設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chris1888

[隨身耳擴] 現在小人用portable amp.

高級玩家

truenobzr 發表於 2014-8-19 13:09
AK120II 其實都 ok, 不過小第家貧仲未接受到七千以外嘅 DAP, 講聲其實都收貨,講樣同造功我都幾鍾意,覺 ...

其實各位意思係咪即係iPhone+任何DAC/AMP效果都唔會好得過AK100II/AK120II?

因為考慮緊買部Soundroid Typhoon+iPhone定直頭買部AK100II/AK120II

鉑金玩家

vincentfung 發表於 2014-8-19 22:12
其實各位意思係咪即係iPhone+任何DAC/AMP效果都唔會好得過AK100II/AK120II?

因為考慮緊買部Soundroid T ...

講乜都假,學其他師兄話齋耳聽為實。
iBasso DX200
Fiio X7 Mark 2
Sony ZX300
64 Audio V6S
Unique Melody Martian
Fiio FH7
Sony XBA-N3BP
Sony MDR-1A
Sony MDR-M1ST
Sony WH-1000XM3

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

vincentfung 發表於 2014-8-19 22:12

因為考慮緊買部Soundroid T ...

奇怪,同一段文字我既理解相差咁遠既?

不過你一加「任何」兩個字就可以肯定答 No 了,因為  Dac/Amp 由 $100 有找到 $10,000  唔夠比都有,你咁 generalise 就凶多吉小了!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

不過我就覺得一部ipc加一部dav就以機勝過一體機

鉑金玩家

班目一角 發表於 2014-8-19 22:55

我暫時都覺得係咁,可能我見識少... 未有機會試埋 AK240 平衡,唔知會唔會哇一聲呢...
iBasso DX200
Fiio X7 Mark 2
Sony ZX300
64 Audio V6S
Unique Melody Martian
Fiio FH7
Sony XBA-N3BP
Sony MDR-1A
Sony MDR-M1ST
Sony WH-1000XM3

銀級玩家

有一日我去左試聽DAP
一次過試左AK100II, AK120II, AK240同FiiO X5...
我覺得: AK240 >= AK120II >> AK100II >= FiiO X5
(>:高一級 >>:高兩級 >=:高半級/相約)

我自己都係IPC+DAC/AMP既用家
如果唔計聽Hi-Res檔案 我覺得兩層炸彈大概係>AK100II

而DAP既最大優點係體積細少之餘推動鐵IEM亦有板有眼
而且Astell & Kern既分析力同音場營造相當優秀 三頻解釋度甚至比大多數DAC/AMP強
而FiiO X5就好清淡同現場感強 聲音CP值秒殺AK 可惜UI依然杯具

DAC/AMP唔多唔少都係味道機 旨在強化iPod既音響性
不過 如果唔考慮體積同充電時間既話 三層炸彈會係首選

黃金玩家

班目一角 發表於 2014-8-19 22:55

我都覺係咁, 尤其是 ipc 改行 Rockbox 後, 試過將 ipc + amp 換上同一 amp + X5, 我木耳唔覺分別大到要俾錢。所以淘咗架 ipc 128GB SSD + 大電組裝機, SSD 應該會好聲啲  

專業玩家

WallerHomie 發表於 2014-8-20 17:02
有一日我去左試聽DAP
一次過試左AK100II, AK120II, AK240同FiiO X5...
我覺得: AK240 >= AK120II >> AK100I ...

兩層炸彈係點先??
由幾千至萬元起跳都砌到出黎..

你話普通IPC就咁加AMP既話我都認同

黑鑽玩家

主要係用電話直推既用家多左, 我係視聽展見絕大部份都係用電話試耳機 用 DAP 既更加少, 抬炸彈出街既就更加少.  但用電話直推唔代表對音質無要求, 出隻貴價既 CM, 或者高階既 IEM 大有人在, 可以拉近同用 AMP 推既差距, 出到街差別唔會太大...況且而家 D 人出街主要掛住 WHATSAPP, FB, 專心聽歌既人真係唔多

銀級玩家

scene030112 發表於 2014-8-20 18:49
兩層炸彈係點先??
由幾千至萬元起跳都砌到出黎..

$2500-5000銀內既DAC AMP一體機
仲有 IPC就咁加耳擴唔太好 點都要加DAC
就咁加AMP係舊iMod既玩法
兩層炸彈係指IPC+DAC AMP 並非IPC+AMP
因為純DAC冇Phone Out