設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] ONKYO BI-AMP初試,音效好過你買條過千既HDMI線

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前排睇POST成日見的CHING講咩BI-AMP 又咩BI-WIRE,攪到我自己都一頭霧水,玩BI-AMP又話要買多部機,都係唔好攪咁多,見本身對喇叭有分高低音喇叭線插,用緊個條AQ線又支援4入4出,簡簡單單試下玩BI-WIRE先,駁左又聽左一排分別似有還無.........

早兩個星期拎起本ONKYO MANAUL睇睇,唔睇由自可,一睇點解見到佢話可以唔使加任何後級都可以玩到BI-AMP既,再睇睇本MANAUL原來唔玩7.1,可以將高低音喇叭線分去SURR.BACK 同 FRONT個喇叭插位個度,不過記得係AMP個度既SEETING較番BI-AMP,睇完黃子華之後即刻拿拿林拎左隻SAMMIE CONCERT黎試下............

聽完之後真係不得了,唔係誇張,音效真係有20-30%提升起碼,量感大左,變得好有力好POWERFUL,人聲好左,高音分明細緻,低頻實淨左!之前個D咩換條HDMI線音效提升20-30%,換條PC線又再提升20-30%音效我都係聽完就算,當然實有改善既,不過真係唔覺得咁誇張囉,但係試完BI-AMP之後............個成效係即時見到,就算你係木耳都一定會聽到有明顯既變化,強烈建議各CHING(特別係ONKYO用家)玩下BI-AMP,買條4出4既喇叭線,平平地幾百蚊既喇叭線,一定比你左換右換千幾蚊既HDMI(SPECIAL FOR AUDIO)來得滿意!

唔信我唔緊要,我都係岩岩SEARCH到"鐵心心"兄既POST,大家不妨參考下!
http://www.post76.com/discuss/vi ... mp;highlight=BI-AMP
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

同意你講法!可以既話試一試!

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

係咪應該front + surround back speaker cable to front speaker 去玩bi-amp?

進階玩家

old news?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

bi-amp & bi-wire 係咩牌子既機都有好大改善架...
matta722 發表於 2009-9-5 23:31

咁我唔知其他BRAND既AMP係咪同ONKYO既機一樣可以靠自己既SETTING玩BI-AMP,還是要買多部機!

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Ching 有無後悔點解唔早D攞份MANAUL睇吓呀,如果唔係就一早玩緊BI-AMP
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

係咪應該front + surround back speaker cable to front speaker 去玩bi-amp?
micma 發表於 2009-9-5 23:35

Yes, 咪就係咁簡單囉! 但請留意你對前置要有分音input先得.
各位快D試下啦, 包大家有驚喜

黃金玩家

Ching 有無後悔點解唔早D攞份MANAUL睇吓呀,如果唔係就一早玩緊BI-AMP
rlwk2009 發表於 2009-9-5 23:40

其實不嬲都有追POST,不過之前睇完咁多POST都好似好複雜好難明,玩BI_AMP又話要加部後級,所以先唔攪咁多,原來用部AMP就已經攪掂!

黃金玩家

old news?
sammer425 發表於 2009-9-5 23:36

我諗有好多CHING都仲係好似我之前咁唔係咁明BI-AMP係點既原理,有時D野真係唔試過唔知,當然本身已經有咁既配套唔試就真係對唔唔住自己對喇叭!

黃金玩家

micma 發表於 2009-9-5 23:35

係呀,係呀,我打錯左,多謝CHING指正!