設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 終於等到新玩具:Cambridge Audio 751R V2

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
首先多謝各位師兄的推介和分享,讓我下定決心加入劍橋之友會。

我係半新手,之前用開PIONEER入門級的AV AMP,配MIRAGE衛星喇叭仔。睇戲都算滿意,但係一聽唱D聲就散散濛濛,好似喇叭俾人包咗一層厚厚的保鮮紙咁。

唔想咁樣,可以點樣呢?

Cambridge Audio 751R V2,六月訂貨,前週收到電話話有貨到港。

拜讀過各位師兄的帖子後,了解到強將弱兵都係唔掂的,所以立心告別衛星喇叭,前中置喇叭改用KEF LS50 和 KEF R200C,跟久候多時的CA 751R一同上週送貨。而之前用開的前置喇叭 MIRAGE OS3-SUB 則轉為後置喇叭,低音則仍沿用MIRAGE MM6。

這幾日試機後,小弟有初步淺見如下:

SET UP
  • CA 751R 的Set Up過程頗為簡單。
  • 參照師兄們的經驗,一於唔使理Audyssey Auto Setup + 2EQ,只選用Audyssey Auto Setup。
  • 用跟機的microphone來測定喇叭距離和音量等。
  • 十仔Crossover 則自行更改為前中置喇叭用100HZ,後置用120HZ。
  • 再跟足師兄們的袐方,開啟Dynamic EQ和設定 Dymanic Volume。
  • 以為搞掂,點知試睇藍光碟時發現有影無聲,解決方法係關掉ARC功能。

聽歌
       
  • 我最滿意係聽人聲清唱 和 樂器獨奏。同之前比較,簡直係另一個世界。人聲很清澈分明很有現場感,鋼琴聲的每粒音符像雨點般打在身上的感覺。
  • 聽歌劇時聲音的方向感好出,聽聲已經可以估到當時演出者在台上的企位方向。
  • 聽交響樂和較複雜的樂曲都比以前好,但係都係仲未得。層次感都係未夠分明,而且聽落好平板唔夠動感。
  • 我估可能係音源問題。iCloud steaming 經 APPLE TV經HDMI線入 CA 751R,D聲唔得就預咗啦,貪用手機選唱方便啫。
  • 之後轉用CD再試聽交響樂,一如所料真係有唔同的。聲音明顯地較有動感,而且唔同樂器之間的音量分配也明顯較協調。但點都係無聽人聲清唱/樂器獨奏時咁清晰咁有現場感。
  • 理應激昂的位置都係唔夠激昂。關隻十仔喇叭事?

睇電影
       
  • 聲音自然明快,見山是山,跟之前用開的日本AV AMP的那種人工化華麗感覺很不一樣。
  • 底聲好靜,令電影音效顯得特別鮮明,聽多好多之前聽唔到的細節。
  • 對話人聲更清晰。
  • 畫質和之前無明顯分別。

睇電視
       
  • 我習慣開AMP睇電視的。用MAGIC TV經HDMI線入 CA 751R。
  • 真係聽多好細節。特別係廣告,之前都唔覺原來有好多音效的。
  • 其實應該用邊個Sound Mode來睇電視呢?暫時試用緊Dolby Digital (2/0) + Dolby Pro Logic II Movie。

有問題,未解決
  • 唔知點解轉 “Surround Modes”時,一轉到DSP 或 Multi Channel Stereo,個十仔喇叭就會 ”Boom” 响一聲,跟住隻十仔就無聲,其它喇叭正常。再轉去其它“Surround Modes” 隻十仔又正常翻。咁的情況會唔會係粒DSP有問題呢? 使唔使考慮換機呢?
  • 睇電影時,仍覺當背景音樂/音效夠聲,對話就唔夠大聲。如果簡單地調大中置,中置和前置的音量又唔多平衡。以前部PIONEER AV AMP,我係透過EQ Setting人手調高所有喇叭的1K HZ 約3-4DB來解決這問題的。但係CA 751R好似無得咁搞,有乜其它辦法?
  • 部Cambridge Audio 751R V2的Firmware 的版本係1.22/ 1.19/ 1.10 (MCU/ HDMI/ DSP),好似仲舊版過Cambridge Audio 751R 的 Firmware。點解會咁呢? 有無得自行 Upgrade 呢?
  • 師兄們可唔可以講解吓CA 751R的 Upsampling to 24-bit/192kHz 功能係點先可以用到呢? 係唔係睇電視/用APPLE TV 聽歌時已經用緊呢? 還是要用其它方法呢? 謝謝。

評分

參與人數 10威望 +100 金錢 +90 收起 理由
esin0822 + 10 + 10 絕對認同
WildKid + 10 + 10
billy829 + 10 + 10
TYLEEDON + 10 + 10 一定要加分
wadee + 10 + 10
Krizzzz + 10 精彩報告
jeffmao + 10 + 10 精彩報告
mdo + 10 + 10 歡迎加入CA家庭
keekee + 10 + 10
louis001 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

唔知點解轉 “Surround Modes”時,一轉到DSP 或 Multi Channel Stereo,個十仔喇叭就會 ”Boom” 响一聲,跟住隻十仔就無聲,其它喇叭正常。再轉去其它“Surround Modes” 隻十仔又正常翻。咁的情況會唔會係粒DSP有問題呢? 使唔使考慮換機呢?
==試下再抆條十仔線再插返實睇下會唔會再有咁既情況

睇電影時,仍覺當背景音樂/音效夠聲,對話就唔夠大聲。如果簡單地調大中置,中置和前置的音量又唔多平衡。以前部PIONEER AV AMP,我係透過EQ Setting人手調高所有喇叭的1K HZ 約3-4DB來解決這問題的。但係CA 751R好似無得咁搞,有乜其它辦法?
個auto set 我通常剩係會用佢個距離 其它音壓及各樣設定會再人手set 過  試下將用音壓計再調一次 佢個pink noise 可以用得冇問題
最重要係攪好隻十仔同前置個相位

部Cambridge Audio 751R V2的Firmware 的版本係1.22/ 1.19/ 1.10 (MCU/ HDMI/ DSP),好似仲舊版過Cambridge Audio 751R 的 Firmware。點解會咁呢? 有無得自行 Upgrade 呢?
點解唔打電話問行   不過我記得keekee師兄好似係update過

師兄們可唔可以講解吓CA 751R的 Upsampling to 24-bit/192kHz 功能係點先可以用到呢? 係唔係睇電視/用APPLE TV 聽歌時已經用緊呢? 還是要用其它方法呢? 謝謝。
==以我所知同理解係會自動處理

開心死咯 鬼妹2號   恭喜師兄

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wadee + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

鬼妹仔你煲多三個月個變化重大呀

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

恭喜師兄!cambridge 751r 和amthem我都有興趣,師兄可否用代碼顯示幾錢,等我有個預算。

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2014-8-12 17:51
鬼妹仔你煲多三個月個變化重大呀

我系知道update方法,不過無試
update系解決咗Biamp問題,我對喇嘛都Bi唔到amp。
ISOL-8 | Cubox | CA | YBA | Focal | Velodyne

星級玩家

恭喜師兄加入埋CA~~
1. CHING仲可以試下關左DYNAMIC EQ有唔同效果同FEEL
2. 部CA機測完音量+/- 後, 我自己仲要微調前置/後置左右遷就番家居佈局物料特性, 前置就左右一樣, 但後置右邊比左邊高1DB
3. 中置以前都人聲唔夠, 加DB又唔係甘夾又無辨法, 後來換左中置同喇叭線就改良左, 唔知係唔係呢個原因?
4. 小弟睇TV就用NEO CINEMA模式

Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

黑鑽玩家

Hi-Fi OCD 患者

金耳朵金耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Ching KEF R200c 感覺如何?
小弟都有興趣佢或 B&W HTM62
Hi-Fi: 退燒中
Head-Fi: Song XBA-Z5 + Astell&Kern AK120II

星級玩家

louis001 發表於 2014-8-12 17:49
唔知點解轉 “Surround Modes”時,一轉到DSP 或 Multi Channel Stereo,個十仔喇叭就會 ”Boom” 响一聲, ...

Louis 師兄,我就是看過你那篇推介CA 751R 的大作,才決定選用的。

Auto Setup 後再自行調整音壓,是指用音壓計為準在 "Level Calibration" 做調整嗎?

星級玩家

ww1338 發表於 2014-8-12 18:11
恭喜師兄!cambridge 751r 和amthem我都有興趣,師兄可否用代碼顯示幾錢,等我有個預算。  ...

K

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Reactor 發表於 2014-8-13 16:39
{:1_245: ...

齊齊整整,Good