設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: dts6.1

[外國] 9月17日 上《希魔撞正殺人狂》(原裝三級版)(P.2有影評)

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

好睇....推介
josephm 發表於 2009-9-11 14:34

agree ar!!!!!

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

(原裝三級版)將如期本週17號在 IFC及電影中心 上映。與其海報標題一樣 「絕不撻KILL」!

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

(原裝三級版)將如期本週17號在 IFC及電影中心 上映。與其海報標題一樣 「絕不撻KILL」!
dts6.1 發表於 2009-9-15 09:13

睇番個網,電影中心後天只播五點廿五分一場,IFC播三點同九點半兩場,我就剛剛訂咗IFC九點半,仲要係第一個訂!!!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔知會唔會播番, Brad Pit said:" Yes, Yes, Yes.... ' o個段呢?

白鑽玩家

超人隊長

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

睇咗唔知再睇唔睇好?

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

唔知會唔會播番, Brad Pit said:" Yes, Yes, Yes.... ' o個段呢?
josephm 發表於 2009-9-15 13:44

係冇嘅。

以下內容可能涉及劇情,不喜勿看

睇完三級版回來,首先我冇睇IIB版,但根據電檢處資料,IIB版係153分鐘,但呢個版我睇過手錶出晒片尾字幕都係一樣153分鐘,咁奇怪?大致上若IIB版cut咗嘢我大約都估到係喺邊度,如畢彼特佢地割德軍死人頭皮,用棍監生摳死不肯供料的軍官等等。講真,整套片所謂三級程度我覺得都只係小學級數,睇慣血腥片的一定覺得好碎料,唔明點解發行商一早唔用此三級版本上映,入得場睇塔倫天奴戲嗰啲大多都過十八歲啦,唔好睇小而家啲後生仔的心智架。
我唔係塔倫天奴fans,但佢啲戲我大多都有睇,今趟此片直頭集他所有作品的風格共冶一爐,我唔敢講係佢最好的一套作品,但兩個半小時片長,講多過做都一啲唔會悶,本人推介最精彩的兩段係有:片初飾演德軍上校蘭杜的Christoph Waltz和農夫喺屋對話嗰場,盡顯其本片最好的演技功架,接近廿分鐘呢段絕對係導演給觀眾留下深印象的引子,難怪他在康城勇奪影帝殊榮啦;第二段就係地牢酒館嗰場,又係大篇幅咁盡現導演喜愛玩的鎗戰場面,睇到個個屏息靜氣好鬼死緊張;其他場景亦都有不俗的表現手法,女主角Mélanie Laurent飾演的蘇珊娜在放片房嗰場都係一讚。
演員方面,Christoph Waltz唔駛講啦,而畢彼特在此片擔當諧角角色都幾攪笑,其他Basterds軍團成員個個演出都好出位,身為德國人的Diane Kruger在此片雖然冇女主角Mélanie Laurent咁重戲份但其演出亦有一番韻味,至於女主角Mélanie Laurent起初都以為佢只係影片的二打六,但原來戲份甚重,由從蘭杜上校手中逃脫到後來佢決心報復嗰幾段,都睇得出係導演精心設計的部份,唔講可能唔記得,原來佢04年拍過畢國智導演的《海南雞飯》,我睇嗰時都已覺得佢好面善。
唯一令我不解的是,導演塑造蘭杜上校這個猶太獵人咁勁,到後來佢竟然棄暗投明確實令我一頭霧水,雖說冇話唔可以咁做,但若畢彼特他們反口殺佢咁咪自打咀巴,個角色冇理由咁戇居啩??

我會俾80分 (100分為滿分)

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
Ken704 + 6

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章

我聽日去ifc睇3點場!!! 期待!!!

黃金玩家

有網友分別睇過IIB版和三級版話有乜唔同:(請反白看)IIB版沒有割頭皮、戲院少了射爛希特拉塊面同短少少,同埋最後嗰場喺蘭杜上校額頭刻納粹標記等。

專業玩家

Thank you

{:4_57:}

進階玩家

dts6.1 發表於 2009-9-15 09:13

真的十分對不起, 我曾經發放不實消息, 誤導了大家.... 本人謹此致萬二分歉意......