設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《猿人爭霸戰:猩凶崛起》Dawn of the Planet of the Apes 觀後感

禁止發言

電影版揸fit人

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今朝睇左《猿人爭霸戰:猩凶崛起》(Dawn of the Planet of the Apes),依家同大家分享下

上集《猿人爭霸戰:猩凶革命》(Rise of the Planet of the Apes) 由 Rupert Wyatt執導、Andy Serkis飾演猿人大佬Caesar、James Franco飾演Caesar個養父,成套戲口碑極佳,喺全球收左超過4億8千萬美元,比同年上畫同一間電影公司嘅《變種特攻:異能第一戰》(X-Men: First Class) 仲賺多左1億3千萬美元。事實證明,超級英雄片未必一定最好賺嘅電影。

嚟到今集《猩凶崛起》,電影公司大換血,不但導演要被換走,甚至連James Franco都冇得留低; 今集由Matt Reeves擔任導演,Andy Serkis繼續飾演猿人大佬Caesar。
其實,今集有冇James Franco參與,已經無關痛癢,因為成套戲嘅靈魂根本就係Andy Serkis;同《變形金剛4:殲滅世紀》(Transformers: Age of Extinction) 一樣道理,冇Shia LaBeouf份拍唔緊要,最緊要係Peter Cullen繼續聲演博派大佬Optimus Prime,因為Peter Cullen先至係成個系列嘅靈魂。
你睇Andy Skeris上集嘅演出就知;佢喺上集飾演猿人大佬Caesar,表現簡直神乎其技;就算今集冇James Franco參與,人類對手換上Jason Clarke,成套戲嘅表現仍然可觀。
至於電腦特技方面,簡直係嘆為觀止,逼真度極高!!飾演猿人嘅演員只需要著住特製戲服,並唔駛好似強國拍《西遊記》咁貼住嘅假毛喺身!!
如果強國想繼續拍《西遊記》,不如試下揾電影公司幫下手,揾佢嚟整隻孫悟空出嚟。
其實Jason Clarke喺《猩凶崛起》嘅表現確實麻麻,攞佢同James Franco比較,明顯後者超班得多。其實Jason Clarke嘅角色應該交畀Gary Oldman飾演。

對於劇情,我接近零挑剔。其實成套戲裏面,猿人同人類根本冇絕對嘅奷角,至少雙方嘅大佬一開頭並唔想打仗,大家只係想生存啫,但係之後嘅誤會,令到大家陷入仇殺之中,搞到兩敗俱傷,又有乜為呢??!!但係如果唔打,又於理不合,因為今集片名叫做猿人"爭霸戰" 並唔係猿人"以和為貴"。今集涉及人類同動物並存嘅理念,其實寫得合情合理又有寓意。

整體嚟講,我覺得《猩凶崛起》拍得唔錯,雖然同Christopher Nolan嘅神級大片仍然有一大段距離,但係仍然能夠保持高水準,實在非常難得。

順帶一提,電影公司已經宣布,2016年會上第三集《猿人爭霸戰》。

評分:85/100

評分

參與人數 12威望 +165 金錢 +150 收起 理由
alleelarry + 50 + 50
Nolan + 10 + 10 精彩報告
day2013 + 10 + 10
scott0208 + 10 + 10 精彩報告
lkljason + 10 + 10
SonSon + 20
bigair + 10 + 10
taxiseven + 10 + 10
lamwaikit007 + 10 + 10
fm31331 + 10 + 10 精彩報告
mancarmen + 10 + 10
quntinchan + 5 + 10 精彩

查看全部評分

簽名被屏蔽

禁止發言

電影版揸fit人

幾正
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Nolan + 10 + 10
lamwaikit007 + 20 + 20

查看全部評分

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
我都有興趣想睇睇~~

銀級玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

CHING, 借寓意-得啖笑
""今集涉及人類同動物並存嘅理念,其實寫得合情合理又有寓意""
*今日涉及政府同學聯並存嘅理念 , 其實大家各行其是 , 各不相讓*

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jayjay + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

AV WEAPON'S                       MUSIC WEAPON'S

禁止發言

電影版揸fit人

quntinchan 發表於 2014-7-17 15:53
CHING, 借寓意-得啖笑
""今集涉及人類同動物並存嘅理念,其實寫得合情合理又有寓意""
*今日涉及政府同學聯 ...

有時睇電影都會有政治哲理

評分

查看全部評分

簽名被屏蔽

銀級玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

sorry,,破壞左D氣氛

評分

jayjay + 10 + 10 太客氣啦師兄

查看全部評分

禁止發言

電影版揸fit人

quntinchan 發表於 2014-7-17 16:58
sorry,,破壞左D氣氛

唔洗講sorry
只係香港喺咁悲觀嘅政治環境下
香港人乜都做唔到
乜都畀政府玩晒
師兄有共鳴啫

評分

查看全部評分

簽名被屏蔽

禁止發言

電影版揸fit人

teddyng637 發表於 2014-7-17 15:49
我都有興趣想睇睇~~

幾時睇?

評分

查看全部評分

簽名被屏蔽

禁止發言

電影版揸fit人

teddyng637 發表於 2014-7-17 15:49
我都有興趣想睇睇~~

買左飛未?

評分

查看全部評分

簽名被屏蔽

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
jayjay 發表於 2014-7-17 17:13
買左飛未?

訂咗飛星期日睇~~

評分

jayjay + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分