設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: rlwk2009

[用家吹雞] 富士相機

科林玩家

自從入咗富士機,我部 NIKON 已長眠防潮櫃 X2
我部D80和J1, 真是冇再用過, 本身還打算去完旅行賣X-E2.................

1.rlwk2009           X-T1
2.cosworth01hk    X-T1
3. mike384           S6500
4. patchiu            X-E1
5. boysbehei        X-E2

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

rlwk2009 發表於 2014-9-1 09:14
挭係算啦

話說部D600又入了CS, 今次排隊換D610, 不過有排等~~~
都諗緊好唔好轉會, 有D心灰意冷.
FUJI太富貴玩唔起之餘重要係APSC, 所以心理上有D抗拒, 而家都諗緊轉會入A7, 不過A7係長鏡方面較弱, 如果換就有排影唔到雀了.
等運到

星級玩家

6. jeremymak       X-E2

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

OM change to Fuji

7.  4ktv                 XT-1

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

mike384 發表於 2014-9-1 14:28
話說部D600又入了CS, 今次排隊換D610, 不過有排等~~~
FUJI太富貴玩唔起 ...

A7 唔錯吖,係依家鏡群比較少D咁解(最初我都係喺 A7同X-T1二揀一,另外由 FF 降落 APSC 都諗咗好耐)
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

星級玩家

rlwk2009 發表於 2014-9-1 17:55
A7 唔錯吖,係依家鏡群比較少D咁解(最初我都係喺 A7同X-T1二揀一,另外由 FF 降落 APSC 都諗咗好耐){:6_182 ...

真係估你5到

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

mike384 發表於 2014-9-1 14:28
FUJI太富貴玩唔起 ...

師兄,乜原來有得換D610咩?  我之前換過一次shutter,唔知有無得換…

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Canon to Fuji

7.  4ktv                 XT-1
8. lemonstar          X-T1

黑鑽玩家

thx_wong 發表於 2014-9-1 21:27
師兄,乜原來有得換D610咩?  我之前換過一次shutter,唔知有無得換…  ...

換就唔一定有得換, 但前提係要你主動提出, 我前後整過兩次, 第一次清洗CMOS, 第二次換快門, 今次係第三次整, 本來唔係想整, 而係買了支新鏡走焦, 結果佢地話部機都要再CAL, 重要收我2百5, 我米叫佢不如唔好CAL, 直接換D610好D啦, 橫定都整了兩次, 但佢地以唔夠貨為名, 要我等個幾月~~~

以下係我的換機經歷, 希望可以畀到個參考你:
1. 年半前清洗過CMOS, 當時真係幾污糟
2. 半年前又去清, 換埋快門, 當時污糟不能忍受的地步, 影親夜景都可以見到數十大黑點, 真係乜MOOD都冇.
    之後好了一陣
3. 其實平時都冇乜事, 但一HDR時,日出呢D就出事了.

今次去CS寫明[要換機], 幾日後CS打畀我話其實部機冇事, 我即刻話[我想換], 答案係[OK, 不過呢期唔多貨, 要等陣, 下個月尾得嘛],換機大哂, 我唯有SAY YES LOR~
等運到

黑鑽玩家

rlwk2009 發表於 2014-9-1 17:55
A7 唔錯吖,係依家鏡群比較少D咁解(最初我都係喺 A7同X-T1二揀一,另外由 FF 降落 APSC 都諗咗好耐){:6_182 ...

換的話, 除了買支平24-70KIT鏡外, 應該都會入福仔手動鏡, 所以又唔怕佢冇選擇.
問題係而家冇乜好的TELE., 如果要加ADAPTER先用到, 咁不如唔好換了.
一支單反TELE, 再加300幾GRAM的ADAPTER(分分鐘二三千蚊), 結果又係單反重量, 換黎做乜春??
等運到