設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jackt

[重低音] 調校雙十的小小分享

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

samuel8892000 發表於 2014-7-25 19:20
Pac兄隻DD15單春都玩到好鬼好聲.

我有玩過雙春(雙dd15+)十日架。但發覺唔糸我杯茶。
師兄有空尼聽下兩聲道吖。都有D改進架

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

好堅既分享,套軟件係咪連咪一齊買架?
我無軟件,只有靠木耳咋
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2014-7-25 22:43
師兄有空尼聽下兩聲道吖。都有D改進架  ...

又毒人呀!!
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

無陰公,毒死人,

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

bigair 發表於 2014-7-25 23:10
好堅既分享,套軟件係咪連咪一齊買架?
我無軟件,只有靠木耳咋

係呀,套軟件跟套咪 http://www.xtzsound.eu/en/produc ... oom-analyzer-ii-pro 一 set 過。

我耳力差,咪用軟件囉,我覺用耳仔啲人堅啲喎!  

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
pac + 10 + 10
chhanthony + 20 + 20
bigair + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

wadee 發表於 2014-7-25 23:18
又毒人呀!!

無D咁記樹

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2014-7-25 22:43
師兄有空尼聽下兩聲道吖。都有D改進架  ...

好呀.我有2個fan對地盒好有興趣可否一同來.因好想毒佢.
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110

白鑽玩家

samuel8892000 發表於 2014-7-26 10:42
好呀.我有2個fan對地盒好有興趣可否一同來.因好想毒佢.

哈哈!你依個朋友靠得住呀。推佢入毒海
pm我約時間啦thx

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

chhanthony 發表於 2014-7-25 14:43
多謝JackT兄的分享

可否試下用xtz的Align Delay去找出兩個subwoofer嘅距離同現時的距離有差別嗎? ...

chhanthony兄,小弟用 Align Delay 越測試越有問題?

Sub-1 實際距離為2.65m左右,未加EQ delay。
Sub-2 實際距離為1.6m~1.8m左右。
但 Anti-Mode 做 Calibration 時 channel delay 為 Left (接Sub-2) 0.4ms,Right (Sub-1) 0ms,增加0.4ms距離為0.136m。
表面上數字係全錯的,但測量圖比實際數字為好,我相信可能因為EQ關係,測量對 phase/distance/delay 會有不同反應。

亦有朋友對小弟說,XYZ對delay的測量並不準確,小弟測量時,對中置及兩隻超低作比較,Align Auto 或者手動 align 都得不到較好的結果,問題可能是同相未必一定最好!?

結果小弟需要好像本文一樣,只能續吋續吋調整,才慢慢調校出來。
理論始終是理論,現實可能有太多變數,所以實踐會比較純理論來得實際。

小弟能力低,真的不知道那一個方法最好,所以還要慢慢學習。

至於小弟拙文,可能並不能幫到各位師兄,希望有識之士可以提點一吓!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Jackt兄:勁呀