設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] 我到底係咪聽緊入耳式耳機!?!? 好玩的 IFI iCan Nano包膠~

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
因為夏天太熱耳罩好難出街,於是近日就入手了IE800,訊源方面我用DX90 MOD,直推其實已經頗滿意,但插過家用的系統之後先發覺IE800真係仲有很多發揮空間。又看了不少師兄的帖子,我開始覺得有必要入手一部隨身耳擴。

不過可能係聽左家用系統之後,試左唔少耳擴都覺得不太滿意,索性就算了,然後我留意到以前用過的解碼器的公司IFI AUDIO(佢係英國AMR公司的子公司)都有出隨身耳擴,今日又路經代理的店,咁就試埋佢啦~

點知試完我就比左錢了LOL

等陣話你知點解

依家等我轉身射個3……呀唔係,開左箱先!

講真IFI既包裝真係好鬼死似APPLE,都唔知係咪有路~_~

細細部幾靚仔,有超合金玩具既感覺

配件有唔少,RCA線過機線唔少得啦,仲有包炸彈用的橡筋膠墊,3.5 TO 6.2MM 轉插,布袋同充電器

前面係耳機孔,3D SOUND 同 XBASS既開關,音量鈕(同時係總開關)

後面係RCA,LINE IN同充電口

同部DX90大小相近

合體﹗我人生中第一舊炸彈呀

好勒咳咳,咁點解我會簡呢部耳擴呢? 首先簡單講講聽感吧,對比DX90 MOD直推,IE800的聲音在ICAN NANO推動下多左一絲暖意,音樂感和音場大小加強了一些(不得不提IFI的產品在音樂感表現方面做得很好),人聲有音染,比直推甜了,低頻更有氣勢了一點,整體提升不能說很大,但再加上約70小時的續航力表現,以$1299的價格來說很出色了。缺點也不是沒有,可能因為IE800靈敏度高,插上ICAN NANO後我能聽到有底噪,但沒mass kobo 385 嚴重。

不過耳擴功能不是重點,比它好的大有人在,重點是3D SOUND同XBASS功能﹗﹗﹗

當我開著左佢地之後……嘩X,我心諗我到底聽緊IE800定HD800? 嘛你可以話我誇張左,不過我當時真係咁諗

IE800的音場本身已經大,開左3D之後會再大一圈,不過與其話大左,倒不如話佢稍稍改變左音樂中不同聲音的位置,分離度高左,細節亦感覺因此出多DD,XBASS增加左低頻既量感,聽交響樂時表現更有氣勢及現場感,聽流行曲時則會有點像聽LIVE版,就好似用緊HD800聽咁。

當然,呢種係人工改變出黎既聲音,未必個個喜歡,完全睇個人口味,

所以呢,我唔會話佢係一部好勁的PORTABLE AMP,

我會話佢係一部好玩的PORTABLE AMP!

評分

參與人數 5威望 +68 金錢 +65 收起 理由
hiyori + 40 + 35 精彩報告
WE300B + 10 + 10 精彩報告
PCMM1 + 5 + 10 精彩報告
goodabc2010 + 10 + 10 用家心得
jasonfoknxu + 3 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

窮鬼

$1299又幾抵

科林玩家

請問那裡有得賣?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

哈哈..  ching都係一樣試完就..
我之前都係DX90配呢部AMP
WP_20140515_18_59_55_Pro 1.jpg

星級玩家

我會睇埋UA1先...因為UA1連HD-700好似都推得好好

星級玩家

puimanyip 發表於 2014-7-3 09:34
請問那裡有得賣?

找找一間叫聲望音響的店

星級玩家

44244434589 發表於 2014-7-3 10:17
哈哈..  ching都係一樣試完就..
我之前都係DX90配呢部AMP

哈哈XD
咁你依家轉左第2d機了?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

windwolf447 發表於 2014-7-3 11:24
哈哈XD
咁你依家轉左第2d機了?

換左耳機, IERM用DX90直推都好好聽
之前用SM64, DX90直推可以話係用"一堆屎"黎形容
加左AMP之後就唔同晒...

PS:我用W4R一樣聽到有底燥, 不過SM64就一D都聽唔到有底燥
應該係關阻抗事

星級玩家

44244434589 發表於 2014-7-3 12:14
換左耳機, IERM用DX90直推都好好聽
之前用SM64, DX90直推可以話係用"一堆屎"黎形容
加左AMP之後就唔同晒. ...

同意~,插耳牛HD650就唔點覺有

星級玩家

搞到我心思思忝