設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] JUSINO 和 SIRUI 腳架點揀?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
JUSINO 和 SIRUI 兩個牌子,那個腳架質料好D?

因為旅行用,所以唔想太重,最好 <1.5Kg

旅行應該用 3 / 4 節好?
TV: PANASONIC TH-42PV80H
AMP: Yamaha RX-v667
F: KEF C7
C: KEF IQ60C
SR: KEF 2005.3
Sub: Kube-2

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢支我見過實物都唔錯
http://tw.taobao.com/item/402868 ... .7406521.0.0.u3r378
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

lemonstar 發表於 2014-9-1 22:20
http://www.yingkee.hk/sirui-t-025x-c-10x/

想入呢支去旅行用

朋友用緊,佢話唔夠高,又震,唯一好處係輕

用呢支好 D,不過又重番D

http://taiwan.tmall.com/item/185 ... ed55e27b&pm_id=

科林玩家

大陸平腳,用料唔會太大分別吧。
其實你預算幾多

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

boysbehei 發表於 2014-9-2 00:08
大陸平腳,用料唔會太大分別吧。
其實你預算幾多

最好幾百, 不過$1000 就可以. 因為旅行用, 所以唔想太重,希望行山路營也可去。輕得一磅得一磅

還有見人話SIRUI 1204,夠輕但唔夠金鐘穩,用無反ok,  但大機大風有的危... 真係苦惱....

現在有幾隻好似OK....CHING 可以幫忙睇睇嗎?

JUSINO TSR-254C
http://detail.tmall.com/item.htm?spm=a1z0d.6639537.1997196601.73.29DVQ6&id=35820920325

SIRUI T1204+K10
http://detail.tmall.com/item.htm?spm=a1z10.5.w4011-6139222787.104.1vhPz1&id=16072208472&rn=b965a99e14b647b5d6bb7fb9a3d541e8

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

lemonstar 發表於 2014-9-1 22:20
http://www.yingkee.hk/sirui-t-025x-c-10x/

想入呢支去旅行用

5節太易震,4節已經極限

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

rlwk2009 發表於 2014-9-1 23:07
朋友用緊,佢話唔夠高,又震,唯一好處係輕

我矮,可能啱d, 如果真係輕飄飄就唔係咁好

http://www.yingkee.hk/sirui-tx-tripod/

T05x vs T1205x
0.9 vs 1.2 kg

1萬

三潮玩家

lemonstar 發表於 2014-9-2 11:53
我矮,可能啱d, 如果真係輕飄飄就唔係咁好

http://www.yingkee.hk/sirui-tx-tripod/

呢兩支都可以喺 SSP 試吓

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

呢兩隻牌子自己未用過唔敢講D乜, 但好似BENRO呢隻, 自己前後用過兩隻, 一支鋁一支炭, 鋁的都幾細支, 500幾蚊(包頭, 但我支300/4+D60後已經好勉強, 後來都係換了MANFROTTO頭)算OK, 後來再入了支BENRO的炭, 係反折的, 好細支好方便, 但兩年多D後, 中軸同反折位都滑牙, 已經廢了.
結果忍痛入了一支較大支的MANFROTTO(190NEW), 雖然大支D重少少, 加上都要3K前後, 但真心實淨, 穩固同埋夠高, 影風景, 尤其夜晚時好好用.
名牌腳係貴了D, 但如果常用的話, 考慮返個耐用度都係抵玩的.(一年影唔夠幾次夜景的人當然冇需要)
等運到