設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] (更新了)9月新品 : Sony Z5/Z7/A15/A17/PHA3/MDR-1A; Fostex TH500RP; Cayin N6

高級玩家

N6 邊度有得試?定其實係未出既?

因為其實我睇中左PHA-3....終於有平衡玩啦....好吸引
咁我部快將退休既Xperia Z就可以純囉黎播歌了....

但如果N6好D既話咁就要再諗諗

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

trio_killer 發表於 2014-9-15 20:35
N6 邊度有得試?定其實係未出既?

因為其實我睇中左PHA-3....終於有平衡玩啦....好吸引

N6年底先出
師兄可以再等下
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

高級玩家

PCMM1 發表於 2014-9-15 20:44
N6年底先出
師兄可以再等下

要咁耐......

咁好有可能已經敗左PHA-3.....因為PHA-2其實我已經好鍾意

黃金玩家

搭單一問.

Xperia Z2同ZX1, 音質聽感方面, 分別係咪好大?

利申: 想入部Xperia Z3

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

今日香港 Sony 正式公佈了售價和上架日期,剛從好友的 Facebook 偷窺到新資料,為免好友中箭,知名不具了,Press Conference 完左先 share 應該有箭都唔會穿心,頂得順掛!

Sony new price list.jpg

(1)  Z5 貴過 Z7?  我認我市儈,睇唔到實物就睇價先,原來 1500 天的等待,說好的新旗艦是 Z5 主打, WOW

(2)  Player 既價好實惠,之前有不滿的見到呢個價即刻收貨啦,但等 ZX1 後繼的唯有繼續等了。

(3)  全張 list 最貴 PHA-3, 咁之前玩倒數張圖又擺 Player + 大耳 + IEM 出來,..... 真係估佢唔到了!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

順便 Update 埋 N6!

Cayin N6 已出了一條宣傳短片,主要是外觀和概念解釋,技術資料不多,但十分樂意見到內地廠商擺脫了「磚」的態度,在設計,選料和造工上肯落本了。

http://v.youku.com/v_show/id_XNzgyODYwNDgw.html

在隨身方面,我是不太講究的直推檔,手上留了兩部 DAP, X5 比 DX100 講聲就明顯差一至兩班,但日常使用率計,X5 變了日常裝備, DX100 變了心情機,貪 X5 外觀/size/操控 等優勢嘛,我相信很多用家會接受類似的妥協。

我的理解是,DAP 要合理地 compromise 日常使用和 HiFi 要求,要符合大多數的話唔好太追求力大無窮,成日話乜耳機都推到天翻地覆但就做到成件磚咁,其實都幾趕客的!我自已的想法是,靚聲比大力優先,靚樣易用又比靚聲優先。DAP 只要本身聲底好,有個乾淨的 Line out 方便有要求的用家上擴,便可以各自各精彩了!對於要求力大無窮但又不肯綑綁便攜擴的「個別」用家 (即係初玩 headfi 時的我),磚形播放器的他們最合理的選擇,但我相信從市場上來說,這批顧客不是主群,好似我咁唔妥協只有自討苦吃了。

再補幾張官方最近 update 的圖片,真心希望今次 N6 會 hit 中 jack pot, 我唔期望佢在做工上超 AK 趕 C-M,但暫時睇各樣原素都 compromise 得幾好,近磅了!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

要治本必需重口味

n6應該唔差

星級玩家

我現在對n6唯一的想法是,到底哪位淫材設計那個按鈕出來的
無視那按鈕的話,n6的外觀在眾國磚之中應該算數一數二的了
雖說具體怎樣還要等有實機上手試過才清楚
話說那段片怎拍得這麼像鐘錶廣告
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dicky0411 發表於 2014-9-18 18:27
我現在對n6唯一的想法是,到底哪位淫材設計那個按鈕出來的
無視那按鈕的話,n6的外觀在眾國磚之中 ...

銷—要求比較低,覺得可以收貨既,但真係講自已鐘意的話, 4 個長條形平排會較簡約直接,如可以分成兩個不同寬度的鍵方便盲控會更好!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有冇師兄已經試左A15 ? 感覺如何,,嬴唔嬴到國磚?