設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pepsiman

[AV擴音機] YAMAHA AV AMP EQ 分享

進階玩家

跟左Pepsiman兄既setup之後最大既分別係d聲厚左好多
無比較之下, 聽開以前既auto setup都無咩
但跟左呢個setup之後既對比
就好似雞仔聲同大人講野既分別
而且連聲效都增強左好多
even我只係睇明珠台既24  ...
cosworth01hk 發表於 2009-11-19 12:06

首選梗係YAMAHA LA,之前因為好多人都唔知點SET UP所以好多人都話YAMAHA唔得,包括我在內,

進階玩家

小竹長兵衛 T301 木村拓

I am Yamaha fans... many thanks for your effort

進階玩家

小竹長兵衛 T301 木村拓

I am Yamaha only 565 but my 中置 increase a lot...
Many thanks hero

專業玩家

pepsiman 兄
可否請PATRICK 開AV-EQ興趣班,相信很多朋友有興趣!

專業玩家

好嘢應大家分享!!!!

進階玩家

各位師兄:

原來這裡都有人講EQ Setting,
小弟又口痕....

Yamaha的Parametric EQ係眾多AV amp中最好的,
因為它可調校Q值,
Q值能令「影響」範圍縮窄或拉闊,
如拾烏中,
若BOOM出現,
便可集中某一頻率,
而如果男聲於電影中,
其實是由100Hz至500Hz左右,
而女聲則大約是700至1300Hz,
(這是由我的phonic PAA3頻譜儀度出來的,
但因不是在死房內測量,
只可以當作參考)
要針對男聲,
便可利用Q值去囊括100至500Hz的範圍,
但Q值要有儀器幫忙下,
才可有較準確的使用,

另外,
我看見幾位師兄喜歡將1KHz推高,
唔好意思,
其實將這一檔推高的話,
會令失真增加的機會很大,
因為人耳對中音較敏感,
每加或減1個db,
人耳會較容易分辨,
(若加減62.5Hz1個db時,
就不太容易聽到)
而如果調高3個db以上,
亦要小心,
因為人耳對細聲3db以上的頻率,
又會出現不敏感,
即是如果要將1KHz調高3個db,
便有機會令其他頻率變弱了,
所以若要加減超過3個db,
便要小心。
正常情況下,
喇叭廠對中音的控制是較容易,
所以冇理由要用EQ來突出人聲(有這情況很可能是其他地方出錯),
反而高低音的調校才是「平衡」番人耳對高低音較弱的情況,
所以EQ調校有所謂Smile curve,
正常的EQ曲線,
都是兩邊高,
中間低的,
而我的習慣很多時都會將1khZ降低至-1至-3db,
這會令整體音色更震撼。

16KHz這一檔我會形容為「聲音的精神度」,
當調校eq至差不多完成時,
才用這一檔來控制音色的「令立立」感覺,
多得滯,
就會刺耳,
少了,
就會聲音呆滯。

而百事兄你要將16KHz這一檔調高6個db,
背後原因是你的05fd的電源極性倒轉了,
令高音出不到,
所以要將16KHz推到上限的+6db,
這是不正常的,
如果你想證實,
你可以將藍光碟「地球毀滅密碼」中撞飛機的一段,
你用16KHz+6db的設定,
將隻碟放係05fd中先播放,
然後將hdmi線,
換到ps3上(因為不同輸入檔會有可有不同的調校),
再播同一段,
你就會發覺高音很刺耳,
而且低音亦會多了很多,
人聲音都會多了,
ps3會贏05fd,
冇可能吧,
當中只是05fd的電源極性倒轉了,
用個旅行轉插將電源線的輸入倒轉,
比較一下,
你就會明白,
都係果句,
eq中,
正常唔應該會有超過3個db的差距(低頻除外)。

62.5Hz這一檔,
唔好意思各位,
這是半廢了的一檔,
原因是我會建議將所有聲道都set去small,
因為set large會將前、中、後置的低音部份,
與拾烏重疊,
一開始聽好似低音量大了,
但永遠都唔可以將低音調校得實實淨淨,
肥到七彩(原因是低音出現Echo),
所以small差不多是必然的設定,
好了,
small要設定分頻點的,
大家都習慣了80Hz了嗎?(這是THX的習慣)
大家再想想,
80Hz以下沒有聲,
何來62.5Hz的調校呢?
所以通常一開始時,
我都習慣用freq來將#1調至78.7Hz或96.9Hz(分頻點設在100Hz時),
低音的調校才會有效率。

今日講到這裡吧,明天繼續。

評分

參與人數 10威望 +81 金錢 +28 收起 理由
aalun22 + 10 + 10 精彩報告
HenryYuan + 9 + 9 絕對認同
tickyluk + 9 + 9 精彩Report
Metropolis + 10 精品文章
Einstein + 10 so prof....nice shareing
qq1122yq + 8
googleli + 8 Good
JKC710 + 6
wm07 + 5 精品文章
ricoy288 + 6

查看全部評分

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄真係要講多D比我地D新仔作參考

tks for sharing.
期待下集.

進階玩家

非常仔細, 多謝分享~

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

even set80hz,
都唔會一下只cutoff變成無聲架喎

進階玩家

Anthony兄:

所以我說是半廢,
及調高頻率後會會較有效率。

多謝你的提點。