設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[PC] 有無人已唔買碟, 改用steam / origin ?

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
以前會次次去PC game鋪買碟, 上amazon訂, 又或者去ebay找舊碟,
不過自2-3年發現steam / origin 呢d platform 買game 真是可以平到傻, 幾蚊美金可以買以前的舊game , 或者跳樓價一樣買新作,
真是除左特別verson之外, 自已近2-3年都少左去PC game 鋪買/訂碟裝.   

評分

參與人數 1威望 +40 金錢 +40 收起 理由
@肥狗仔@ + 40 + 40

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我又係steam多..... but many game didn't play.....

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

1萬

白鑽玩家

老而不

blindfaith3by8 發表於 2014-9-2 16:05
我又係steam多..... but many game didn't play.....

同你一樣, 好多在大特價時候買, 買左玩了半個鐘end game.
不過又時發現唔買碟唔得, 買碟的key比上steam平好多
還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

哩個年頭實體版PC game已經冇價值可言。一黎賣唔返錢,二黎只要有code,碟未放入drive都已經等同無用。買碟玩叫做純粹滿足玩家有野"渣拿"嘅心態。BTW上年Steam有次又係做special deal,我買咗隻超底惡魔城合集,結果到哩家都未玩。若果係家用機我入完唔夠一星期就爆機然後放二手,PC版有時缺乏哩種推動力就是了。

1萬

白鑽玩家

老而不

@肥狗仔@ 發表於 2014-9-2 20:39
哩個年頭實體版PC game已經冇價值可言。一黎賣唔返錢,二黎只要有code,碟未放入drive都已經等同無用。買碟 ...

同感 +1
以前買PC game (好似盒好舊的AOE collector's Edition) 有厚厚的說明書, soundtrack 真是現在買重出的一只DVD是做不到. 當時買左兩盒, 有一盒放出去都賺少少. 現在我我再放上ebay就可能要等知音出現先得.

steam, origin不定時做特價, 搞到我都下下唔敢搶先入手,
好似simcity, 當時訂了實體+origin 版, 點知origin 版年尾超平....實體版的唯一好是有張poster + 特別的box.

有d豪華版 (如watchdog) 在港訂不到外國連figure, 畫冊的豪華版, 真是可恨
還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2014-9-3 13:41
同感 +1
以前買PC game (好似盒好舊的AOE collector's Edition) 有厚厚的說明書, soundtrack 真是現在買 ...

真係fans先會儲實體版。始終成個業界都玩數字化,整整吓真係賣得先會出碟。PC算好,家用機啲說明書...有良心就會印幾隻公仔,慳起上黎真係幾頁操作說明了事。不過我屋企啲PC版唔少都係得個擺,真正打果陣都唔輪到要拎出黎,早排都叫做掉過一堆。哩家都係儲返少少叫做有收藏價值嘅碟:

黃金玩家

Ubisoft近年出珍藏版係一打一打咁出,幾百個版本有時好難引進。唯有去相熟鋪頭或者阿媽信度訂。

1萬

白鑽玩家

老而不

@肥狗仔@ 發表於 2014-9-3 22:52
真係fans先會儲實體版。始終成個業界都玩數字化,整整吓真係賣得先會出碟。PC算好,家用機啲說明書...有 ...

家下我都將好多拆盒, 碟/同外面張紙另外收起. 入面除左張 S/N 卡好緊要外根本咩都無.  (話雖如此, 不見了再買過也不太覺得心痛) .
記得昔日買只simcity 3000, 個彩盒成本大書一樣, 說明書又厚, 真是好難忘. (找找看, 反補相)

最近如果要packing夠講氣勢的話, 我就只好望WOW的下一個expansion.

還是好音樂最好.

星級玩家

只會為SIMS 而買

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
@肥狗仔@ + 50 + 50

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

海盜 發表於 2014-9-4 22:08
只會為SIMS 而買