設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 2000年後你聽過的最好廣東唱片...

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

老實講...都真係想了好耐...最終選了呢張碟。

可能有唔少人覺得呢張碟係兒歌 , 但無所謂 , 好聽便成了

主打係"必殺技" , "任天堂流淚" , "悟空" ... 但其實碟中其他作品"愛神" , "在這離別的時候" , "心跳回億"都是不錯之選

呢隻碟最大特色係有一個主題(有點像林億蓮的野花)...就係打機GAME , 係當時廣東碟有個咁的IDEA都算少

呢隻碟另一個特色就係古巨基成個人形象轉哂...潮左一倍...不過呢隻碟之後佢都可以講一帆風順...之後兩隻碟都唔錯 , 但當然無呢隻咁好

唯一唔好就係第一版係紙版 , 收藏唔易 , 太大份

鑽石玩家

梁詠琪 "花火"大碟CD...最後晚餐, 指環, 煙霧瀰漫等等...旋律音樂好浪漫美麗, 有些浪漫弦樂背景..不知道已經聽左多少次了.  
說實話, 看"香港仔"電影都只是因為支持 Gigi

煙霧瀰漫:

梁詠琪第七張粵語專輯《花火》
推出日期:2000年12月19日

01.        煙霧瀰漫                       
02.        雪人                       
03.        灰姑娘               
04.        神仙魚       
05.        一年之計               
06.        指環               
07.        你太好               
08.        最後晚餐                       
09.        堅持               
10.        花火               

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Norman + 10 + 10 絕對認同
CDROMRW + 10 + 10 有同感,真好聽 X2
9spl + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

張學友活出生命演唱會

胡琳, JAZZ THEM UP

黃金玩家

恭碩良 all in
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

個人喜愛: 陳奕迅的H3M
現在仍會聽的CD之一

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

對於古巨基, 我就比較喜歡"我生",
除了愛得太遲, 花灑之外,
自已就十分喜歡"不如留低我"

高級玩家

ballball 發表於 2014-7-31 13:01
對於古巨基, 我就比較喜歡"我生",
除了愛得太遲, 花灑之外,
自已就十分喜歡"不如留低我" ...

他遊戲基後都係用MARK LUI , 陳輝陽,側田等人 , 水準都好好,  不過都係鐘意遊戲基 ~ 成隻碟唔洗跳歌聽

進階玩家

其實2000年後都仲有唔少碟好聽
不過要話一隻好似樓主咁一隻碟有唔少好歌的話
我會講CK Chan隻perfect disorder
隻碟首首歌都好聽

星級玩家

個人喜愛: 陳奕迅的H3M
現在仍會聽的CD之一
X2

黑鑽玩家

76 精選榮譽會員勲章

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
travelbooy + 10 + 10
psb + 10 + 10

查看全部評分

我收藏的經典粵語流行曲CD (now over 1,500,000 views - as of April 9, 2014)