設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: darkfrank

[音響配件] 初玩 pac 地盒 及地線的影響

科林玩家

karsonkwan 發表於 2014-7-23 03:45
地線駁訊號線,BNC,USB既ground, 再駁入地盒, 但我自已試要用好靚既線先有效果,例如純銀線。
點解成日 ...

訊號線個地就係通機殼,而水線就通個殼,地線係唔係同水線通?

星級玩家

alonIV 發表於 2014-7-23 03:48

訊號線個地係咪係通機殼,咁要睇設計者點設計個線路
以我部sound master膽機為例,RCA同水線為係唔通的。另外我的Yamaha AV AMP, 新舊款兩部個電源插座都係冇水線柱的
QNAP TS-469L / dCS NB
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock
Audio Note M6 mk3 Preamp
Mcintosh MC452 Power Amp
JAS Audio Odin Speaker

黃金玩家

alonIV 發表於 2014-7-23 03:36
就係唔明雜訊點樣由部機傳到個地盒,如果真係可以傳入個地盒,咁部機無飛水線,而水線係同全大廈既人共用,即 ...

其實之前已經有人講過,雜訊同電一樣都係會揀最容易走既路徑嚟行,所以當佢地有兩條路選擇既時候佢地會經過一條短而靚既地線去到地盒而唔會走水線,亦因為咁地盒會更快更有效咁帶走雜訊囉。而且,好多設計師都會想避免雜訊由水線走返入部機度所以會飛水線架嘛

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

karsonkwan 發表於 2014-7-23 03:58
訊號線個地係咪係通機殼,咁要睇設計者點設計個線路
以我部sound master膽機為例,RCA同水線為係唔通的。 ...

Signal and digital ground 跟水缐未必通的。
很多日本機都無水缐的。
認同師兄

黃金玩家

alonIV 發表於 2014-7-23 03:48

有D機係, 有D機吾係!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

恭喜樓主入毒物~~!! {:9_426:}

不過我最嬲既係......
"當晚pac兄非常好人地直接車到小弟屋企樓下將呢個幾十磅重的寶盒交到我手上"

點解我次次都要自己去佢車房或者屋企拎架~~~!!!

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

ykluk 發表於 2014-7-23 10:10
恭喜樓主入毒物~~!!

不過我最嬲既係......

哈哈! 因為人地住荃灣呀!

我順路咋.你住近d啦

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

pac 發表於 2014-7-23 10:34
哈哈! 因為人地住荃灣呀!

我順路咋.你住近d啦

我元朗同你青龍頭爭好遠呀~~!!!

仲枉我幫你做打手做咁耐......

白鑽玩家

ykluk 發表於 2014-7-23 10:40
我元朗同你青龍頭爭好遠呀~~!!!  

仲枉我幫你做打手做咁耐......  ...

你乖啦,第日請你飲茶

黃金玩家

karsonkwan 發表於 2014-7-23 02:15
地線可以唔洗駁落底板,揾個多出黎既USB port, 買個A頭駁條地線落去再插入去個USB port就得 ...

我諗住係駁usb要銲頭倒不如直接上主板鑼絲會直接D