設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: russianhacker

[AV擴音機] 由PIONEER過擋DENON

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

MK MX250 !

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實所有野都無兩全其美,正所謂針無兩頭利。玩影音就更加,你調節左呢樣好左,另一邊一定衰左! 我本人用 Denon 3808A,我覺得電影感好豐富,如果講打戲、槍戰之類就更加拳拳到肉,效果當然埋想好多。Pioneer 係試影會初次接觸,細致度、分析力真係比我部 amp 高得很。

好似 knowing 最後個幕講兩個細佬係另一星球從生,踩落草地上,一步一步大細力、草既受壓聲聽到唔同大細,但之前屋企聽到只係一下一下無分力水既踩草聲。又例如用馬蘭士 amp 已經有埋前後級去睇炒機個幕,隻機翼炒落地既尖聲就變得圓滑,鍾意既會話無咁刺耳,但唔鍾意可以話差左無咁現場感。但如果各下係用 horn 設計既喇叭,你配分析力高既 amp 睇呢套戲,再用高音較出既線材,我估你都幾難受 ...

所以真係要按自己喜好、了解將會配搭既器材特性,再用自己喜愛既 CD 及戲作測試,最後用自己對耳同性價作比對先決定就最理想!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

其實所有野都無兩全其美,正所謂針無兩頭利。玩影音就更加,你調節左呢樣好左,另一邊一定衰左! 我本人用 Denon 3808A,我覺得電影感好豐富,如果講打戲、槍戰之類就更加拳拳到肉,效果當然埋想好多。Pioneer 係試影 ...
wil-wil 發表於 2009-9-18 18:00

i like this theory ! support

專業玩家

依果道理我都明白,但奈可堂堂一部denon高階av amp細緻部份竟得如此表現,實在有點失望,我贊同有得必有失,不過希望denon係依方面下點功夫,不致給其他對手拋過

專業玩家

.....最後買了DENON4308A-HK$14800. 但試後總覺它低頻很夠,但細緻度連我之前的LX51 AV AMP都及不上. 有無CHING 用開4308的比D意見.要如何設定,定係它的細緻度真的連LX51都及不上?...
russianhacker 發表於 2009-9-5 21:37

4308(A) 應該ok嘅,我都用緊 。

俾D心機玩吓啦!

線材、擺位、喇叭,可能都要調教吓。

尤其是,你嘅 Front Speakers 與 "Energy" system 聲音未必一致 。

.....

..... 好好玩架!

{:4_68:}

專業玩家

再過擋,pioneer 05fd 轉去 Denon 3800.

鉑金玩家

Congratulation !!!  Any improvement?

How do you feel your 4308A now?

專業玩家

got 3800 la??

進階玩家

本來用開PIONEER LX51. 但由於覺得低頻不夠,所以想轉個重低音.於是買了MK MX250.後來又在PIONEER LX81 & DENON 4308A 徘徊.看了很多文章及覺得用番PIONNER LX81配合我的LX71 BLURAY PLAYER 應該好夾. 不過臨門一腳撻 ...
russianhacker 發表於 2009-9-5 21:37

天龍冇得搞的. 底音太爆.蓋過晒所有細節聲.試過就算.
之前用1709.之後試4308.再之後試3310.答案係出來表現差不多.係啊.唔係得我係咁覺得.
同場的機主和路人甲咀都有點O埋.說有沒有可能1709 4308 3310 三部唔同機出來的效果差不多.我係度講都唔會有人信.
我只是覺得天龍唔足料.賣得貴.你唔好以為A1H就好堅啊.都係咁上下野炸.因為我去朋友度試過啊.不過.因為唔同環境.唔同喇叭.什麼也唔同.所以我唔敢下什麼結論.
最後我買了P記72.想要底音啊?72,82加MK MX350吧.
我唔想打太多關於72的包膠了.因為這裡都出了很多吧.
我唔敢亂講野.我只係說出我的小小經驗.
天龍的底音.佢做到翻天蓋地咁打埋來.第一下聽的感覺會覺得好堅好強.但玩過其它的AMP就會覺得粗聲.定位不夠.分析力不足.但唔係像我說到咁差的.但底音輸出強大.的確會給人有一種很勁很有壓迫感的感覺.這是鐡一般的事實.
P記.底音剛剛好.來到就收.仲收得很快很準.所以先俾人覺得底音唔夠天龍勁.睇一套片.唔只係底音的.
當然.每部AMP的取向都唔同.自己喜歡那種聲底就會喜歡那一個品牌的AMP吧.但有時也有其它主觀因數要選擇某隻品牌的AMP.

http://www.avbuzz.com/audio-video/200912/LX72/0.htm
在朋友買82時.當場試埋安穚和YAMAHA.安穚是二萬多元的機種.唔記得咩型號.YAMAHA是Z7.但我只可以說兩部也不是我的口味.當然在陳列室都試唔到D乜野.我又唔敢說這這個牌子的AMP唔掂.但我唔想用萬幾兩萬完買返屋企做白老鼠吧.

專業玩家

I have not yet to change my Bluray player, I'm just conderateing whether it is worth to replacel my 05FD to Denon 3800BD? any comments for all Ching?