優,不要多而控制不足,和交流過既師兄認為我聽感偏鑑聽和冷靜,所以你睇形容自已取捨會好 D! 望左一眼你部 Lead Audio 的 Headphone out 好似係 3.5V, 比 DAP 的 2V 大了一截,再加 AC 供電優勢電流會更充裕,我覺得會夠力將 HD700 推得更好!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

專業玩家

Andykong 發表於 2014-9-10 00:05
我試聽覺得 1540 和 1840 聲底好唔同, 1540 厚聲多 bass!

我都係對 Shure 和 ED 系興趣不大,聽過覺得 ...

目測HD700比t5p更適合我
日後出去親耳試一下再決定

未知師兄可曾聽過th900的聲音?
大陸的直推黨都說th900是直推派中的王者
令我有點心動
心態 決定境界

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

loadinglove 發表於 2014-9-10 03:53
目測HD700比t5p更適合我
日後出去親耳試一下再決定

未有機會直推過,在 Show 略略聽過但不敢作準,環境太吵 TH900 的隔音又不大好!

但 TH600 直推我覺得勉強,所以對 TH900 直推有小小保留!

X5 下的 HD700 就是樣樣都多了點,如果 Bass 和 齒音都能修一下,我會排 HD700 在 T5P 之前!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

白鑽玩家

th900, th600, lcd-2, hd700, d7100, t5p

t5p 低音量最偏小,我諗你不會喜歡!
lcd-2 th900, 最難推好  OUT
得番 TH600, HD700, D7100
我會選 TH600

專業玩家

今日去試聽過hd700, lcd-2, t5p, th600
hd700竟然是最不合口味的一個耳機...
女聲部份偏亮 但延伸不足 缺乏活力 低頻多 但配戴真是一流

lcd-2, t5p 這兩個耳機的表現都十分好 正打算從中挑選一個
lcd-2 的音樂感極佳 無論聽甚麼音樂都可以令我投入 但聲音有點粗糙 而且沒有音場
t5p 人聲的質感優異 走細膩內歛的路線 沒有明顯缺點 薄聲不算嚴重 完全可以接受 聽手嶌葵的歌 幾乎是完美...
lcd-2的重量並沒有影響配戴感 反而是t5p的耳罩有點小 但整體配戴感還不錯
兩個各有優點 很難選 最好是兩個一齊納入後宮

另外還試聽了th600, k712
th600感覺有點像低音強化版t5p 可能是兩個單元都有達到1 tesla
th600的聲音密度只比t5p差一點點 但低音下潛極深 量偏多
k712就有種古典柔美的感覺 所有聲音都柔化了一點 音樂感也好 但就平庸了一點 沒甚麼特色
兩隻都算難推好 不予考慮
心態 決定境界

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

loadinglove 發表於 2014-9-10 19:51
今日去試聽過hd700, lcd-2, t5p, th600
hd700竟然是最不合口味的一個耳機...
女聲部份偏亮 但延伸不足 缺乏 ...

快手喎,就兩隻一齊入官啦!

二揀一,我會揀 LCD, 潛力大 D,將來加擴會有改善空間,又可以換線微調,係小小擔心部 Lead la-100 會推成點!

考慮得 LCD2,又不妨諗埋 Alpha Dog 了,最新消息是 Alpha Dog 已有大陸 agent, 問過原廠 mrspeaker 是堅料,可以放心淘寶入貨了