設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mksound2211

[討論] 戲院vs家庭影院

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

空間感唔夠戲院闊,中置人聲都唔夠,唯一就係環迥聲可以焗住,咁就聽得好清楚同埋自已可以調較!

專業玩家

AV 新丁

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

声畫效果就家裡比電影院好同直接好多.
但電影院個 feel係普通家居環境下重現吾到,
除非好似外國有地方,成個地庫装修到好似小型影院咁.
如果我有間咁正既私人影院,
邊到都吾去,晚晚煲戲到天光.
好正呀 ...
ryanenen 發表於 2009-9-11 09:56

哩張相.........我睇唔倒我睇唔倒
不斷求進步的 AV + HIFI 生活... MA+SVS@SONY+Spark Audio
=> 我的初級 AV + HIFI 組合 <=

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

論音效 ~ 家庭影院我認為家庭影院音質同環繞效果都比戲院優勝,
            但有部份戲院已相當接近.
論畫質 ~ 家庭影院以我部三菱HC3000 X BDP,不論色彩及畫面,
           都比戲劇靚,尤其雜訊方面,戲院實在太多.
論氣氛 ~ 戲院實在無得比,超黑,巨幕加巨聆聽空間,相信無人能及.
論享受 ~ 平手.現今戲院環境舒適,座位寬敞,隔音一流,但可惜經常受外圍影響已扣分.
                 (如無線電話聆聲及觀眾談論劇情).家庭影院環境因人而議,未必有OSIM椅,
            但正所謂龍床不及狗竇,木櫈都可以好舒服.而且可以因應劇情而大叫大笑,
            大哭大鬧,同埋隨時暫停如廁(唔使谷爆及唔會錯過片段).
論消費 ~ 家庭影院一家三口睇一次3D電影,加埋VISA預訂接近三舊水,
           但一隻Blu-ray碟兩舊,而且可以不時翻睇及放回二手市場,符合經濟效益.

結論係家庭影院
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

声畫效果就家裡比電影院好同直接好多.
但電影院個 feel係普通家居環境下重現吾到,
除非好似外國有地方,成個地庫装修到好似小型影院咁.
如果我有間咁正既私人影院,
邊到都吾去,晚晚煲戲到天光.
好正呀 ...
ryanenen 發表於 2009-9-11 09:56

嘩! 直情戲院一樣

進階玩家

論音效 ~ 家庭影院我認為家庭影院音質同環繞效果都比戲院優勝,
            但有部份戲院已相當接近.
論畫質 ~ 家庭影院以我部三菱HC3000 X BDP,不論色彩及畫面,
           都比戲劇靚,尤其雜訊 ...
pepsiman 發表於 2009-9-11 10:13

agree!

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

maner394 兄....咁你可能要包一間戲院睇啦
mksound2211 發表於 2009-9-11 01:11

唔使包我自己咪有一間私人影院!

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

pepsiman 兄講得啱,但係好多時有一套好器材炸機又驚人投訴!真係好難發揮&享受...

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

我鍾意戲院,
因為.....係屋企好難靜靜咁睇完一套戲,次次都係睇睇下唔係比人叫做野樣就攪嗰樣.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

個空間感永遠都做唔到戲院個效果

進階玩家

香港地甘鬼細,咩都玩唔到...大聲d都比人投訴