設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[私人收藏] 陳慧嫻原版大碟CD + 從頭認識12CD Boxset套裝

銀級玩家

歸來吧和1989演唱會我直情聽到隻 CD 瓜左,好在舊年出左 K2-HD 版,即刻買番。
Amp.:Onkyo 929 + W4S MMC7,  BDP:Pioneer LX58
Speakers: Dali Ikon 7 MKII, Vokal 2 MkII, Onwall X2,  JBL Control 5,
十仔: HRS-12, CDP:Pioneer T-07A, DAC Music Hall 25.3

鑽石玩家

eddychoy04 發表於 2015-1-19 00:10
歸來吧和1989演唱會我直情聽到隻 CD 瓜左,好在舊年出左 K2-HD 版,即刻買番。  ...

師兄, "瓜左"系迷 "CD花左" 或"CD邊脫銀"??
我到依家都不明白點解CD會脫銀, 我有兩隻CD脫銀的體驗

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50

查看全部評分

銀級玩家

psb 發表於 2015-1-19 19:08
師兄, "瓜左"系迷 "CD花左" 或"CD邊脫銀"??
我到依家都不明白點解CD會脫銀, 我有兩隻CD脫銀的體 ...

歸來吧隻飄雪冇左頭頭罁琴幾粒音,1989演唱會某隻歌 (唔記得邊隻),有類似情況。
冇表面傷痕,都唔知表解?
我還有隻 Kenny G Live 內的第一cut "Going Home" 播唔到,又係冇表面傷痕。
三隻碟都係聽好多次的,冇一百都有幾十次,所以唯一解釋係聽得多。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Amp.:Onkyo 929 + W4S MMC7,  BDP:Pioneer LX58
Speakers: Dali Ikon 7 MKII, Vokal 2 MkII, Onwall X2,  JBL Control 5,
十仔: HRS-12, CDP:Pioneer T-07A, DAC Music Hall 25.3

鑽石玩家

eddychoy04 發表於 2015-1-19 19:34
歸來吧隻飄雪冇左頭頭罁琴幾粒音,1989演唱會某隻歌 (唔記得邊隻),有類似情況。
冇表面傷痕,都唔知表解 ...

原來CD聽多都會瓜...這不單止是因為脫銀或花, 或者是因為CD唱機激光高溫?? 我也盡量避免繼續聽同一隻CD幾個小時

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由

查看全部評分

鑽石玩家

再來Boxset 裡面兩張...

你身邊永是我(1993)
01. Jealousy
02. 夜了點
03. 碎花
04. 重頭愛你
05. 永遠愛你的人
06. 好想永遠這樣╱黎明合唱
07. 放鬆三分鐘
08. 你身邊永是我
09. 為情為愛╱黎瑞恩合唱
10. 故夢

Welcome Back (1995)
01. 從來是一對
02. 還是喜歡看你
03. 留戀
04. 不清晰的戀愛
05. 今天夜裡總下雨
06. 不想你,還想你
07. 今天的愛人是誰
08. 戀戀風塵
09. 拋拋
10. 放不開你放下我
11. 還是告別吧

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
alexming0101 + 10 + 10 一定要加分!
dc903 + 10 + 10 12CD Boxset 逐隻曬 之 碟九 十

查看全部評分

鑽石玩家

psb 發表於 2015-1-2 16:00
繼續分享陳慧嫻音樂旅程....因為開始聽她的音樂相當遲, 好彩有此 "從頭認識陳慧嫻"12CD Boxset套裝, , 讓小 ...

在此之前曬過的所有大碟曲目, 給師兄參考

故事的感覺(1984)
01. 多少柔情多少夢
02. 神柲的遊戲
03. 人生的風浪
04. 今天再不可
 (電影「青蛙王子續集」主題曲)
05. Crazy Love
06. 俏皮小天使let's go╱
  陳慧嫻.陳樂敏.黎芷珊
07. 玻璃窗的愛
08. 青春的我誰可擋
09. 熱愛
10. 今天再不可(II)

陳慧嫻(1985)
01. 花店
02. 無意逗留
03. 夢中人
04. 心裡的刀痕
05. 監視眼睛
06. 藍藍的情調
07. 時代插圖
08. 愛是個問號
09. 為何仍是你
10. 無聊的警告

反叛(1986)
01. 跳舞街
02. 痴情意外
03. Love Me Once Again
04. 夏日
05. 六月某天
06. 路
07. 反叛
08. 與淚抱擁
09. 懷習慣
10. 忘記悲傷
11. 牆

變變變(1987)
01. 變、變、變變變
02. 貪、貪、貪
03. 天意
04. 懶洋洋的下午
05. 去吧!
06. 請勿接近
07. 鐵心人
08. 最真的愛
09. 浪女孩
10. 明早
11. 心動(電影「心動」主題曲)

秋色(1988)
01. 地球大追蹤
02. 可否
03. 凌晨舊戲
04. 夜半驚魂
05. Joe Le Taxi
06. 人生何處不相逢
07. 秋色
08. 大情人
09. 印心
10. 幾時再見?!

嫻情(1988)
01. 不住怨婦街
02. 不羈戀人
03. 渺茫的愛
04. 沉寂午夜
05. 一對寂寞的心╱張學友合唱
06. 傻女
07. Bad Girl
08. Money Can't Buy Love
09. 夜半歌聲
10. 歲月流聲

永遠是你的朋友(1989)
01. 千千闋歌
02. 最後的纏綿
03. 虛假浪漫
04. 夜機
05. Dancing Boy
06. 披星獨行
07. 冰點
08. 憂鬱,你好
09. 真情流露
10. 親吻
11. 應該不應該

歸來吧(1991)
01. 孤單背影
02. 月亮
03. 你+我=火
04. 七分愛情三分騙
05. 夜半輕私語
06. 披星戴月
07. 紅茶館
08. 飄雪
09. 胡思亂想
10. 你的夢、我的夢
 (電影「大鬧廣昌隆」主題曲)
11. 歸來吧

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
alexming0101 + 10 + 10 感謝psb兄超正無比的分享!!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

psb 發表於 2015-1-22 20:03
再來Boxset 裡面兩張...

你身邊永是我(1993)

兩張專輯的第3首同樣的動聽精彩萬分超級好好聽

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
Norman + 20 + 20 絕對認同
psb + 10 + 10
dc903 + 10 + 10 聽歌心得

查看全部評分

鑽石玩家

alexming0101 發表於 2015-1-22 21:01
兩張專輯的第3首同樣的動聽精彩萬分超級好好聽

師兄太客氣, 執碟曬碟小弟很過癮 enjoy, 濕碎

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
alexming0101 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

陳慧嫻 Priscilla Chan Facebook: Posted on 24 January 2015

正在努力鍛鍊中。在家中開著暖氣,穿了三件衣服,跑步,大汗淋漓!好熱,好辛苦,但很滿足!為了以最佳狀態呈現於大家眼前!一月三十一日東莞演唱會不見不散!

x

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dc903 + 10 + 10 精彩報告
alexming0101 + 10 + 10 支持慧嫻!!!!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

陳慧嫻 Priscilla Chan Facebook: Posted on  6 January 2015

今天很高興跟Karen莫文蔚、林欣彤和麥玲玲師傅參與譚校長的廣播劇<銀河歲月>錄音。我會在第十三集出現。今天已經開始廣播第一集啦!大家一定要準時收聽呀!

x

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dc903 + 10 + 10 一定要加分
alexming0101 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分