設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[重低音] Cheap Cheap 新手 PC 13 Ultra心得

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
除了昨晚和家人去吃飯,無出過街,全日睇碟和打機,成個weekend做左宅男,睇完一套又較一輪,共睇左五部片,幸好還未被投訴過,不過我一到十一點就一定乖乖熄機.

以下是一點調較心得,希望給一些和我一樣在細房用郵筒的師兄研究下.

1. Small room Compensation
2. Gain - 10點鐘
3. Phase - 90度
4. Subsonic filter - 20Hz的情況下: Amp 自動調較之後,在amp較Subwoofer+3 dB
                     15Hz的情況下: Amp 自動調較之後,在amp較Subwoofer+5 dB

由於睇戲睇到唔捨得行開,所以連本來想去買的SPL Meter都無買,
睇黎都係要搵次去行下先得。 

跟住分享下一D試機位,可能都有人提過,我列得specific一D...
因為有D位係以前唔覺,轉左Ultra之後才發覺原來音效係咁好的場面:

1. Wanted - 成套戲音效都好好,一開始衝到對面大廈前的心跳聲
            在15Hz 一個subsonic filter下, 自己個心直頭跟住跳...
            另外就當然係火車掉下果場

2. The Dark Knight - 一開始爆窗果下... 以前我成日留意後段電單車
  和槍戰,爆醫院等場面,但發覺成套戲最顯示Sub仔性能就係一開始
  爆窗果一下, 未換sub之前都根本無留意.

3. U571 - 邊場我諗都唔使講...

4. Iron Man - 由洞內起動副野到出了山洞飛走為止. 出山洞果幾下低頻
       會搞到衣櫃都震埋,後來才解決到.

5. 久石讓concert - "幽靈公主" 第一首一開始果下鼓...好震撼呀!!!!!!

6. 劉德華演唱會 - 上海: 笨小孩 -_-

7. The International - 呢套戲都幾悶而且男女主角都唔靚又老, 
            但係商場槍戰一段都唔錯

8. 家有喜事 2009 - 我都唔係好明自己點解當時會買左呢隻Bluray...
   但估唔到今日睇番都有不一樣的感覺,SVS再次發揮效能,
   在不覺間讓低音融入其他喇叭,連人聲都豐厚左.

總括來說,買SVS PC-13 Ultra之後,唔係低音勁左咁簡單,而係感覺成套
cheap cheap 7.1 system upgrade到了另一level, 雖然我其他七隻都未換...

講完一堆野之後,又到呢個cheap cheap新手請教各位師兄的時候,希望各位
師兄多多指教.

1. 除了Radioshack有什麼一千元樓下的SPL Meter介紹? 因為想買現貨.

2. 由於我完全唔影相(除了用傻瓜機和電話),所以連三腳架都無,請問邊度
有得賣平 (cheap) 得來又夠平(flat)的腳架?

3. Aularex代理那位仁兄唔覆email又唔聽電話,點先可以買到Subdude HD?
   (除左團購,因為已過期)

4. 請問有沒有釘腳在一千蚊樓下而用3-4粒可以承受到13-Ultra的重量?
  如有,有哪裡能買到?

評分

參與人數 4威望 +21 收起 理由
timmywan + 6
Einstein + 4
鐵心心 + 10
post76funfun + 1

查看全部評分

高級玩家

樓主既測試就好似一支支毒箭射埋黎咁..

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

U571好細個果陣睇過, 其實係邊段好爆?
PC13U好似未見過有人落釘

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

U571好細個果陣睇過, 其實係邊段好爆?
PC13U好似未見過有人落釘
10bucks360 發表於 2009-9-6 21:44

好似係第01:16 左右果段
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

恭喜,恭喜  PC 13 Ultra 有排玩了

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

1. 除了Radioshack有什麼一千元樓下的SPL Meter介紹? 因為想買現貨.
   我用緊 Center 329, 鴨記 $360

2. 由於我完全唔影相(除了用傻瓜機和電話),所以連三腳架都無,請問邊度
有得賣平 (cheap) 得來又夠平(flat)的 ...
hkp1196 發表於 2009-9-6 21:51

2. 去旺角DC肥花睇睇, 有平有貴, 用一兩次二三百蚊好喇, 唔好買咁貴
3. 阿KIT OK好人架喎, 我同佢買過兩次野, 都係上午打電話, 下午送貨

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

so good...

進階玩家

樓主原箱入面個張海綿仲係唔係到
無Subdude HD,
個張可以頂得下

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

唔該晒各位師兄的建議!!
上面有師兄提過唔好加釘腳,
咁如果用黑麻石的話,應唔應該在黑麻石下面加釘呢?
謝謝!