設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] 今鋪真係正之 VentureCraft SounDroid Typhoon R627 !!!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
之前大王無啦啦急call小弟出黎,又神神秘秘,咁都唔知咩事. 然後大王一見到我就塞左舊野比我話有好野益我,望真啲竟然係venturecaft最新既限量一體式amp+dac: sound droid typhoon R627!今鋪真係正!

對於有留意開便携發燒音響既朋友, “炸彈"依個字一定唔會陌生. 為左靚聲,將四五部機札埋一樣大有人在. 而Venturecraft 以多人用蘋果產品為中心推出一體式dac+amp ,等對音質有要求既玩家唔洗再買多部訊源都可以有札到炸彈,貫徹發燒精神!

Venturecraft已經為idevice推出過唔同類型既產品,有只有解碼功能既go dap, 有專為iphone4而設既unit4.0,甚至出過idevice 用既膽機go dap tt. 今次既R627係建基於普通版typhoon再換上OPA627AU同TCXO時鐘等發燒零件希望渣乾iphone既潛力呀

廢話少講,講翻今次既主角R627先,首先要講一句,好靚仔呀!!!一拎上手,紅卜卜咁,真係忍唔住問一句隻角去左邊XDDD 搞到小弟即刻幫佢影翻幾張沙龍先呀,依部627好完美咁演繹左"唔打得都睇得",淨係個樣都要加分比佢。另外除左顏色之外外殼既造工亦非常唔錯。不過做得咁靚都有個問題,就係搞到小弟用起黎成日驚整花佢。如果花左一定好心痛。。。

雖然R627個樣真係幾得,不過入得黎既朋友都係想發燒友,最緊要梗係想知把聲點啦。所以小弟都即刻進入測試階段。今次小弟揀左三對iem,分別係Audio Technica im50,Phonak Audeo PFE 012同AKG K3003。耳筒方面亦用左比較易推既便攜耳筒王之一既Ultrasone ed8r。由入門級去到旗艦都有,一於玩盡依部靚仔耳擴!至於訊源當然是iphone咯。

一開聲typhoon比我既感覺係好乾淨,可能係歸功粒靚時鐘呱。經過r627既每一粒音都清清楚楚絕對冇拖泥帶水。另外R627既背景亦都要一讚,以便攜黎講做到咁既效果,真係唔錯。雖然背景未有黑房咁黑,不過都有少少唔知自己去左邊既感覺呀XPPPP 用GLAY既Diamond Skin黎測試, 一開始既結他掃弦一粒粒音射過黎,wow,成個人醒哂! 有一樣值得留意既係,雖然R627出黎都算粒粒音都清晰,不過佢既速度又唔算快喎,在R627之下既ed8聽Skrillex- Dirty Vibe的話,可以感受到果種清晰卻又可能會想佢再快啲。如果中意聽快歌既朋友對R627有興趣又有機會試的話,不彷拎堆快歌試下佢,如果你聽落唔會覺得條氣"扯住扯住"既就no problem啦~~

跟住就到人聲啦。用Kalafina既星の遥, storia測試。R627本身既聲都幾埋身,橫向音場幾唔錯。。。咦。。。唔係講人聲架咩  係呀,對小弟黎講R627既人聲既表達有少少特別,所以要講少少其他野先。人聲既距離一向係其中一個女毒既指標,不過R627既人聲又唔算前喎,可能令大家失望啦,哈哈。不過雖然R627既人聲對比背景唔算前,但主導性都算幾強,小弟既注意力都成日去左人聲,而且人聲算有棵粒感。聽完星の遥就好似同kalafina一齊去左古代既戰場一樣,同豪氣萬千既武將一齊戰鬥呀 。主力聽古典既朋友,如果好室樂之類既小品,可能R627都比到新既印象你呢~

唔知係咪用得多發燒零件既關係,部機用落會越黎越熱,不過又唔會去到可以煎雞蛋既程度既~呵呵~另除左ipod iphone之外,R627仲有得接電腦玩cas,連DSD都解到,勁!可惜我都冇架餐試齊R627既光纖輸入輸出,唯有睇下會唔會師兄入左又出報告啦~

評分

參與人數 5威望 +85 金錢 +85 收起 理由
iamsocheap + 10 + 10 精彩報告
maskedman + 10 + 5 等到報告啦
黑翼菜鳥 + 10 + 10 精彩報告
PCMM1 + 5 + 10 精彩報告
hiyori + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

總受

專業玩家

好似仲有隻全黑限量

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

scene030112 發表於 2014-6-25 17:27
好似仲有隻全黑限量

ching, this one?
http://www.e-earphone.jp/shopdetail/000000041596?top
我朋友都等緊它先再決定.
(但我個人覺得會炒到好貴...)

鑽石玩家

窮鬼

搵日試吓
睇吓係咪啱自己口味

專業玩家

20120820 發表於 2014-6-25 19:34
ching, this one?
http://www.e-earphone.jp/shopdetail/000000041596?top
我朋友都等緊它先再決定.

yes
講到限量100部又點點點..
應該好快賣晒

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

無錯, 我同我朋友都講過100部日本一陣就賣晒,正常係無機會.
叫他唔好等他又唔聽...

科林玩家

20120820 發表於 2014-6-25 20:13
無錯, 我同我朋友都講過100部日本一陣就賣晒,正常係無機會.
叫他唔好等他又唔聽... ...

其實我成日都好懷疑,話就話限量⋯ 部紅色夠話限200百部,香港得30部,咪又係仲有貨賣⋯ 利申:上星期五買左紅台風⋯

白鑽玩家

roychong2401 發表於 2014-6-25 22:56
其實我成日都好懷疑,話就話限量⋯ 部紅色夠話限200百部,香港得30部,咪又係仲有貨賣⋯ 利申:上星期五買 ...

咁就唔知道, 如果唔係限量, 希望我朋友買到.

星級玩家

我上次想買紅色春日 MUSES 02 又確實買唔到,賣鬼晒。 最後買左黑色MUSES , 我已經有 TT , 無理由再買627, 但又好想玩 1PPM 鐘。。。。

星級玩家

20120820 發表於 2014-6-25 23:04
咁就唔知道, 如果唔係限量, 希望我朋友買到.

6 月 28 日 (今日) 日本開始發售 wor...