設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] Calyx M 配搭耳機篇

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
M已更新0.96,介面不用多說,都是一般,但真的改善了很多.
提供impedance撰擇,正好配合不同耳機及改善音質,而且還可以善用電量,非常好.
很多時想帶簡單物品出街,又想聽歌,所以希望不帶耳擴下,有什麼耳機可配合這部M.
手上有機只耳機,就試試吧,

高級玩家

Audio Technica ATH-CKR7
第一時間,就試試自己最常用的耳機.
因為新出品,剛巧到日本旅遊,又不太貴,而且她的特性,正正指著CARDAS的賣點,當場隨便試聽,死不了人,買下.
AT的特性都是嬌聲,高音或女聲很給引.
配合M,沒有走遠,高頻一樣有徧性,但比原先更悅耳,中低頻更有實在,非常耐聽.很多曲目都有好表現,性價比很高.
但太彭拜和太多樂器的古典曲目就有點亂,OPERA又超捧!

CKR7

CKR7

高級玩家

Monster Turbine Pro Copper
最神奇的耳機之一,經常有人話難配耳擴,有人話運吉,有人愛死,我自己對這耳機看法.是比較有個性,歌路比較揀擇.
但今次配合M,超級神奇!將COPPER以往的特性完完全全推番,人聲給引,古典有古典味,ROCK夠DYNAMIC,拳拳到肉,BLUES就....夠怨,
而HIFI感或層次感呢!....夠,但有以下耳機很強.

Copper

Copper

高級玩家

Cardas EM5813 Model 1
HIFI感和層次感,唔係呢件.
很多HIFI友都對CARDAS的品牌有很好的觀感,我都是死實FANS,所以!我只會講!完全唔甲M,唔雖要浪費時間用任何文字表達.
但配合手機聽歌,絕對超捧.

Cardas

Cardas

高級玩家

Sennheiser HD 650
有台灣網友表達很不錯表現.
我自己用原裝線,原裝ADAPTER,用最大impedance,最大音量,推出了聲,耐聽,合格,滿意,但絕對可以再好,所以真心建議用耳擴.
但不用耳擴,絕對OK,但對部份要大一點音量的朋友,絕對不合格.
我自己在室內,環境比較靜,所以完全足夠享受.而且絕大部份歌路都有超好的表現.我自己認為聽古典,是不二之選.
另外HIFI感和層次感超捧!!上上!

HD 650

HD 650

高級玩家

HEIR AUDIO IEM 5.0
此耳機HIFI感和層次感超捧!!上上!配合M,每個頻段都原全浮出來
原先的錄音,原全表現出來.
我自己最喜歡用她來聽現場音樂....and heavy metal!

IEM 5.0

IEM 5.0

銀級玩家

要治本必需重口味

calyx m o係順暢方面仲有待改善既....
不過話時話,calyx m推se215竟然冇咁濛...
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

高級玩家

goodabc2010 發表於 2014-7-24 10:27
calyx m o係順暢方面仲有待改善既....
不過話時話,calyx m推se215竟然冇咁濛... ...

無錯啦,M的機身耳擴真係有料到.而且以往未必好評的耳機,都有奇怪的改善.
真係要讚!

銀級玩家

要治本必需重口味

cv4004 發表於 2014-7-24 10:36
無錯啦,M的機身耳擴真係有料到.而且以往未必好評的耳機,都有奇怪的改善.
真係要讚! ...

係....又或者咁講,可能係兩者夾到啦...喱d真係靠用家試....

暫時都係希望廠方落力d去搞下軟件方面既野啦
好似set mon既光暗喱d基本野竟然冇....
如果連set光暗都係其他公司既"專利",咁我真係暈
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

高級玩家

goodabc2010 發表於 2014-7-24 11:00
係....又或者咁講,可能係兩者夾到啦...喱d真係靠用家試....

暫時都係希望廠方落力d去搞下軟件方面既野啦 ...

最好有數獨,加個MOBI READER就好啦!