設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[討論] [科林投票] 你會入手邊部次世代主機?

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2014-9-8 21:07

oh yeah~

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
kl122002 + 9 + 9 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Hulk 發表於 2014-9-8 15:33
我反而想知,買PS4既人是否比較少玩槍game?

哩種gameplay喺第六代主機上仲未成為主流,FPS當時都係PC導向的東西,TPS嘅輪廓亦係之後戰爭機器開始先至逐漸成形。其實只要留意DS2到哩家嘅DS4手掣就應該略略睇得出射擊遊戲地位上的演變。XBOX較為特殊,佢首發時已經有隻《HALO》去定義返家用機上的FPS形式,然後到咗04年,HALO2出咗之後先有《Black》及《Killzone》或者往後的《Call of Duty2》哩類稱得上大作嘅家用機FPS登場。

至於Resistance同Killzone後續作發圍已經係第七代主機嘅事,換言之XBOX受到鎗game洗禮嘅時間比起PS世家長咗足足5年。黎到第八代主機,雖然都係玩果啲野但實際上兩家主機品牌由設計到獨佔遊戲已有著不同的風格及走向,過中分別關符到主機歷史,玩家群的口味無可避免會潛移默化,所以個人覺得玩唔玩鎗game同慣性上選擇買邊部機冇太大關係,幾時開始"接觸"遊戲影響或者更大。

當然哩家啲人買機心態感覺上都唔同咗,有時真叫人摸不著頭腦。若果一個正正常常玩開X360嘅人突然話轉會就轉會,除非係羊群心態,或者佢錯過咗X360嘅獨佔大作,否則我都好難解釋點解佢地會走得咁灑脫。不過哩個年頭,換部手機閒閒地都五,六千蚊...我fd前排都買咗部PS4玩The Last of Us,爆完之後問我PS4仲有咩game好玩,我都唔知點答佢。PS4哩家果一千萬銷量我唸座底有幾百萬都係哩類玩家,只能夠話SONY宣傳上做得太好喇。

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

已經冒死執好位等

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

玩緊PS4,出GOW先入XBOX ONE

黃金玩家

nicebeebee 發表於 2014-9-9 22:20
玩緊PS4,出GOW先入XBOX ONE

16年會有機會的

科林玩家

Wii +XB360+XB1+PS4

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

一部PS4 夠啦,,連上年D NDS 都無再打,,
又唔想再哂萬幾蚊砌電腦,,

反正好多GAME 雙平台,, 玩下PS4 畫汁靚D 算~

專業玩家

@肥狗仔@ 發表於 2014-9-8 22:49
哩種gameplay喺第六代主機上仲未成為主流,FPS當時都係PC導向的東西,TPS嘅輪廓亦係之後戰爭機器開始先至 ...

我咁問,其實主要自己比較喜歡玩第一身槍game多,對於我來講喜歡的第一身槍game兩機都會出,我都有諗過買PS4, 但始終考慮到手制問題,我試過用PS打槍game, 真係好難頂,極唔就手。所以我先會想知買PS4的人是否不太愛玩槍game

鑽石玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

X Box One
{:9_404:}

黃金玩家

Hulk 發表於 2014-9-10 16:14
我咁問,其實主要自己比較喜歡玩第一身槍game多,對於我來講喜歡的第一身槍game兩機都會出,我都有諗過買 ...

我個情況同Ching差唔多。不過其實X360個掣唔同DualShock咁"中位數",玩咗六年真心覺得佢係for Racing/Shooting game而設的。優點上唔對稱嘅joystick位置更容易掌控,但針冇兩頭利,玩格鬥game或者某類動作game佢的確唔夠DualShock黎。撇開D-pad個問題,X360的Trigger鍵佔位太多,令LB/RB緩充鍵唔能夠好似前者咁好按,設計上亦唔方便長按,變咗一啲好似《Vanquish》需要L1+L2一齊按的射擊遊戲喺X360上面好難實現,最近玩果隻腦殘《YAIBA Ninja Gaiden Z》雖然冇針對X360版設計鍵位,但正好反映同一套按鍵放喺X360上面唔一定次次都咁得心應手,反而DS適應力十分強。XONE個手掣情況亦一樣,就係震動位增加咗,射擊感強咗唔少。

當然我都無可否認360手掣係我玩過手感最好的一隻,哩家不論係360定PC都有一掣旁身。但若果講到買機我唸仍然唔覺得玩唔玩射擊game係必然因素。原因之前有講,而且前題係該玩家係上一代的雙機黨,同時又要肯定佢地黎到次世代唔係雙機黨,問題係家用機的射擊熱係上一代先至叫做興起,難保所有玩家都接觸過XBOX。

BTW當初SCE開地PS4發佈會之前我都唸緊會唔會首發入,但當時試過隻KZSF之後我打消咗哩個念頭,只能夠話好握咗唔少,L2/R2依然係軟軟的感覺。而最重要一點係上一代機最正的射擊遊戲都唔關PS獨佔作品事。有時買機最重要問自己究竟想玩啲咩,唔係話買唔買得起,而係當你買完放起度封塵等壞機嘅時候,其實哩筆錢/空間根本唔需要花。