設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: YYCW

[請教] 點先知部Amp夠唔夠力推個喇叭

星級玩家

ronan 發表於 2014-8-14 20:01
係呀,加power amp 可以好好咁發揮個喇叭的表現

就算對於2k-3k 的入門喇叭黎講,加左power amp 後分別都 ...

AGREE, 小弟就係一個活生生抵打的例子啦, 正常係選左合心水的SPEAKER再搵岩的AMP配合
不過小弟唔係, 所以加左POWER AMP後套入門書架就唔掂了, 聽得出好多問題
不過事實上聽人聲及某的樂器正左好多, 又甜左又雄渾左唔識形容了, 總之表現高左好多
但應付唔到既野亦見晒光, 卒之都要換番對座地先無浪費左POWER AMP
Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

YYCW 發表於 2014-8-14 10:03
多謝師兄的解釋,初步有些了解,但我未有師兄對音樂分析力和經驗方面的功力,恐怕在聆聽時會出錯。請問若 ...

以數據黎講,最基本可以睇以下資料

1. AV AMP 的輸出POWER

輸出的POWER 的越大,代表部AMP 越好力,但問題係好多廠商都玩數字遊戲,好似ONKYO 咁,好多POWER 都唔足料,所以好多師兄都話,一部30W 的INTEGRATED AMP ,仲好力過ONKYO 5010

2. 喇叭的sensitivity

例如89dB, 即代表喇叭輸入1W 時,起喇叭1米外,可以量度到89dB ,所以一部INTEGRATED AMP 只得30W ,如果真係足料,已經好好聲了

所以SENSITIVITY 越高,即代表喇叭越易推,但實際未必一定,例如座地喇叭同書架喇叭比,座地喇叭都會有較多的單位,所以理論上,當座地喇叭和書架喇叭都是輸入1W 時,因為座地喇叭的單元較多,所以會較大聲,但大聲唔化表好聲

好似B&W 咁,出哂名難推,例如CM10, 但sensitivity 有90dB

http://www.bowers-wilkins.com/Sp ... CM_Series/CM10.html

3. 喇叭的輸入impedance

ohm 收越大,即代表draw 較少current ,即越易推,相返ohm 數越細,相對draw 較大current ,所以較難推

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

我又係新手,諗住買D中價嘢,又想簡單D,一部AV機算,扒文睇左幾個月,結果買了Anthem710,喇叭又係諗左好耐書架定座地,結果又敗了elac407,係原音音響試,同返到自己家試,又好似差唔遠,可能自己木耳。不如各位師兄,又講下自的喇叭和擴音機組合給大家分享!謝謝
TV LG 55LW6500
Amp Marantz SR8012
BDP OPPO105D PS3
FS Elac407
CS Elac241.2
RS KEF 301
SUB 威力登1000

威力登1000

星級玩家

jeffmao 發表於 2014-8-14 14:23
睇數據小弟都唔識,我都係新手來又木耳, 不過CHING既喇叭聽開會感覺聽得出分別, 其實POWER AMP係好有用值得 ...

咁CA 751R 配邊部Power Amp 好呢?

星級玩家

Reactor 發表於 2014-8-15 00:20
咁CA 751R 配邊部Power Amp 好呢?

CA配邊部真係難講因為大家口味同喇叭都唔同, 但約略記得以前睇過的CA機師兄用既POWER AMP提過既有 -
EMOTIVA, ANTHEM, PARASOUND, SUNFIRE 而呢幾類多人用的, 可能因為無甘貴掛
不過以前8過下, PARASOUND可能係當中最貴, 另一方面EMOTIVA算最平仲係上網訂然後用木箱直接SHIP去你家地址
而根據CHING吹水所知再貴少少既後級就係 THETA, CHORD, BRYSTON, INTEGRA, LEXICON, KRELL 之類...唔知仲有無漏左錯左, 有錯請插, 以上牌子係咩野形號並唔多, GOOGLE即見到間廠名CLICK入去即見到, 至於分別等其他CA機主分享了

講番小弟CASE因較喜歡聽聲底偏甜美柔和及音樂底豐富D的歌, 要求聽歌水準好D但睇戲要求唔高, 可能因為甘被提議用LEXICON 較 KRELL更合CA機, 用上後而家音樂感正正, 但原來睇戲都係佢強項, 咩野都出晒來, 後來刨文先知LEXICON睇戲係好掂, CHING不要見笑, 小弟就確係甘無點做功課十下十下就加後級好彩買岩左, ANYWAY希望幫到CHING作小小參考

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
Reactor + 5 + 5 用家心得

查看全部評分

Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jeffmao 發表於 2014-8-15 02:48
CA配邊部真係難講因為大家口味同喇叭都唔同, 但約略記得以前睇過的CA機師兄用既POWER AMP提過既有 -
EMO ...

師兄..原來小弟套器才和你有小小一樣..當然D20正好多 ..小弟也煩加POWER AMP問題..又想買2ch.class a..又怕加5ch後級聽歌會差d...但見到師兄所講5ch都應該唔會太粗聲..師兄之前用過幾部POWER AMP?..請問可給小小意見嗎?因小弟正煩加POWER AMP問題..麻煩晒 ..唔好意思借樓主post一問...謝謝
前級 YS Balanced A2 Plus
後級 Luxman m06@
Accuphase A-46   
proca D18

星級玩家

呢個問題簡直系抽象派到不得了。調大中置人聲就自然會出D。
但如果喇叭本身難推,會發現“低音量下聲音蒙蒙地”,要開到好大聲先“離箱”。
看戲又不是經常5聲道都好多聲效,所以有“拉上補下”。不是特別明顯的。
如果你用All channel stereo來聽歌,就可以聽到頗大問題,後置那些喇叭出來的音量、質素、都會變得麻麻地。(小弟的情況)
如果你發現前置聲音都“不大出”,就真系幾不夠力,換機或加后級吧。
如果發現後置經常聽唔到聲,要不就好大聲,忽大忽小,難以平衡,也很可能系不夠力(小弟的情況,所以也有點心思思)

5.1和2.0感覺又不一樣。
聽2.0會比較明顯,用2.0聽歌都可以樂器分明,人聲集中,低音有力的話,基本上就ok。
但前級和后級都有影響,很難話單單系后級不夠力。比如話換左前級(或DAC),都覺得以上有改善的。
反而我試過加部后級2.0聽聽歌(看圖),5010質素本身不錯吧,分別不是特別大。可能小喇叭本身就容易推。
OPPO 103, PS 3
Onkyo 5010
三菱8000,Grandview100
MK950 LCR x3+ 95T x4
威記SPL1000 ultra

Mac Mini,OPPO 103
Audiolab MDAC+ Mpwr
KEF XQ10

DT880

星級玩家

billy829 發表於 2014-8-15 03:28
師兄..原來小弟套器才和你有小小一樣..當然D20正好多 ..小弟也煩加POWER AMP問題..又想買2ch.cl ...

CHING唔好甘客氣啦, 小弟真係新手一年期都未夠但記得之前試聽SUNFIRE及KRELL夾751R因為當時有2部後級在場
聽歌下覺得KRELL比SUNFIRE夾CA機口味更合我心水的, 但想聽歌收番小小無甘狂放就同我講LEXICON會岩我而且又接近KRELL特色所以入手左呢部了方便一機2味, CHING可以考慮佢二佬RX-7都得而且都有XLR輸入. 但CHING想用2.0推如果5.1係唔係要3隻POWER AMP? 佔用好多地方? 不過我估2.0的聲推CD真係正到不得了

而家用D20R套AVAMP配呢個POWER AMP聽音樂小弟收貨又HAPPY了, 在鋪聽時候佢用NAIM CDP+AMP聽當然仲正啦
CHING有時間都去聽下~~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jeffmao 發表於 2014-8-15 02:48
EMO ...

LEXICON當然好啦.但$$$$都好甘.
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110

星級玩家

samuel8892000 發表於 2014-8-15 19:26
LEXICON當然好啦.但$$$$都好甘.

RX7同SUNFIRE唔差幾遠